همایش ملی چیستی و چگونگی تحول در علوم انسانی از دیدگاه آیتالله خامنهای از امروز در شیراز آغاز به کار کرد.
غلامعلی حداد عادل رئیس شورای تحول در علوم انسانی شورای عالی انقلاب فرهنگی در اولین همایش ملی چیستی و چگونگی تحول در علوم انسانی گفت: در هشت دهه فعالیت شورای تحول علوم انسانی ۶۰ برنامه درسی رشته های علوم انسانی مبتنی بر آموزههای اسلامی تدوین و تصویب شده و بر اساس آن ۳۰۰ عنوان کتاب در دست تدوین قرار گرفته است.
وی در تشریح عملکرد شورای تحول در علوم انسانی شورای عالی انقلاب فرهنگی افزود: برای تحول در علوم انسانی ۱۶ رشته علوم انسانی در اولویت قرار گرفت و با استفاده از اساتید دانشگاهی و حوزوی برای هر رشته کارگروهی تشکیل شد که هر کارگروه چگونگی تحول در این رشته ها را دنبال می کند .
حداد عادل با بیان اینکه تحول علوم انسانی فرایندی زمان بر و تدریجی است؛ ادامه داد: کارهای زیربنایی زیادی صورت گرفته است که در سطوح مختلف اساتید، دانشجویان، کتب و متون درسی دنبال میشود.
معاون پژوهش و آموزش دفتر حفظ و نشر آثار رهبر معظم انقلاب هم در این همایش مانع اصلی تحول در علوم انسانی را نگرش غلط نظام آموزشی و پژوهشی حاکم بر مدارس، دانشگاهها و حتی حوزه های علمیه دانست و گفت: علوم انسانی مرسوم محصول ۴۰۰ سال فعالیت اندیشمندان غربی است و امروز تحول این علوم نه تنها خواسته ما بلکه خواسته خود غربی ها است و طرح مباحث پست مدرن از جمله این تلاش ها است.
حجت الاسلام علی ذوعلم، افزود: هم اینک فرهنگ حاکم بر فضای آموزشی و پژوهشی کشور پذیرای نوآوری های علمی و تحول نیست و به همین دلیل به مانعی در مقابل تحول علوم انسانی تبدیل شده است.
وی بیان داشت: در حوزه چرایی تحول در علوم انسانی، فرضیه های بسیاری مطرح است که برخی از آنها لزوم این مساله را از اساس زیر سوال برده است.
ذو علم ادامه داد: البته منظور از تحول در علوم انسانی نادیده گرفتن دستاوردهای این علوم و تجربه های بشری نیست بلکه با توجه به سیطره علوم انسانی بر دنیا که مسائل و مشکلاتی را هم به دنبال داشته، لازم است که مبانی این علوم مورد بررسی علمی قرار گیرد و متناسب با فرهنگ و مبانی دینی خودمان در آن تحول ایجاد شود.
او گفت: برای موفقیت در تحول در علوم انسانی لازم است که یک برنامه ریزی جامع و هدفمند با نتیجه مشخص در این زمینه داشته باشیم.
در این گردهمایی دو روزه ، تعامل و تبادل نظر اندیشمندان و صاحب نظران در حوزه تحول در علوم انسانی در قالب ارائه مقالات برتر، ایجاد کرسیهای نظریه پردازی و برپایی ۲۰ کارگاه هماندیشی و میزگرد دنبال میشود.
پژوهشکده تحول و ارتقاء علوم انسانی و اجتماعی از سال ۹۰ با توجه به تاکید رهبر معظم انقلاب اسلامی در خصوص توجه ویژه به علوم انسانی ، در دانشگاه شیراز راه اندازی شده است.