به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما؛ به نقل منابعی در ریاض، دامنه سرکوب های اخیر علیه مقامات، شاهزاده ها و سران تجاری در عربستان را بسیار وسیع تر از ادعای مقامات سعودی دانست و نوشت شماری از این شخصیت ها، به علت شدت جراحات ناشی از بدرفتاری هنگام بازداشت یا بازجویی به بیمارستان منتقل شدند.
پایگاه اینترنتی میدل ایست آی در گزارشی به قلم دیوید هرست نوشت: برخی از شخصیت های بلندپایه ای که در پاکسازی شنبه در عربستان بازداشت شدند، هنگام دستگیری یا در بازجویی ها به قدری شدید مورد ضرب و جرح، و شکنجه قرار گرفتند که لازم شد برای درمان به بیمارستان منتقل شوند.
منابع دادگاه سلطنتی عربستان همچنین به میدل ایست آی اعلام کردند دامنه این اقدامات سرکوبکرانه که هر روز با بازداشت افراد جدیدی همراه است، بسیار وسیع تر از آن است که مقامات سعودی اذعان کرده اند، به طوری که تاکنون بیش از 500 تن بازداشت، و دو برابر این تعداد هم بازجویی شده اند.
اعضای خاندان حاکم، وزیران، و غول های تجاری عربستان، در موج ناگهانی دستگیری ها به دستور محمد بن سلمان، ولیعهد این کشور و به بهانه تلاش برای مبارزه با فساد مالی، دستگیر شدند.
با برخی از شخصیت های بلندپایه ای که دستگیر شدند، با خشونت شدید رفتار شد، به طوری که استفاده از روش های شکنجه قدیمی باعث ایجاد جراحت های عمیق روی بدنشان شد. روی صورت آنها هیچ جراحتی دیده نمی شود، در نتیجه اگر در ملاء عام ظاهر شوند، در ظاهر، اثری از رفتار خشونت آمیز با آنها دیده نمی شود.
برخی از بازداشت شدگان شکنجه شدند تا جزئیات مربوط به حساب های بانکی شان را فاش کنند. میدل ایست آی برای ناشناس ماندن منابع خود، قادر به گزارش جزئیات دقیق درباره نوع رفتار با بازداشت شدگان نیست.
این پاکسازی که در پی بازداشت روحانیان مسلمان، نویسندگان، کارشناسان اقتصادی و شخصیت های دولتی صورت گرفته، باعث بروز وحشت در ریاض، به ویژه در میان افراد نزدیک به رژیم ملک عبدالله، پادشاه سابق عربستان شده است. ملک عبدالله سال 2015 درگذشت و قدرت از وی به برادر ناتنی اش، ملک سلمان واگذار شد.
بسیاری نگرانند هدف اولیه این سرکوب ها، تلاش محمد بن سلمان برای از میدان به در کردن همه رقبایش در داخل و خارج از آل سعود، پیش از آن باشد که به جای پدر 81 ساله اش بر تخت پادشاهی بنشیند.
چهارشنبه شب، هفت شاهزاده از هتل ریتز کارلتون در ریاض -که از شنبه در آنجا نگه داشته شده بودند- آزاد شدند. به گفته منابع، اعضای بلندپایه خاندان حاکم به کاخ پادشاه منتقل شده اند.
به گزارش خبرگزاری رویترز، دارایی های محمد بن نایف، پسرعموی ولیعهد، که همچنان در بازداشت خانگی است، مسدود شده است. پسران سلطان بن عبدالعزیر نیز دستگیر، و اموالشان مسدود شده است.
یکی از معروف ترین شخصیت هایی که دستگیر شده است، شاهزاده بندر بن سلطان، سفیر سابق عربستان در واشنگتن، و فرد مورد اعتماد جرج دبلیو بوش، رئیس جمهور سابق آمریکاست.
معلوم نیست چه بر سر وی آمده است، اما به گفته مقامات سعودی، یکی از پرونده های فساد مالی که در دست بررسی است، توافق تسلیحاتی الیمامه است که بندر بن سلطان در آن مشارکت داشت.
بندر بن سلطان با بخشی از پورسانتی که از توافق تسلیحاتی الیمامه دریافت کرد، روستایی را در منطقه زیبای کاتسولدز در مرکز انگلیس، و یک زمین ورزشی به وسعت دو هزار جریب را خریداری کرد. - ارزش این قرارداد، 43 میلیارد پوند (56 میلیارد و 500 میلیون دلار)، و برای فروش جنگنده های شرکت بی ای ای انگلیس به عربستان بود.
ادعا می شود بالغ بر 30 میلیون دلار به حساب بندر بن سلطان در «ریگز بانک» واشنگتن واریز شده است، و این امر منجر به تحقیقات درباره فساد مالی در آمریکا و اروپا شد، هر چند که این پرونده سال 2006 پس از مدخله تونی بلر، نخست وزیر انگلیس در این کشور کنار گذاشته شد.
از دیگر افرادی که بازداشت شده اند، ریم، دختر الولید بن طلال است. وی تنها زنی است که هدف پاکسازی های اخیر قرار گرفته است.
مسدود شدن حساب های بانکی
محمد بن سلمان برای جلوگیری از فرار دیگران، دستور مسدود کردن همه حساب های بانکی شخصی را داده است. منابع در ریاض در گفتگو با میدل ایست آی اعلام کردند تعداد حساب های بانکی مسدود شده و افرادی که ممنوع السفر شده اند، چندین برابر افرادی است که دستگیر شده اند.
هیچ کسی انتظار سرکوبی با این دامنه وسیع علیه شاهزاده هایی را نداشت که از چنین سمت های بلندپایه ای در آل سعود برخوردارند. به همین دلیل است که بسیاری از افرادی که بازداشت شده اند، غافلگیر شدند و فرصتی برای فرار نداشتند.
پاکسازی دیگر اعضای خاندان سلطنتی در تاریخ معاصر عربستان بی سابقه است. وحدت خانوادگی، که ثبات رژیم را از زمان تاسیس آن تضمین کرده بود، از بین رفته است.
تازه ترین رویداد مشابه با این دامنه وسیع در عربستان، سرنگونی ملک سعود به دست برادرش، شاهزاده فیصل در سال 1964 بود. در آن ماجرا، شاهزاده فیصل به گارد ملی دستور داد کاخ پادشاه را محاصره کنند، اما هرگز به پادشاه بی حرمتی نشد و یا با وی بدرفتاری نشد.
وی با احترام از قدرت کنار گذاشته شد، و همه مقامات بلندپایه، از جمله خود فیصل در فرودگاه وی را بدرقه کردند.
محمد بن سلمان قبل از آنکه ولیعهد شود، این قول را داده بود که: «به شما اطمینان می دهم که هیچ کسی از پرونده فساد مالی در امان نخواهد بود، خواه شاهزاده باشد، خواه وزیر.»
اما در حال حاضر، پسران هر چهار شخصیت کلیدی آل سعود که ارکان این خاندان در چهار دهه گذشته بوده اند، هدف قرار گرفته اند. آنها پسران ملک فهد بن عبدالعزیر، ملک عبدالله، شاهزاده سلطان، و شاهزاده نایف هستند.
اقدام اخیر محمد بن سلمان مظهر حمله بی سابقه به جایگاه و ثروت ارکان آل سعود، از جمله سه تن از برجسته ترین شخصیت های قبیله سدیری است.
ملک سلمان یکی از هفت برادر سدیری است. سدیری قبیله ای است که در 40 سال گذشته بر عربستان سلطه داشته اند. دیگر برادر باقی مانده از هفت برادر سدیری، احمد بن عبدالعزیز است که به حاشیه رانده شده است.
سلمان تنها به این دلیل تاج و تخت را به دست آورد که دو تن از چهار برادر وی، یعنی سلطان و نایف، زمانی که ولیعهد بودند درگذشتند.
همانطور که میدل ایست آی در گزارش قبلی خود اعلام کرد، ملک عبدالله پیش از آن که بتواند حکم خارج کردن سلمان از میان نامزدهای جانشینی خود را امضا و منتشر کند، درگذشت.
تحقیر علنی
در فرهنگ بدوی، حمله به پسرعموها هرگز فراموش یا بخشوده نخواهد شد. تحقیر علنی (شاهزاده های سعودی) و مسدود کردن دارایی هایشان، به منزله بی حرمتی به آنها قلمداد می شود که دیگر اعضای خاندان خود را موظف می دانند بابت آن انتقام بگیرند.
حمله ولیعهد به شخصیت های برجسته تجاری نیز به همان اندازه با خطر همراه است.
یکی از کسانی که شنبه بازداشت شد، بکر بن لادن، رئیس بزرگترین شرکت ساختمانی عربستان است. وی دهه هاست که از طریق سلسله پیمانکاران فرعی که به طور مستقیم به آنها دستمزد می داد، بزرگترین برنامه های ساختمانی را مدیریت و اجرا کرده است.
بکر بن لادن به قدری ثروتمند بود که می توانست هزینه ها را پیش از آنکه مجبور شود به مقامات دولتی برای کار اولیه و قراردادی که با آن موافقت کرده بودند، رشوه بدهد، بپردازد.
وقتی شما فرد یا شرکتی را حذف کنید که در راس یک هرم پیمانکاری فرعی است، هیچ یک از کسانی که برای این شرکت یا آن فرد کار می کنند، حقوق دریافت نخواهند کرد، و بدین ترتیب کل آن صنعت ساختمانی دچار اضمحلال خواهد شد. این امر در مورد شرکت «سعودی اوگِر» نیز رخ داد؛ شرکت متعلق به سعد حریری، نخست وزیر سابق لبنان که سی و یکم ژوئیه اعلام ورشکستگی کرد.
برخی از وزیران محمد بن سلمان نیز در این پاکسازی دستگیر شدند، از جمله عادل فقیه، وزیر سابق برنامه ریزی و اقتصاد که در راس طرح بلندپروازانه خصوصی سازی محمد بن سلمان موسوم به «چشم انداز 2030 » قرار داشت.
وی در اعلام طرح احداث شهری عظیم در سواحل دریای احمر با کمک 500 میلیارد دلاری دولت نقشی کلیدی داشت.
فقیه، که شهردار سابق جده است، چهارم نوامبر دستگیر شد. عادل الطریفی، وزیر اطلاعات ولیعهد نیز به همین سرنوشت دچار شد.