مسیر بانکداری بدون ربا؛
متناسب سازی سود سپرده و درآمد بانک ها
رئیس اسبق بانک مرکزی با اشاره به اینکه درپی دستور وزیر اقتصاد، متناسب سازی سود سپرده و درآمد بانک ها اتفاق خواهد افتاد، این کار به قرارگیری در مسیر بانکداری بدون ربا کمک می کند.
به گزارش
خبرگزاری صداوسیما، طهماسب مظاهری با اشاره به متناسب سازی سود سپرده و درآمد بانک ها گفت: این ضرورت از دو جهت قابل طرح و اثبات است، یکی از جهت اقتصادی و دیگری از نظر رعایت ضوابط قانون بانکداری بدون ربا که سود بانکی و سود سپرده ها باید متناسب باشد!
وی افزود: بانک به هر میزان که به سپرده گذاران سود می دهد، باید از محل تسهیلاتی که در اختیار مشریان قرار می دهد، سودی را کسب کند اما هیچ بانکی و در هیچ کجای دنیا غیر از سودی که از مشتری کسب می کند، پول دیگری در دست ندارد و قادر به اعطا به سپرده گذاران نیست و رقم سود تسهیلات را نیز باید به دو یا سه بخش تبدیل کند.
مظاهری ادامه داد: بانک باید علاوه بر سود سهام داران و هزینه های جاری، سود سپرده های تسهیلاتی را نیز تامین کند که باید متناسب سازی شود و اگر سود اعطایی به سپرده گذاران بیش از سودی باشد که از مشتریان دریافت می کند، نه منطقی و معقول است و نه عملیاتی و قابل دوام خواهد بود و بنگاه های اقتصادی تنها در کوتاه مدت برای گذر از بحران ها این کار را اجرایی می کنند.
این کارشناس مسائل پولی و بانکی همچنین این مسئله را از بعد قانون بانکداری بدون ربا تفسیر کرد و افزود : بعد از پیروزی انقلاب تلاش شد نظام بانکداری بر اساس قانونی منضبط و مدون از ربا بری باشد. ربا از بزرگ ترین خطاهای دینی است و از بعد اقتصادی نیز رونق و برکت اقتصادی را از بین می برد و این مهم ثابت شده است.
مظاهری بیان کرد: این قانون درباره سرمایه گذاری و فعالیت های اقتصادی اعلام می کند که بانک وکیل سپرده گذار است که به وکالت از او باید در حوزه منابع سپرده گذاران و در قالب عقود اسلامی با مشتری مشارکت کند و فعالیت اقتصادی را شکل دهد که از سود حاصله، سهم سود مشتری را دریافت و به سپرده گذار واگذار کند و حدود ۳ درصد نیز حق الوکاله برای خود بانک محفوظ است.