با وجود کسری بودجه شدید در آمریکا، ایران و نفوذ آن در منطقه تنها بهانهای است برای باجخواهی واشنگتن از کشورهای عرب منطقه.
در بیانیه پایگاه اینترنتی وزارت خزانه داری آمریکا ادعا شده است: این سفر با تمرکز بر تقویت ماموریت مرکز مبارزه با حمایت مالی از تروریستها و برگزاری نشستهایی در عربستان سعودی، اسرائیل، امارات عربی متحده، قطر و دیگر سهامداران منطقهای برگزار میشود. اما قطعاً منظور این پایگاه از «تقویت ماموریت مرکز مبارزه با حمایت مالی از تروریستها» کنترل منابع مالی داعش و القاعده نیست، بلکه منظور کنترل منابع مالی جنبشهای مقاومت اسلامی در منطقه است؛ بویژه اینکه این سفر بعد از تصمیم دولت آمریکا برای اعمال تحریمهای اقتصادی - البته خارج از چارچوب برجام - بر ضد سیاستهای موشکی - دفاعی ایران و همچنین بر علیه حمایت تهران از مقاومت اسلامی در منطقه صورت میگیرد.
به گزارش امروز خبرگزاری فرانسه از واشنگتن، براساس بیانیه وزارت خزانهداری آمریکا، منوچین در این سفر با شرکای آمریکا در خاورمیانه درباره راهبرد جدید دولت ترامپ برای مقابله با آنچه آن را «نفوذ بیثبات کننده ایران در منطقه» خواند گفتگو خواهد کرد.
همزمان برخی گزارشها حاکی است رکس تیلرسون وزیر امور خارجه آمریکا به منظور شرکت در نشست افتتاحیه شورای هماهنگی عراق و عربستان، به ریاض سفر کرده است. بنابر گزارش برخی رسانهها این سفر و نشست با هدف گسترش روابط عراق و عربستان سعودی - بخشی از تلاش گستردهتر آمریکا به منظور جلوگیری از تقویت مناسبات تهران و بغداد - صورت گرفته است.
مک مستر، مشاور امنیت ملی ترامپ نوزدهم اکتبر دیدگاه آمریکا را در قبال عراق توضیح داده است که قابل تامل است. وی در کنفرانسی به میزبانی بنیاد دفاع از دموکراسیها گفت: «آنچه ما میخواهیم در عراق شاهد باشیم، عراقی باثبات است که تحت حمایت ایران قرار نداشته باشد.» مک مستر گفت: "ایران سعی میکند عراق را به الگویی از حزب الله لبنان بدل سازد". وی افزود: «این الگویی است که متاسفانه در کشور زیبای لبنان شاهدیم. این الگویی است که من فکر میکنم میتوان در سوریه شاهد بود. جایی که هشتاد درصد از مبارزان حامی رژیم ظالم اسد، نیروهای نیابتی ایران هستند. این الگویی است که تلاش میشود در عراق نیز پیاده شود.» مک مستر در این اظهارات اشارهای به تاثیر این الگو در شکست داعش و دیگر گروههای تروریستی در سوریه و عراق و نقش این شکست در افزایش ضریب امنیت جهان حتی در آمریکا و اروپا نکرده است.
سفر وزیر خزانهداری آمریکا به خاورمیانه، همچنین بنا بر برخی گزارشها به منظور پیگیری اولین سفر خارجی دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا به این منطقه در ماه مه انجام میشود، سفری که منجر به فروش صدهامیلیارد دلار تسلیحات جنگی به عربستان سعودی و دیگر کشورهای عربی شد.
سیگال ماندلکر معاون وزیر خزانه داری در امور تروریسم و اطلاعات مالی در این سفر منوچین را همراهی میکند. هیئت اعزامی وزارت خزانه داری آمریکا در این سفر شامل کارمندان ارشد این وزارتخانه و اعضای رسانه ها خواهند بود. منوچین در عربستان همچنین در اجلاس ابتکار سرمایه گذاری آینده سخنرانی و با همتاهای دولتی خود ملاقات می کند.
سفر مقامات بلند پایه اقتصادی آمریکا به عربستان و دیگر کشورهای عربی در حالی برگزار میشود که برخی گزارشها از کسری شدید بودجه در آمریکا خبر میدهند. به گزارش امروز نیویورک تایمز آمریکا بزرگترین کسری بودجه سالانه خود را در چهار سال گذشته ثبت کرده است و این حاکی از وخیم تر شدن وضع مالی این کشور است. بر اساس این گزارش شدت این کسری بودجه تلاش جمهوری خواهان را برای کاهش 1/5 تریلیون دلاری مالیات با مشکل مواجه کرده است.
بنابراین طبیعی است اهمیت اهداف اقتصادی این سفر برای کاخ سفید اگر بیشتر از مهار سیاستهای منطقهای ایران نباشد، کمتر نیست. حتی میتوان گفت ایران و نفوذ آن در منطقه بهانهای است برای باجخواهی آمریکا از کشورهای عرب منطقه.
وزیر امور خزانه داری آمریکا پس از عربستان به اراضی اشغالی میرود تا با بنیامین نتانیاهو نخست وزیر رژیم صهیونیستی گفتگو کند. منوچین همچنین نشستهایی را با همتاهای خود در امارات عربی متحده و قطر خواهد داشت.
وزیر خزانهداری آمریکا پیش از سفر گفت: «سفر ما به خاورمیانه دستاورد سفر موفق رئیس جمهور در ماه مه است. سفر ما شامل نشستهایی با شرکای خلیج (فارس) ... نشستهای رسمی و شرکت در جلساتی با حضور رهبران عربستان سعودی، اسرائیل، امارات عربی متحده و قطر و دیگر سهامداران منطقه ... است.
-------------------------------------------
عبدالرضا خلیلی