آیا عربستان همچون حمله به یمن به دنبال حمله به لبنان است؟
درخواست جریان المستقبل لبنان برای بازگشت سعد حریری به بیروت، یکی دیگر از هدف های عربستان برای بحران آفرینی در لبنان را با شکست روبروکرد.
دفتر سیاسی جریان المستقبل و فراکسیون پارلمانی این جریان پس از نشستی مشترک در بیروت که با هدف بررسی تحولات ناشی از سفر سعد حریری به عربستان و اعلام استعفای او در ریاض برگزار شد در بیانیه ای همسو با دیگر جریان های لبنانی بر لزوم بازگشت نخست وزیر لبنان تاکید کرد.
هر چند رسانه های سعودی برای اینکه وانمود کنند حریری در بازداشت نیست تصاویری از او را به نماش گذاشته اند که برای دیدار با مقام های امارات به ابوظبی رفته و سپس به دیدار سلمان پادشاه عربستان که از سفر به مدینه بازگشته بود رفته است با این حال گزارش ها حاکیست که محمدبن سلمان ولیعهد عربستان به امانوئل ماکرون رئیس جمهور فرانسه اجازه دیدار با حریری را نداده است. پیش از این هم میشل عون رئیس جمهور لبنان لحن خود را در برابر مقامات سعودی تندتر کرده و خواستار توضیح رژیم سعودی در زمینه عدم بازگشت سعد حریری نخست وزیر لبنان به کشورش شده بود.
در این میان ولید البخاری کاردار سفارت عربستان سعودی در لبنان ادعا کرده است: بازگشت سعد حریری به خود شخص او مربوط می شود و شاید هم به دلایل امنیتی نمی خواهد به لبنان بازگردد و از ترور شدنش در لبنان نگران است!. این ادعا در حالی است که اشاره به مواضع ثامر السبهان وزیر مشاور در امور خلیج فارس عربستان بیانگر این نکته است که حریری مورد غضب جناح حاکم سعودی قرار گرفته و احضار او به ریاض و سپس استعفای او و همچنین ماندنش در عربستان با اراده خودش نبوده است.
«ثامر السبهان» پیش از فراخواندن حریری به ریاض، با حمله به حزب الله و تروریست خواندن اعضای آن و طرح این ادعا که لبنان درحال حاضر گروگانی به دست حزب الله و سپس ایران است گفته بود: ما با دولت لبنان همچون دولتِ اعلام جنگ برخورد می کنیم، چراکه شبه نظامیان تروریست! حزب الله بر تمامی تصمیمات دولت لبنان تأثیرگذارند. لبنانی ها باید میان صلح و حزب الله یکی را انتخاب کنند.
این سخنان بیانگر این نکته است که حریری علی رغم فشار سعودی ها حاضر نشده بوده با حزب الله دربیفتد. این وزیر سعودی که پیشتر در کسوت سفیر ریاض در بغداد بود به دلیل فتنه انگیزی از عراق اخراج شد.
حالا این اقدام سعودی ها نه تنها به نفع سعودی ها تمام نشده است بلکه جریان المستقبل هم هم نوا با دیگر گروههای لبنانی، همچنان سعد حریری را نخست وزیر لبنان می داند و خواستار بازگشت وی به بیروت است. این تحولات نشان می دهد که عربستان با این بحران سازی نتوانسته است نخست جامعه لبنانی را علیه حزب الله بشوراند.
دوم اینکه رژیم صهیونیستی نیز به نیابت از عربستان بعید است به لبنان حمله کند چرا که صهیونیست ها به دلیل نگرانی از واکنش حزب الله در این باره اختلاف نظر دارند.
سوم اینکه وجهه بین المللی عربستان هم با این اقدام مخدوش شد و حالا تنها راه باقی مانده برای سعودی ها این است که خود مستقیم وارد جنگ با لبنان شوند چنانچه پیش از این هم تحت پوشش بازگرداندن منصور هادی به قدرت، به یمن حمله کردند.
اما سوال اینجاست که این بار آنها موفق خواهند شد ائتلاف سازی دیگری به راه اندازند؟ چرا که اگر عربستان به تنهایی بخواهد دست به اقدام نظامی علیه لبنان بزند به دلیل نداشتن مرز زمینی ناچار است به به بمباران های هوایی اکتفا نماید که منوط به اجازه کشورهایی چون اردن یا سوریه است و سعودی ها به فرض بمباران لبنان هم قطعا ره به جایی نخواهند برد و از همین اکنون باید یک شکست دیگر را در پرونده منطقه ای آنها ثبت کرد.
-----------------------------
رضا محمدمراد