ائتلاف چهاردهم مارس در پی تجدید قوا بر آمده است
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما، روزنامه نگار لبنانی با اشاره به استعفای سعد الحریری از سمت نخست وزیری لبنان گفت: ائتلاف چهاردهم مارس در پی تجدید قوا بر آمده است.
یوسف دیاب که در ارزیابی علل استعفای سعد حریری از سمت نخست وزیری لبنان با برنامه ماوراء الخبر در شبکه الجزیره سخن میگفت، تصریح کرد، اینکه استعفای سعد حریری از عربستان اعلام شده است میتواند ناشی از آن باشد که عربستان از حمایت هایش از دولت سعد حریری دست برداشت، به همین سبب سعد حریری دیگر قادر نبود به ریاست دولتی که از کشورهای عربی، از جمله کشور عربستان فاصله گرفته است، ادامه دهد. اما اینکه چرا سعد حریری برای اعلام استعفایش به عربستان رفت؟ به باور من پاسخ این سئوال در بیانیه تلویزیونی استعفا که خود حریری آن را قرائت کرده است، آمده است، در بندی از این بیانیه آمده است، نخست وزیر در معرض خطر ترور، شرایط مشابه با روزهایی است که رفیق حریری ترور شده بود به این معنی که خطرات امنیتی بزرگی نخست وزیر را تهدید میکند به همین سبب سعد حریری به عربستان سفر و از آنجا استعفایش را رسانهای کرد. طبیعی است که استعفای سعد حریری، به یک باره اتفاق نیفتاده است، این استعفا تقریبا پس از یک سال از زمان آغاز نخست وزیریش در دولت موسوم به دولت مصلحت ملی یا دولت بازگشت اعتماد، اتفاق افتاد، دولتی که در طول این یک سال در جلب اعتماد برخی از لبنانیها ناتوان بود زیرا تلاشهای گروه مخالف سعد حریری اعم از حزب الله، هم پیمانان حزب الله و حتی فعالیتهای سیاسی جریان آزاد ملی به گونهای بود که نشان میداد سعد حریری شریک واقعی دولت نیست. آنان به دلخواه خود رفتار میکردند و سعد حریری هم باید بر اساس برنامه عملی آنان دولت را اداره میکرد.»
یوسف دیاب درباره تأثیر استعفای سعد حریری بر فضای داخلی لبنان گفت: «شکاف در داخل لبنان نمونهای از شکاف موجود در منطقه است، ما در حال حاضر با دو محور سرسخت در منطقه روبرو هستیم در یک سو ایران و هم پیمانانش حزب الله و سازمانها و گروههای مسلح شیعه مذهب قرار میگیرند و در مقابل محور دیگری دیده میشود که آن را عربستان و کشورهای عربی حوزه خلیج (فارس) رهبری میکنند، محور دوم امروز و با اندکی تاخیر تصمیم گرفته اند با ایران رویارویی کنند. با اعلام استعفای سعد حریری در واقع توافقاتی که پیش از این به ریاست جمهوری میشل عون و در ادامه به نخست وزیری سعد حریری در لبنان منجر شده بود از هم فروپاشید به همین منظور لبنان از امروز در مسیر رویاروی سخت سیاسی حرکت میکند. امیدواریم این روند از این سطح بالاتر نرود، اما واقعیت این است که تصور پیامدهای امنیتی استعفای سعد حریری دشوار است و این نگرانی وجود دارد که رکن پنجم از شرایط پرنوسان و تیره کنونی در لبنان سوء استفاده کند و در مسیر ترور شخصیتهای موجود در ائتلاف چهاردهم مارس که به نوعی در ایجاد شرایط کنونی نقش داشته اند گام بر دارد. به همین سبب ما در شرایط غبارآلودی قرار داریم، در یک کلام ما از یک طرف معادله، یعنی چگونگی استعفای سعد حریری، آگاهیم، اما از طرف دیگر معادله، یعنی اینکه این استعفا در ادامه چه پیامدهایی را برای لبنان به دنبال خواهد داشت، آگاهی نداریم.»
این روزنامه نگار لبنانی درباره توانایی لبنان برای پشت سر گذاشتن بحران گفت: «من معتقدم امروز لبنان در برابر دو محور منطقه ای، حلقه ضعیفتر را تشکیل میدهد، در این زمینه میتوان به گزارش مازن ابراهیم خبرنگار شما (الجزیره) اشاره کرد که گفت: لبنان امروز تنها به میدانی برای ارسال پیامهای منطقهای تبدیل شده است، به گمان من استعفای سعد حریری بار دیگر لبنان را سالها به عقب رانده است، این اقدام ضربه سنگینی به دوران ریاست جمهوری میشل عون وارد خواهد کرد. میشل عون امروز حتی قادر نیست از مشورت پارلمان بهره ببرد زیرا اکثریت پارلمان با توجه به اختلاف فکریی که با او دارند، نمیپذیرند او رئیس جمهوری در لبنان باشد که کشور را در مسیر مقابله با عربستان و سعد حریری مدیریت میکند. به صورت آشکار میتوان گفت، ائتلاف چهاردهم مارس در پی تجدید قوا بر آمده است و سخنان ولید جنبلاط در واکنش به استعفای سعد حریری و بیان این نکته که لبنان تحمل پیامد این استعفا را ندارد گواهی بر این ادعاست. بر این اساس برخی از طرفها در پی بازگرداندن لبنان به دوران کودتایی هستند که علیه دولت سعد حریری انجام شده بود تا پس از آن نجیب میقاتی سمت نخست وزیری را به دست بگیرد. به نظر من اوضاع امروز در مقایسه با آن دوره، به مراتب پیچیدهتر است. به همین دلیل میگویم ما در مسیری گام برداشته ایم که به میدان مین منتهی میشود و از خدا میخواهیم از زیان رسیدن بیشتر به لبنان جلوگیری کند.»