رئیس مرکز مطالعات سیاسی و بین الملل وزارت امورخارجه تاکید کرد: جمهوری اسلامی ایران اثبات کرده است که ظرفیت و اراده تامین امنیت خود و هم پیمانانش را دارد.
سجادپور افزود: اگر به اطرافمان نگاه کنیم می بینیم که نوعا برخی کشورها در اتحادیه های منطقه ای و بین المللی و با قرض گرفتن امنیت و قدرت زندگی می کنند اما ایران یگانه کشوری است که تمام امنیت را خودش تامین می کند که این برگرفته از گفتمان های همه جانبه ای است که در دوران پس از انقلاب و از روح آن یعنی استقلال کشورمان شکل گرفت.
وی تقویت و تحکیم توان دفاعی کشورمان را عامل دیگر امنیت ملی دانست و اضافه کرد: ایران از ترکیبی از عوامل مختلف قدرت اعم از گفتمانی و دفاعی برخوردار و در تامین امنیت ملی، تحرکی عملی داشته و ثابت کرده که نه فقط ظرفیت این کار را دارد بلکه از اراده لازم برای تامین امنیت خود و دوستانش نیز بهره مند است.
سجادپور در ادامه خاطرنشان کرد : هدف از این کنفرانس بررسی، تجزیه و تحلیل و درک شرایط منطقه از نظر علمی است که با حضور پژوهشگران ایرانی و خارجی از منطقه و دیگر مناطق جهان در حال برگزاری است.
وی افزود: اعتقاد بنیادین این کنفرانس بین الملی این است که تجزیه و تحلیل ودرک واقعیات از مشکلات منطقه مبنای مهمی برای تصمیم گیری در خصوص حل و فصل آن است ، براین اساس نقد تجزیه و تحلیل های نادرست و روایتهایی که عمدتا بر ایران هراسی شکل گرفته در دستور کار کنفرانس است.
سجادپور همچنین نقد روایتهای آمریکایی ، تکفیری و متحدانش از مسائل منطقه را از دیگر مباحث مطرح در این کنفرانس بین المللی سه روزه دانست.
وی گفت: جمهوری اسلامی ایران بعنوان قدرت منطقه ای مسئول از اقتدارش در تامین امنیت خود و منطقه آگاه است و این موضوع نیز در چارچوب تجزیه و تحلیل علمی بررسی خواهد شد.
تلاشها برای حذف ایران محکوم به شکست است
رئیس مرکز مطالعات سیاسی و بین المللی وزارت امور خارجه تأکید کرد: تمام معادلاتی که در پی به حاشیه بردن یا حذف ایران از منطقه هستند محکوم به شکست است.
سید محمدکاظم سجادپور در همایش بین المللی ایران و مناطق پیرامونی با اشاره به تحولات منطقه غرب آسیا افزود: در دوران ویژه پوست اندازی راهبردی هستیم و شرایط کهن، دگرگون شده و با این قالب ها امکان درک شرایط کنونی ممکن نیست.
وی دگرگونی های راهبردی در این منطقه را ناشی از تغییرات بیرونی و درونی دانست و گفت: آنچه در بیرون منطقه اهمیت دارد در سطح نظام بین الملل که تغییر و تحولات بسیاری روی داده امکان هژمونی تک صدایی شدن و تک مرکزی شدن نظام بین الملل از بین رفته و هرگونه تلاش در این زمینه محکوم به شکست است.
سجادپور افزود: تحولات بین المللی و منطقه ای سبب افزایش کنشگری برای کنشگران مختلف بویژه کشورهای منطقه شود. تغییرات بین المللی با تغییرات شگرف در درون منطقه و برای تک تک کنشگران منطقه ای همراه است.
وی رشد مطالبات مردمی، بازگشت ریشه های هویتی و دینی، احیای تفکرات مذهبی، بحران کارآیی و پاسخگویی، بی توجهی به اصلی ترین مسئله منطقه یعنی سرنوشت ملت فلسطین، شکست توطئه های وارداتی، به هم ریختگی اعتبار و اقتدار قدرت های غربی و وابستگانشان و تزریق غیرقابل تصور خشونت در منطقه را از ویژگی هایی برشمرد که منطقه را وارد مرحله حساس و سرنوشت سازی کرده است.
سجادپور گفت: این شرایط به محاسبات عمیقاً نادرست انجامید که بحران ها را عمیق تر کرده و به جای فهم درست و دقیق معضلات، بازی معرفی ایران به عنوان مقصر و به تعبیری ایران هراسی شدت یافته و به جای درک مسائل منطقه و توجه به اصلی ترین مسئله منطقه یعنی فلسطین، آهنگ ایران هراسی از طریق مؤسسات تحقیقاتی در حال نواختن و تکرار است.
رئیس مرکز مطالعات سیاسی و بین المللی وزارت امور خارجه، ایران هراسی جدید را همان حرف های بی بنیاد ایران هراسی در سه دهه گذشته دانست که در قالب های جدید قرار گرفته است.
وی گفت: فراموش نکنیم که ایران هراسی بود که صدام را وارد جنگ تجاوزگرانه علیه کشورمان کرد و همه کسانی که اکنون به این پروژه دامن می زنند از صدام حمایت می کردند.
سجادپور هشدار داد: ایران هراسی به نفع مردم منطقه نیست و با منافع ملت های منطقه در تضاد است چون منافع ملت ایران و منطقه به هم گره خورده است.
وی با تبیین کشمکش روایت ها و راهکارهای مطرح برای حل و فصل بحران های منطقه ای تصریح کرد: یک راه حل آمریکایی وجود دارد که مبتنی بر دائمی کردن جنگ در منطقه برای فروش تسلیحاتی است که رئیس جمهور این کشور در سفر به ریاض از آن به عنوان سلاح های قشنگ و خوب نام برد.
سجادپور گفت: حفظ بازارها و? به هم ریختن فرهنگ بومی برای اِعمال سلطه بیگانگان با دیدگاه متحدان آمریکا تکمیل می شود زیرا آنان نیز با نداشتن درک درست شرایط در تلاشند که بحران عمیق فلسطین را با بحران های ساختگی جدید جایگزین کنند.
وی افزود: همراهی برخی کنشگران عرب با رژیم صهیونیستی علیه کشورمان بازتاب این روایت تکمیلی و هم پوشانی کردن برخی کنشگران منطقه با آمریکاست.
رئیس مرکز مطالعات سیاسی و بین المللی وزارت امور خارجه، روایت تکفیری را روایت دیگری دانست و گفت: آنچه در سال های اخیر در عراق و سوریه روی داد آمیزشی از برداشت به ظاهر دینی اما در واقع ضد دینی توأم با خشونت است که به آمریکا و متحدانش سود رساند و می رساند.
سجادپور افزود: همه این روایت ها در یک عنصر مشترکند و آن عنصر ضدیت با ایران است به نحوی که در پی حذف کشورمان از منطقه هستند و در حالی درصدد مقصر دانستن ایران هستند که منشأ مشکلاتشان ناشی از ناتوانی ها و بی لیاقتی خودشان است.
وی همه این روایت ها را بر بنیادها و پیش فرض های باطل استوار دانست و گفت: ارتباط این پیش فرض ها با بازی با حاصل جمع صفر، اتکا به قدرت های خارجی و بی احترامی به مردم و ندادن حقشان با واقعیات منطقه در تضاد است.
سجادپور افزود: آنچه در چارچوب ایران هراسی درباره کشورمان می شنویم مبتنی بر ساخته دیگران و مخالف با واقعیات است، ایران از نظر تاریخ و جغرافیا بخش بسیار ریشه دار و جدا نشدنی از منطقه است؛ این منطقه، منطقه زیست ماست، منطقه ای که زندگی تک تک ما به آن گره خورده است و آنچه منافع کشورهای منطقه را تأمین می کند؛ ثبات، امنیت و آرامش است.
وی ایران را قدرت منطقه ای و مسئول دانست و گفت: تردیدی نیست که ما با حس مسئولیت به منطقه نگاه می کنیم و از مسئولیت خودمان در مبارزه با افراط، ترور و خشونت آگاهیم و یاد شهیدان والامقامی را که جانشان را در این مسیر فدا کردند گرامی می داریم.
سجادپور تصریح کرد: اقتدار و امنیت ما نه مبتنی بر خرید نجومی تسلیحات فرامنطقه ای بلکه متکی بر درون و گفتمان های مردمسالارانه و نیز مبتنی بر توان دفاعی ماست گفتمانی که امنیت ما را درونزا اما با اثرگذاری بیرونی معرفی می کند.
رئیس مرکز مطالعات سیاسی و بین المللی وزارت امور خارجه، اثرگذاری بیرونی جمهوری اسلامی ایران را صرفاً? دفاعی و به منظور جلوگیری از افراط و خشونت و پیشگیری از تسلط تروریست ها بر منطقه برشمرد.
وی گفت: ایران به اشتراک منافع و بازی با حاصل جمع غیر صفر و نیز بازی «برد ـ برد» معتقد است و راهکارها و رفتار ما پس از برجام در استمرار مبارزه با افراط گرایی موفق تر بوده است.
سجادپور تأکید کرد: ما به اتخاذ سیاست های درست نیاز داریم و نه ادامه سیاست های پیشین؛ ما نیازمند تولید اراده و ایده برای همکاری های منطقه ای هستیم نه نیازمند حذف، خشونت، خرید تسلیحاتی و استفاده از نیروهای فرامنطقه ای.
وزیر امور خارجه که در سفر آفریقایی حضور دارد در آغاز این کنفرانس بین المللی از طریق ویدیوکنفرانس، دیدگاه هایش را درباره منشأ معضلات منطقه و راهکارهای حل و فصل آن ارائه کرد.