هر چند سعودی ها تلاش کردند، وانمود کنند که این موشک را از همان ابتدا ردیابی کردند و می توانستند آن را در هوا منهدم کنند اما طی کردن فاصله چندصد کیلومتری از یمن تا ریاض ، دروغگویی و ناتوانی آنان را برملا کرد.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما؛ مدتی است که تحولات عربستان سعودی در صدر اخبار منطقه خاورمیانه قرار گرفته است.
تحولاتی که برخی از کارشناسان و تحلیلگران بین المللی، آنها را نشان از بحران داخلی حکام و شاهزاده های سعودی و برخی نشان از تضعیف جایگاه بین المللی عربستان می دانند.
به این تحولات باید اخبار حوادث و رخدادهای داخلی و منطقه ای این کشور را هم افزود که در مجموع نویدبخش آینده ای روشن و بی دردسر برای عربستان سعودی نیست.
سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما به این بهانه گفتگویی با دکتر یوسف غروی قوچانی ، استاد دانشگاه و کارشناس امور خاورمیانه به شرح ذیل ترتیب داده است.
آقای دکتر، خاورمیانه در تب تحولاتی به سر می برد که ریشه آنها به نوعی مستقیم با عربستان ارتباط دارد. وضع کنونی داخلی و بین المللی عربستان را چه می بینید؟
دکتر غروی قوچانی: امروزه شاهد این امر هستیم که ریاض، پایتخت عریستان سعودی در 48 ساعت گذشته دستخوش سه تحول بی سابقه در عمر سیاسی 83 ساله خود بوده است. یکی استعفای نخست وزیر لبنان در عربستان. دوم انفجار موشکی فرودگاه ریاض و سوم تصفیه داخلی شاهزادگان و علمای سعودی.
ارتباط استعفای حریری با عربستان خیلی سوال برانگیز بود، درست است؟
بله همین طور است. سعد حریری، نخست وزیر لبنان طی حرکتی غافلگیرکننده و غیرمترقبه استعفای خود را در کشور عربستان و از طریق شبکه ماهواره ای العربیه اعلام نمود. این عمل سوال برانگیز و جنون آمیز در حقیقت یک زلزله سیاسی در محافل مختلف سیاسی لبنان ایجاد کرد. از طرفی نفوذ و ارتباط های پشت پرده حکام عربستانی را با سعد حریری برملا کرد که این امر برای نخست وزیر لبنان خوب نیست و نخواهد بود.
آیا می توان گفت انفجار فرودگاه ریاض به نوعی هیمنه حکام سعودی را به هم ریخت؟
کاملا درست است. رخداد دوم به شلیک موشک بین قاره ای یمنی ها به فرودگاه بین المللی ریاض مربوط می شود. یمنی ها توانستند فرودگاه بین المللی و استراتژیک ریاض را مورد هدف و اصابت مستقیم موشک زمین به زمین قرار دهند. این در تعریف نظامی یعنی اینکه هیچ نقطه ای از مراکز حیاتی عربستان نمی تواند از تهدید و دسترسی موشک های یمنی ایمن باشد. در این میان هر چند سعودی ها تلاش کردند، وانمود کنند که این موشک را از همان ابتدا ردیابی کردند و می توانستند آن را در هوا منهدم کنند اما طی کردن فاصله چندصد کیلومتری از یمن تا ریاض ، دروغگویی و ناتوانی آنان را برملا کرد.
اخبار داخلی خاندان سعودی نشان از اختلاف شدید درون خاندانی دارد، در این باب مختصری توضیح دهید.
اما سومین رخداد که از موارد قبلی مهمتر است و به ضعف درونی و بین المللی عربستان منجر شده است مربوط به تصفیه گسترده مخالفان بن سلمان در هرم قدرت سیاسی این کشور می شود. برای نمونه شاهزاده متعب فرزند عبدالله پادشاه پیشین عربستان و همچنین چندین شاهزاده پرنفوذ به اتهام فسادهای مالی، دستگیر و راهی زندان شدند.
در واقع این رویداد به منزله زمینه سازی بن سلمان برای دستیابی به قدرت سیاسی از طریق حذف رقیبان احتمال و سرکوب هرگونه مخالف در سطوح سیاسی و دینی محسوب می شود. در روزهای گذشته ده ها امام جماعت و عالم و مبلغ دینی در عربستان به اتهام حمایت از اخوان المسلمین بازداشت و یا از ادامه کار منع شده اند. از طرفی دستورهای اخیر در مورد اعطای آزادی رانندگی به زنان و اعلام پروژه نیوم، از نظر تحلیل گران به عنوان اقداماتی شمرده شده اند که می توانند ژست غربگرایی بن سلمان را در نزد محافل غربی تقویت کند و او را به عنوان یک متحد قابل اعتماد به رسمیت بشناسند.