چرایی تکذیب دیرهنگام سفر ولیعهد عربستان به تل آویو
تکذیب دیرهنگام سفر ولیعهد عربستان به تل آویو در چارچوب دور ماندن از پیامدهای شکست های منطقه ای محور سعودی- صهیونیستی و علنی شدن حمایت رژیم صهیونیستی از تجزیه عراق قابل ارزیابی است.
سخنگوی وزارت امور خارجه عربستان روز یکشنبه پس از گذشت حدود یک ماه و نیم از زمان افشای سفر محمد بن سلمان ولیعهد این کشور به فلسطین اشغالی این خبر را تکذیب کرد. اما با این حال دلایل زیادی وجود دارد که صحت اظهارات سخنگوی وزارت امور خارجه عربستان را با تردید روبرو می کند.
نخست اینکه تکذیب این سفر با تاخیر طولانی صورت گرفته و نشان می دهد که مسئولان سعودی در این مدت در پی سبک و سنگین کردن این موضوع بودند و ظاهرا در نهایت به این نتیجه رسیده اند که افشای روابط پنهانی این کشور با رژیم صهیونیستی به دلایل مختلف از جمله شکست طرح ها و پروژه های متعدد این رژیم از براندازی دولت سوریه گرفته تا مدیریت تروریسم تکفیری به شکست انجامیده است و لذا عربستان که خود نیز در این طرح ها مشارکت داشته اکنون می خواهد خود را از آثاراین شکست ها دور نگه دارد تا بلکه بتوانددر آینده بخشی از ناکامی هایش را جبران کند.
دوم اینکه هم منابع صهیونیستی و هم برخی از منابع عربی به این سفر اذعان کرده اند و اطلاعاتی قابل توجه در این زمینه منتشر کرده اند حال آنکه منابع سعودی هیچ دلیل روشن در رد این منابع ارائه نداده اند و تکذیب سخنگوی وزارت امور خارجه عربستان نیز نه تنها دیر بلکه بدون ارائه هیچ گونه شواهد و دلیل بوده است .
سوم اینکه در سال ها و بخصوص در ماهای اخیر گفتار و کردار عربستان به گفتار و کردار رژیم صهیونیستی بخصوص جناح تندروی حاکم به رهبری نتانیاهو نزدیک و در موارد متعدد عین هم شده است و اکنون کمتر موضوع منطقه ای و حتی بین المللی می توان تصور کرد که بین دو طرف اختلاف نظر وجود داشته باشد. برای مثال در خصوص مسئله تروریسم و مبارزه با آن که امروزه به یکی از کلید واژه های اصلی و گفتمان حاکم تبدیل شده است هر دو طرف صهیونیستی و سعودی آن را با اصل حق دفاع مشروع خلط کرده اند و در این راستا رژیم صهیونیستی به کسانی که در فلسطین و دیگر اراضی اشغالی مبارزه می کنند لقب تروریست می دهند و عربستان نیز دقیقا همین نسبت را به مبارزان حوثی می دهد که برای آزادی سرزمین خود مبارزه می کنند. یا در مورد توافق هسته ای میان ایران و گروه 5+1 ، عربستان و رژیم صهیونیستی باز در کنار هم قرار دارند و با وجود اینکه اغلب اعضای جامعه جهانی از آن حمایت می کنند اما این دو بازیگر آشوب ساز با کمک دولت ترامپ برای شکست این توافقنامه تلاش می کنند و از هیچ تلاشی هم فروگذاری نمی کنند. البته امروزه ترامپ به یک عضو ارشد رژیم صهیونیستی و به نوعی به یک نتانیاهوی دیگر تبدیل شده است و به شدت علیه مردم فلسطین گام برداشته است و عربستان نه تنها هیچ واکنشی علیه آن نشان داده بلکه بزرگترین قراردادهای نظامی و اقتصادی را با آن به امضاء رسانده است.
در نهایت هم به نظر می رسد سعودی ها از این تجربه استفاده کردند که با علنی شدن حمایت رژیم صهیونیستی از اقدامات تجزیه طلبانه مسعود بارزانی در شمال عراق و پیامدهای آن در همگرایی کشورهای اسلامی، حساسیت جهان اسلام را علیه خود بر نیانگیزند. اینها تنها بخشی از دلایلی هستند که نشان می دهد روابط میان عربستان و رژیم صهیونیستی خیلی پیش رفته و تنها اختلاف در این است که عربستان بر مخفی ماندن این روابط اصرار دارد اما رژیم صهیونیستی بر افشای آن تاکید دارد و در این راستا منابع صهیونیستی در 7 سپتامبر برابر با 16 شهریور از این سفر پرده برداشتند اما بعد از حدود یک و ماه و نیم منابع سعودی آن را رد کردند. به نظر می رسد اگر این سفر انجام نشده بود مقامات سعودی ضمن تکذیب این سفر از مسئولان صهیونیستی می خواستند تصاویر آن را اگر در اختیار دارند منتشر کنند اما تاکنون مواضعی اتخاذ نشده است
-----------------------------------------------
احمد کاظم زاده