با احتساب حدود ۸۰ هزار و ۵۰۰ نفر اتباع افغانی مقیم ایران تاکنون حدود ۲ میلیون و ۳۰۰ هزار نفر برای زیارت از مرزها خارج شدند.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صداوسیما؛ حسین ذوالفقاری با حضور در برنامه گفتگوی ویژه خبری چهارشنبه شب شبکه دو سیما افزود: بر اساس گزارش ها اربعین امسال در مقایسه با پارسال تغییرات محسوسی دارد و با برنامه ریزی های انجام شده بخشی از مشکلات پارسال برطرف شد.
وی با اشاره به برخی از عوامل رضایتمندی بیشتر زائران اربعین امسال در مقایسه با پارسال گفت: زیرساخت ها از جمله جاده و پارکینگ و تامین آب در مقایسه با پارسال بهتر شد.
ذوالفقاری افزود: روزانه توان تامین آب را برای 300 هزار نفر در منطقه مرزی مهران و به همین میزان در چزابه داریم و بیش از 30 میلیارد تومان هزینه آبرسانی به چزابه شد.
وی با اشاره به اینکه از حدود سه روز پیش میزان رفت زائران در مقایسه با برگشت آن ها کمتر شده است، ادامه داد : مدیریت مردم در زمان سفر بهتر شده است.
رئیس ستاد مرکزی اربعین با اشاره به اینکه تعدادی از زائران پیش از ماه صفر از مرزها خارج شدند گفت: با احتساب آن ها و حدود 80 هزار و 500 نفر اتباع افغانی مقیم ایران که از مرزها خارج شدند حدود 2 میلیون و 300 هزار نفر از مرزها خارج شدند.
ذوالفقاری افزود: با توجه به میزان روادیدهایی که صادر شد حدود 35 هزار نفر هنوز از کشور خارج نشدند که احتمالاً فردا یا پس فردا یا هفته آینده که منتهی به 28 صفر می شود خارج می شوند.
وی اضافه کرد: تاکنون حدود 800 هزار نفر از زائران به کشور بازگشتند .
ذوالفقاری درباره برگزاری همایش های بین المللی در حاشیه مراسم اربعین گفت: در این همایش ها فرهنگ اربعین ، جهت گیری های کلان و بررسی آسیب هایی که ممکن است متوجه مراسم اربعین شود مطرح شد همچین همایش هایی در داخل کشور در جهت سیاست ها و برنامه ریزی های اربعین برگزار شد.
وی افزود: هدف نهایی اربعین کمک به اتحاد و انسجام جهان اسلام و ادیان دیگر الهی و توسعه و گسترش فرهنگ اصیل اربعین و عاشورای امام حسین (ع) است.
رئیس ستاد مرکزی اربعین گفت: امسال حدود دو میلیون و 350 هزار روادید برای زائران صادر شد که در مقایسه با پارسال حدود 300 هزار روادید افزایش داشت.
ذوالفقاری با اشاره به اینکه تقریباً دفاتر صدور روادید برای اربعین، جمع آوری شده است، افزود: کنسولگری ها و سفارت عراق در دو روز گذشته فعال بودند و موارد جامانده را انجام دادند.
وی گفت: حدود 55 میلیون وعده غذایی با کمک مردم، هیئت های مذهبی و برخی از نهادها و سازمان ها برای مدت 20 روز تدارک دیده شده است.
ذوالفقاری با اشاره به اینکه با توجه به تجارب سال های گذشته تا جمعه موکب های عراقی فعال هستند، افزود: تدابیری اندیشیده شده است که تا چهار روز پس از اربعین خدماتی در عراق و مرزها ارائه شود.
رئیس ستاد مرکزی اربعین با بیان اینکه اسکان حدود یک و نیم میلیون نفر در عراق را در مرزها پیش بینی کردیم، اضافه کرد: زائرانی که سرماخوردگی یا بیماری دارند پیش از ورود به کشور در مناطق مرزی به مراکز بهداشت و درمان مراجعه کنند.
وی با اشاره به اینکه امسال با صراحت اعلام کردیم که عبور افراد بدون ویزا از مرز مقدور نیست، از نیروی انتظامی برای مدیریت افراد بدون ویزا تشکر ویژه کرد و گفت: خود این افراد هم همکاری کردن و قانع شدند و برگشتند و آمار آنها بیش از 100 هزار نفر بود.
ذوالفقاری افزود: تعدادی افراد از راه های بیراهه قصد خروج داشتند که متوقف شد و کمتر از 50 نفر هم توسط نیروهای عراقی دستگیر شدند و با توجه به تعامل میان ما و نیروهای عراق به کشور عودت داده شدند.
وی با بیان اینکه ستاد اربعین تلاش کرد هزینه ها را کاهش دهد، گفت: هزینه ویزا، بیمه، هلال احمر و شرکت های کارگزاری نسبت به قبل از اربعین بیش از 80 هزار تومان کاهش یافت.
رئیس ستاد مرکزی اربعین افزود: از یکشنبه تا کنون با توجه به اینکه رفت و برگشت ها تقریباً دو طرفه شد انجمن رانندگان کمک کرد و بخش عمده ای از مسافران هزینه بلیط یک سر حرکت را دادند.
ذوالفقاری با اشاره به اینکه تاکنون جواز حدود 8 دفتر هواپیمایی تعلیق و یک دفتر لغو شد، گفت: افرادی که در فروش بلیت هواپیما تخلف کردند، حدود 100 میلیون تومان جریمه شدند.
وی ادامه داد: زائرانی که قیمت بالاتر از نرخ تعیین شده بلیط هواپیما یعنی یک میلیون و 200 هزار تومان از تهران به بغداد و نجف و یک میلیون و 500 هزار تومان از مشهد به نجف پرداخت کردند پس از سفر هم می توانند وارد سایت سازمان هواپیمایی کشوری شوند و مستندات را اعلام کنند و مطمئن باشند که با متخلفان برخورد می شود.
ذوالفقاری با اشاره به اینکه این هزینه ها نسبت به پارسال، مدیریت و کنترل شد، افزود: برای کاهش هزینه ها باید رویکردها در کشور درست شود و باید در عین انجام وظایف حاکمیتی و ایجاد زیرساخت ها، تلاش کنیم هزینه ها را کاهش دهیم از جمله اینکه روادید را لغو کنیم.
وی گفت: لغو روادید به موافقت طرف مقابل نیاز دارد همچنین باید زیرساخت ها آماده شود از جمله حمل و نقل، خدمات دهی، اسکان، تغذیه و خدمات درمانی، بهداشتی و امنیتی فراهم شود تا عزت و کرامت زائران حفظ شود.
ذوالفقاری تاکید کرد: باید زیرساخت ها آماده شود و لغو روادید در طول سال برای اتباع ایرانی و عراقی انجام شود تا زائران دو کشور با سهولت بیشتری تردد کنند.
وی با اشاره به اینکه برخی از زائران بیمه نیستند، اضافه کرد: بر اساس آمارها حدود یک میلیون نفر از زائران با بیمه طرف قرارداد سازمان حج و زیارت بیمه شدند.
ذوالفقاری با بیان اینکه اکثر کسانی که در عراق تصادف کردند بدون بیمه هستند، گفت: در طول این مدت در داخل ایران و عراق 50 نفر فوت شدند که تعدادی فوت عادی و تعدادی هم در تصادفات فوت کردند.
وی با تاکید بر اینکه برای کاهش هزینه ها دولت و مجلس شورای اسلامی باید کمک کنند، افزود: پیشنهادی را مطرح کردیم که ردیف بودجه ای برای اربعین برای ضرورت ها در نظر گرفته شود اما در مجلس این پیشنهادات را کنار گذاشتند.
رئیس ستاد مرکزی اربعین گفت: در غیر اربعین هلال احمر 18 هزار تومان دریافت می کند اما اکنون این رقم به پنج هزار تومان کاهش یافت.
ذوالفقاری افزود: سازمان هلال احمر 190 تن دارو به ارزش حدود هشت میلیارد و 400 میلیون تومان به عراق ارسال کرده است و این علاوه بر خدمات دیگر این سازمان است.
وی گفت: هیچ سازمان و نهادی پولی بابت اربعین دریافت نمی کند و همه سازمان ها و نهادها از 10 تا 20 میلیارد تومان برای اربعین هزینه کردند.
ذوالفقاری افزود: در مورد جاده ها و زیرساخت ها طرح های ملی داریم و کارهای زیادی انجام شد اما برخی از طرح ها به پایان نرسید.
وی ادامه داد: قطعاً برای سال آینده وضعیت زیرساخت ها در داخل و مرزهای ایران به حد قابل قبول و مناسبی خواهد رسید.
رئیس ستاد مرکزی اربعین گفت: تاکنون هیچ ناامنی برای زائران در داخل کشور عراق وجود نداشته است.
مسئول کمیته امنیتی و انتظامی ناجا نیز در ارتباط تصویری با این برنامه گفت: از ابتدای ماه صفر تاکنون 820 هزار نفر از زائران به کشور بازگشتند و امروز هم تا ساعت 21 حدود 161 هزار نفر از هموطنان به میهن اسلامی بازگشتند.
سردار محسن فتحی زاده افزود: تمهیدات لازم برای پذیرایی از زائران در پایانه های مرزی شلمچه، چزابه و مهران پیش بینی شده و هماهنگی های لازم انجام شده است.
وی اضافه کرد: تیم های عملیاتی بیشتری در منطقه فعال هستند تا مسیر زائران را برای عبور ایمن مهیا کنند.
فتحی زاده گفت: از امروز بعد از ظهر با توجه به افزایش بازگشت زائران؛ مسیر مهران به ایلام را یک طرفه کردیم و اگر کسی از ایلام به مهران بخواهد بیاید باید از مسیر ملکشاهی این مسیر را طی کند.
مسئول کمیته امنیتی و انتظامی ناجا با بیان اینکه اکنون ترافیک پرحجم و روان است و مشکل ترافیکی خاصی نداریم، افزود: با هزار تیم عملیاتی پلیس راه بر مسیرها نظارت داریم.
فتحی زاده ادامه داد: یکطرفه بودن مسیر تا 48 ساعت دیگر ادامه دارد اگر حجم ترافیک کم شود مسیر را به حالت عادی برمی گردانیم در غیر این صورت تمدید می شود.
وی اضافه کرد: با توجه به خستگی و خواب آلودگی به زائران توصیه می کنیم پس از بازگشت به کشور چند ساعتی را در موکب ها استراحت کنند سپس رانندگی کنند تا شاهد حوادث نباشیم.
غلامرضا شریعتی استاندار خوزستان هم در ارتباط تصویری با این برنامه گفت: امروز حدود 60 هزار نفر زائر از مرزها برگشتند و این روند رو به افزایش است.
وی افزود: این بازگشت به روزانه 100 هزار نفر در مرزهای شلمچه و چزابه خواهد رسید و تدارک لازم برای اسکان و تردد زائران دیده شده است.