شیطنت "بی بی سی در تغییر صفحه فارسی افغانستان خود به "بی بی سی دری"
بنگاه سخن پراکنی بی بی سی با تغییر نام صفحه فارسی افغانستان خود به "بی بی سی دری" یکی دیگر از تاکتیک های خود را برای تفرقه افکنی در منطقه، از طریق جداسازی اشتراکات زبانی و فرهنگی و بی اعتبار کردن نزدیکی معنوی فارسی زبانان کلید زد.
بنگاه سخن پراکنی بریتانیا یا بی بی سی که در لندن مستقر است یکی از کهن ترین رسانه هایی است که در سال 1922 در لندن زیر نظر دولت انگلیس شروع بکار کرد و در ادامه با توسعه و راه اندازی شبکه های دیگر به زبان های دیگر از جمله فارسی سعی کرد مخاطبان را در چارچوب سیاست های وزارت امور خارجه انگلیس تحت تاثیر قرار دهد.
اولین بار رادیو فارسی بی بی سی در 29 دسامبر 1940 میلادی در اوایل جنگ جهانی دوم در رقابت با رادیو برلین راه اندازی شد.
در طول بیش از نیم قرن گذشته، بی بی سی فارسی انبوهی از رخدادهای تاریخ معاصر ایران را پوشش داده است. بر اساس اسناد تاریخی که برخی از آنها در آرشیو سایت بی بی سی نیز موجود است؛ این واقعیت بر کارشناسان سیاسی و رسانهای و حتی بر افکار عمومی ایران آشکار شده است که بی بی سی فارسی در نقش چهره رسانهای دولت انگلیس برای مداخلهجویی در کشورهای هدف و از جمله ایران ایفای نقش کرده است. انتشار اسنادی مربوط به فعالیتهای بخش انگلیسی زبان بی بیسی در جریان کودتای ۲۸ مرداد در سال گذشته میلادی، شاهدی بر این موضوع است.
عباس دهقان، گوینده بیبیسی فارسی، در مصاحبهای به مناسبت شصت و پنجمین سالگرد راهاندازی این بخش میگوید: "ما چیزی را میخواندیم که باید خوانده میشد. اجازه نداشتیم هیچ تغییری ایجاد کنیم. همیشه دو انگلیسی که به فارسی صحبت میکردند، اخبار را بازبینی کرده و به آنچه میگفتیم با دقت گوش میکردند."
البته برای مخاطبان نیز کاملا روشن شده است که بی بی سی فارسی در طول چند دهه گذشته همواره با ارائه اخبار منفی و سیاه نمایی اوضاع واحوال سیاسی واجتماعی و اقتصادی ایران، در مسیر ناکارآمد نشان دادن نظام جمهوری اسلامی و شکل دهی به زمینه های ذهنی بی اعتمادی به نظام حرکت کرده است.
بی بی سی فارسی در مسیر سیاست های وزارت امور خارجه انگلیس همچنین از تفاوت های قومی و گویشی و مذهبی به عنوان ابزارهایی برای رسیدن به مقاصدی چون درگیری های داخلی، اهرم فشار بر مرکز، تفرقه و شکاف میان قومیت ها و جدایی و حتی تجزیه بهره جسته است. مخاطبانی که پیگیر برنامه های بی بی سی فارسی هستند به خوبی با این واقعیت روبرو شده اند که این شبکه همواره به جای بیان واقعیت ها، به سیاه نمایی، ناکارآمدی و یا بهره گیری از ابزارهایی که گفته شد به اختلاف افکنی در داخل کشور یا تنش آفرینی میان ایران و کشورهای همسایه روی آورده است. یکی از اقدامات روشن که اکنون واقعیت عملکرد این شبکه را به خوبی در جهت دامن زدن به تفرقه افکنی و اختلافات قومی در دو سطح داخلی و خارجی به نمایش گذاشته است تغییر صفحه بی بی سی فارسی افغانستان به "صفحه بی بی سی دری" است که خشم مقام های ومردم افغانستان را به دنبال داشته است. به راستی چرا بی بی سی سعی کرده است زبان فارسی ودری را از هم جدا سازد و به عنوان دو زبان معرفی نماید؟
آیا این اقدام جز دامن زدن به اختلافات قومی در دا خل افغانستان و قطع پیوندهای فرهنگی فارسی زبانان افغانستان با ایران نیست؟ یعنی همان اهدافی که گفته شد بی بی سی همواره دنبال می کند 1/ اختلاف افکنی در داخل 2/ اختلاف افکنی میان کشور هدف و همسایگان. البته نتیجه این اختلافات زمینه مداخله مجامع بین المللی و در ادامه تامین هدف سوم بی بی سی را که مداخله خارجی است فراهم می سازد. جالب اینجاست که بی بی سی مدعی است که شعارش این است که: «هر ملت باید با صلح و آرامش با ملتی دیگر صحبت کند".
مخاطبان آگاه افغان هم با درک این اهداف پس از تغییر صفحه بی بی سی فارسی به "بی بی سی دری"، شبکه بی بی سی را تحریم کردند و به این اقدام اعتراض نمودند. که اشاره به برخی از این اعتراض ها نشان می دهد که مخاطبان به خوبی و هوشمندی شبکه بی بی سی و اهداف آن را شناسایی کرده اند.
«عبدالطیف پدرام» رئیس حزب کنگره ملی افغانستان گفت: تغییرعنوان بی.بی.سی فارسی به دری از تلاشهای دولت انگلیس برای ایجاد تفرقه بین فارسی زبانان انجام گرفته که اعتراض مردم را برانگیخته است.
"امرالله صالح" رییس سابق اداره امنیت ملی افغانستان، با انتشار پیامی درصفحه فیس بوک خود نوشت، استعمار کهن قادر نخواهد بود تا بین مردم افغانستان تفرقه و نفاق ایجاد کند و در ادامه تحریم "بی بی سی" را از سوی مردم این کشور خواستار شد.
این در حالی است که کاربران افغان نیز در فضای مجازی با راه انداختن کمپین، حرکت رسانه انگلیسی بی بی سی را تلاش برای ایجاد "تفرقه زبانی" در افغانستان اعلام و این رسانه را تحریم کردند. شمار زیادی از خبرنگاران و فعالان فرهنگی افغانستان به این کمپین پیوسته اند و گزارش ها حاکیست که بر اساس آمار منتشر شده در شبکههای مجازی در کمتر از بیست و چهار ساعت از این اقدام بی بی سی نزدیک به شش هزار خواننده، این صفحه را ترک کرده اند.
مجیب رحیمی، سخنگوی رییس اجرایی دولت افغانستان نیز به این اقدام بیبیسی اعتراض کرده و گفته است با کسانی که با تعصب٬ قومگرایی و نفاق افگنی٬ در بحرانیترین شرایط در صدد ایجاد تفرقه زبانی-قومی در افغانستان است٬ مخالف است و به همین اساس صفحه دری بی بی سی را unlike کردم.
-----------------------------
رضا محمدمراد