هفتاد و یکمین نشست شورای گفتگوی دولت و بخش خصوصی در مهمترین دستور کارهای خود به موضوع بررسی تراکنشهای بانکی و مشکلات اوراق مشارکت پرداخت که در عوض طلب اجرای طرح، به پیمانکاران پرداخت میشود.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صداوسیما، محمدرضا پورابراهیمی در ابتدای این نشست با اشاره به جلسه شب گذشته سازمان امور مالیاتی با بخش خصوصی درباره رسیدگی به تراکنش های بانکی گفت: 70 درصد تراکنش های گزارش شده مربوط به کسانی است که فاقد هویت اقتصادی هستند یعنی هیچ مجوز اقتصادی از هیچ نهادی ندارند.
فرار مالیاتی و درآمدهای مخفی، مخل شفافیت و فعالیت اقتصادی در کشور هستند امری که موجب شده فعالان اقتصادی برخورد قاطع با این پدیده مذموم را خواستار شوند.
عبدالوهاب سهل آبادی رئیس خانه صنعت ایران در این باره می گوید: دولت به جای سرکشی به تراکنش های بانکی فعالانی که شفاف عمل می کنند به تراکنش بانکی جوانی متولد 1366 رسیدگی کند که بدون پرداخت هیچ مالیاتی، 6 هزار میلیارد تومان تراکنش داشته است. اما به جای اینکه به این حساب های مشکوک رسیدگی شود آنقدر فعالان اقتصادی سالم، تحت فشار قرار می گیرند که شرکتی با 1400 کارگر و 80 میلیارد تومان طلب از شهرداری، دیروز اعلام ورشکستگی کرد.
به گفته محمدرضا پورابراهیمی اما مقرر شده اقدامات لازم برای شناسایی درآمدهای مخفی و فرارهای مالیاتی از سوی سازمان امور مالیاتی صورت گیرد تا دولت به حقوق حقه خود برسد کما اینکه در اثر اقدامات موثری که در چندماه گذشته صورت گرفت از کسانی که تا کنون ریالی مالیات نداده بودند 5 هزار میلیارد تومان مالیات دریافت شد.
بررسی مشکلات اسناد خزانه یا اوراق مشارکت که در عوض طلب به پیمانکاران پرداخت می شود دستور کار بعدی نشست امروز شورای گفتگوی دولت و بخش خصوصی بود. اسناد خزانه اوراق با نام یا بی نامی است که خزانه داری کل با بهای اسمی معین و بدون کوپن سود با سررسیدهای حداکثر تا سه سال منتشر می کند.
غلامحسین شافعی رئیس اتاق بازرگانی ایران در این باره می گوید: اسناد خزانه و اوراق مشارکت به صورت نقد قابل وصول نیست و فعالان اقتصادی به علت نیازمندی های فراوانی که دارند مجبورند آن را در بازار نقد کنند نقدکردنی که در گذشته با نرخ تنزیل 30 درصد صورت می گرفت و اکنون این میزان تا 18 درصد است اگرچه نرخ دولتی تن 8 درصد است.
گلبن فعال صنعت احداث می گوید: دولت اوراق مشارکت را اقدام خوبی در تسویه مطالبات پیمانکاران می داند ما هم می گوییم اگر خوب است خسارت ما را هم پرداخت کنید.
در حالیکه محمدرضا انصاری رئیس انجمن صادرکنندگان خدمات فنی و مهندسی و نایب رئیس اتاق ایران، از دولت می خواهد این اوراق را نقد کند و نقدینگی را به پیمانکاران بپردازد رحمت اله اکرمی خزانه دار کل کشور می گوید: اگر پول نقد داشتیم هیچ وقت اوراق منتشر و به پیمانکاران و مشاوران نمی دادیم.
وزیر اقتصاد که همزمان ریاست شورای گفتگوی دولت و بخش خصوصی را نیز بر عهده دارد با سازمان بورس و صندوق های سرمایه گذاری اتمام حجت کرد تا هرچه زودتر مشکلات اوراق مشارکت پیمانکاران را حل و فصل کنند.
مسعود کرباسیان می گوید: مسئولان بورس و صندوق های سرمایه گذاری باید در حل مشکلات پیش آمده ورود کنند، اینکه 50 درصد از دارایی های صندوق های سرمایه گذاری به صورت سپرده بانکی است مورد قبول من نیست چرا که این ها را برای بازار سهام، بورس و کار، درست کردیم. لذا صندوق های سرمایه گذاری باید اوراق را که بهتر از سپرده گذاری است بگیرند اما اگر صندوق ها این اقدام را انجام ندهند این موارد را در هزینه های شان وارد می کنم و حتما پای آن می ایستم.
آنچه که باید گفت این است پیمانکاران و فعالان اقتصادی در ازای خدمت و فعالیتی که انجام می دهند انتظاری جز دریافت حق و حقوق واقعی خود ندارند اما اینکه اوراقی به آنها داده شود که برای نقد کردن آنف کسر مبلغ هم صورت گیرد انگیزه ها را برای اجرای طرح ها کاهش خواهد داد.
-----------------------------
گزارش از غلامرضا بهرامی