رئیس بخش زلزلهشناسی مهندسی و خطرپذیری مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی گفت: تیم تخصصی مرکز با حضور در مناطق زلزلهزده در استان کرمانشاه راهکارها و رهنمودهای فنی و مهندسی را ارائه می کند.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما به نقل از پایگاه خبری وزارت راه و شهرسازی ، علی بیتالهی گفت : به دنبال وقوع زلزله شب گذشته در منطقه مرزی ایران و عراق که سبب خسارات فراوان جانی و مالی در کرمانشاه و شهرهای سرپل ذهاب و قصر شیرین شده است، صبح امروز جلسه اضطراری در بخش زلزلهشناسی مهندسی و خطرپذیری این مرکز با حضور جمعی از مدیران و کارشناسان مرتبط از دیگر بخشها برگزار شد و امروز تیمی متشکل از 9 نفر به سرپرستی بنده به منطقه اعزام میشود.
وی افزود: تیم کارشناسی مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی مشتمل بر متخصصین حوزههای ساختمان، حمل و نقل و معماری با حضور در این منطقه، ضمن ارزیابی خسارات وارده و بررسیهای فنی ساختمانها و حوزههای حمل و نقلی، با برگزاری جلسات کارشناسی با مسئولین در منطقه، دیدگاهها و رهنمودهای فنی و تخصصی خود را ارائه خواهند کرد.
بیتالهی درباره مختصات و ویژگیهای زلزله روی داده در منطقه مرزی ایران و عراق گفت: این زلزله در ساعت 21:48 شب با بزرگی 7.3 ریشتر در منطقه مرزی ایران و عراق روی داد.
پیش از این زلزله ، در ساعت 21:30 زلزلهای با بزرگی 4.5 و همچنین دو پیشلرزه کوچک در ساعت 21:18 به وقوع پیوست و در نهایت پس از نیم ساعت زلزله اصلی رخ داده است.
مدیر بخش زلزلهشناسی مهندسی و خطرپذیری ادامه داد: وقوع این زلزله با بزرگی 7.3 در این منطقه که تحت عنوان ایالت لرزه زمینساخت زاگرسی از آن یاد میشود در چندین دهه گذشته بی سابقه بوده است چرا که در این منطقه همواره شاهد وقوع زلزلههای کوچک و متوسط بودهایم.
مدیر بخش زلزلهشناسی مهندسی و خطرپذیری ضمن اشاره به ثبت رکوردهای زلزله از سوی دستگاههای شتابنگاری مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی گفت : با وقوع این زلزله دستگاه شتابنگاری مرکز تحقیقات در ایستگاه بجنورد در فاصله 1200 کیلومتر از منطقه وقوع زلزله ، رکورد را به ثبت رسانده است.
همچنین در منطقه وقوع زلزله نیز بیش از 20 ایستگاه، رکورد را ثبت کردهاند که این رکوردها به صورت مستمر به روزرسانی میشود.
بیتالهی همچنین از تهیه گزارش فوری مقدماتی زلزله شب گذشته از سوی بخش زلزلهشناسی مهندسی و خطرپذیری مرکز تحقیقات جهت ارائه به وزیر راه و شهرسازی خبر داد و خاطرنشان ساخت که این گزارش امروز تکمیل و ارسال خواهد شد.
وی درباره احتمال بروز پسلرزههای بزرگ پس از این زلزله یادآور شد : زلزلههایی در این مقیاس و بزرگی ، پسلرزههای زیادی را نیز به دنبال خواهد داشت و انتظار داریم که این پسلرزهها تا 2 یا 3 ماه آینده نیز در منطقه ادامه داشته باشد.
معمولا با گذشت زمان و تخلیه انرژی موجود در زمین، هم تعداد پسلرزهها و هم بزرگی آنها کمتر خواهد شد.
بیتالهی با تاکید بر اینکه بر خلاف شایعاتی که بعضا عنوان میشود، این زلزله نمیتواند بر گسلهای سایر شهرها تاثیرگذار باشد، گفت: منطقه وقوع زلزله، یک منطقه کاملا مشخص از نظر لرزهخیزی کشور است که سیستم گسلی و زلزلههای خاص خودش را دارد. بنابراین اگر بخواهیم بین این زلزله با تهران و سایر نقاط کشور ارتباطی را برقرار کنیم ، غیرکارشناسی و غیرتخصصی است چرا که با مناطق لرزهای کاملا مجزا روبرو هستیم.
وی با تکرار این مطلب که وقوع این زلزله تا حد بسیار بالایی سبب تخلیه انرژی منطقه شده است، احتمال وقوع زلزله دیگری با همین اندازه و مقیاس را در منطقه بسیار پایین دانست.
رئیس بخش زلزلهشناسی مهندسی و خطرپذیری مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی افزود: از حیث مسائل مربوط به ساختمان و مراکز جمعیتی، با اینکه طبق گزارشها، آمار تلفات و خسارات لحظه به لحظه بیشتر میشود، اما کشور ما با یک خوششانسی در این خصوص مواجه بوده است که این زلزله در منطقهای با تراکم جمعیتی پایین رخ داده و اگر مشابه آن در اطراف کلانشهرها و با همین مقیاس رخ میداد، تلفات غیرقابل تصور بود. شهر سرپل ذهاب و قصر شیرین دو قطب اصلی جمعیتی در این منطقه هستند که با خسارات بیشتری روبرو بودهاند.
منطقه وقوع زلزله کوهستانی است که در اثر این زلزله دسترسی جادهای مسدود شده و در بخشهایی انسداد مسیر داشتهایم. در خصوص تخریب در آبادیهای پراکنده منطقه در حال حاضر اطلاعات دقیقی در دست نیست و باید منتظر اطلاعات جدیدتر بود.