رئیس جمهور سابق افغانستان: آمریکا تلاش کرد کشور ما را از کشوری میانه رو به افراط گرا تبدیل کند.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما ؛ حامد کرزای رئیس جمهور سابق افغانستان در سخنرانی خود در کنفرانس والدی گفت ما مردمی مسلمان و باورمند به اسلام بودیم و هستیم ولی هرگز افراط گرا نبودیم و نیستیم ولی آمریکا تلاش کرد کشور ما را به پایگاهی برای افراط گرایی تبدیل کند.
کرزای در ادامه افزود کارهایی که در مقاومت افغانستان صورت گرفت آزاد کردن افغانستان با استفاده از عنصر افرط گرایی دینی بود. از این رو شاهد ورود عناصر افراط گرا به داخل افغانستان و تخریب گسترده ای بودیم که این افراد در جامعه و فرهنگ ما ایجاد کردند.
کرزای تاکید کرد بعد از فاجعه یازده سپتامبر، آمریکا با حمایت سازمان ملل، روسیه، چین، هند و به شکلی پاکستان و همه جامعه جهانی در افغانستان مداخله نظامی کرد. این مداخله در مراحل نخست، موفقیت آمیز بود. علت نیز قدرت نظامی آمریکا و به خاطر آن هواپیمای ب-52 نبود بلکه علت این بود که مردم افغانستان با آنها همکاری کردند و این اولین بار در تاریخ بود که افغان ها با نیروی خارجی مهاجم همکاری می کردند.
وی در ادامه افزود افراط گرایی بار دیگر وارد شد، خشونت ها و تروریسم بار دیگر شروع شد و آمریکا اصلا توجهی نداشت که اینها از کجا می آیند. شروع به بمباران روستاها و کشتار افغان ها یا زندانی کردن آنها کرد. هرچه بیشتر این کارها تکرار شدند، افراط گرایی نیز بیشتر شد. امروز من بزرگترین منتقد سیاست های آمریکا شده ام و دلیلش هم این نیست که من ضد آمریکایی باشم، آموزش و تحصیلات و دیدگاه های من غربی و مردمسالار است و فرهنگ غربی ها را دوست دارم ولی علت انتقاد من این است که سیاست های آنها باعث شده است ما مشکلات عمده ای در افزایش افراط گرایی و تروریسم داشته باشیم. علت مخالفت من با سیاست های آمریکا این است که در حالی که آنها به صورت کامل فضای افغانستان، دستگاه های اطلاعاتی و نظامی افغان را در اختیار دارند، شاهد حضور داعش در افغانستان هستیم. چطور بعد از چهارده پانزده سال بعد از حضور آمریکا در افغانستان، شاهد ظهور داعش در این کشور می توانیم باشیم؟ چرا دنیا دیگر مانند گذشته حاضر نیست در افغانستان با آمریکا همکاری کند؟ چرا روسیه اکنون درباره نیات آمریکا در افغانستان یا نتایج اقداماتش در این کشور به تردید افتاده است؟ چرا چین در همین مسیر افتاده است؟
وی افزود باید این سوال را پرسید که آیا شما واقعا با افراط گرایی و تروریسم مبارزه می کنید یا وانمود می کنید که در حال مبارزه با افراط گرایی و تروریسم هستید؟ پیشنهاد امروز من این است که با همه رنج هایی که امروز افغانستان با آن روبروست، آمریکا باید در قالب پیمانی جدید با افغانستان وارد تعامل شود. آمریکا باید وارد تعاملی جدید با همسایگان و قدرت های بزرگ جهانی شود که اهداف آن نیز روشن شده باشد.