مراسم استقبال رسمی از اسحاق جهانگیری معاون اول رئیس جمهوری ایران از سوی بینالی ییلدیریم نخست وزیر ترکیه در کاخ چانکایا برگزار شد.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما، اسحاق جهانگیری، معاون اول رئیس جمهوری ایران که شب گذشته در راس هیات بلندپایه ای وارد آنکارا شده صبح امروز در کاخ چانکایا مورد استقبال رسمی بینالی ییلدیریم نخست وزیر ترکیه قرار گرفت. شرکت در نشست مذاکرات مشترک هیاتهای عالی رتبه دو کشور و حضور مشترک با نخست وزیر ترکیه در جمع خبرنگاران از برنامههای روز پنج شنبه جهانگیری در آنکاراست.
گروه دی هشت با اعضای جمهوری اسلامی ایران ، ترکیه ، پاکستان ، بنگلادش ، اندونزی ، مالزی ، مصر و نیجریه از پانزدهم ژوئن 1997 میلادی آغاز بکار کرده و از جمله پیمانهای منطقه ای است که بمنظور تحکیم همکاری های اقتصادی میان کشورهای در حال توسعه اسلامی و تقویت نفوذ این کشورها در بازارهای جهانی تشکیل شده است.مقر دبیر خانه گروه دی -8 در استانبول واقع شده و ساختار آن دارای سه سطح سران، شورا و کمیسیون های زیرگروه است. شورا اصلی ترین نهاد تصمیم ساز متشکل از وزرای خارجه و کمیسیون نیز مرکب از کارشناسان است.
عباس آخوندی وزیر راه و شهرسازی، محمد شریعتمداری وزیر صنعت، معدن و تجارت و رییس کمیسیون مشترک اقتصادی ایران و ترکیه، ولی الله سیف رییس کل بانک مرکزی، شماری از مدیران بانکی، فرمانده مرزبانی نیروی انتظامی و استاندار آذربایجان غربی از جمله هیات همراه معاون اول رییس جمهوری در سفر به ترکیه هستند.
نخست وزیر ترکیه: مواضع آنکارا و تهران در خصوص آینده منطقه مشابه است
بینعالی ییلدریم نخست وزیر ترکیه در کنفرانس مطبوعاتی مشترک با اسحاق جهانگیری معاون اول رئیس جمهوری ایران در آنکارا گفت: استفاده از پول ملی در مبادلات تجاری با ایران، نخستین گام در جهت گسترش روابط تجاری دو کشور در آینده خواهد بود.
نخست وزیر ترکیه گفت: مواضع آنکارا و تهران در خصوص آینده منطقه مشابه است و ما قصد داریم همکاری های همه جانبه و فراگیر خود را در این زمینه ادامه دهیم.
ییلدریم در خصوص تحولات اخیر کرکوک گفت: آنچه در کرکوک اتفاق افتاد نتیجه جاه طلبی های شخصی برخی از مسئولانی بود که ادامه فعالیت آنها به عنوان حکام در منطقه دشوار شده است.
ایران و ترکیه دو سند همکاری امضا کردند
جمهوری اسلامی ایران و ترکیه برای تعمیق سطح مناسبات فیمابین، دو سند همکاری امضا کردند.
اسناد و یادداشت تفاهم همکاری ایران و ترکیه در زمینه های زیست محیطی، علوم و فن آوری و دانشگاهی امروز در آنکارا در حضور اسحاق جهانگیری معاون اول ریاست جمهوری ایران و بینالی ییلدیریم نخست وزیر ترکیه به امضای نمایندگان دو هیآت رسید.
جهانگیری و ییلدیریم پس از دیدار دو جانبه و بین هیئت های دو کشور با حضور در جمع خبرنگاران دستآوردهای نشست امروز و همکاری های فیمابین و منطقه ای را تشریح کردند.
اسحاق جهانگیری معاون اول رئیس جمهور ایران گفت: دو کشور ترکیه و ایران با توجه به تاریخ و فرهنگ دیرینه قادر هستند مسایل و بحران های منطقهای را حل و فصل کنند، همه پرسی شمال عراق در نطفه خفه شد، فکر اینکه تمامیت ارضی کشور بزرگی مثل عراق آسیب ببیند فکر بیهوده ای است، همیشه کشورهای منطقه مثل ایران و ترکیه از تمامیت ارضی و حاکمیت دولت مرکزی عراق حمایت می کنند. دولت عراق نیز در این خصوص موفق بوده است. ما باید از ایده منطقه قدرتمند حفاطت بکنیم. اگر منطقه ما قدرتمند باشد کشورهای آمریکا و اسرائیل قادر به ایجاد توطئه در این منطقه نخواهند بود.
جهانگیری افزود: در مورد 24 ساعته شدن تردد از گذرگاهها ی مرزی و استفاده از پول ملی مذاکره کردیم. استفاده از پول ملی و فعالیت 24 ساعته گمرکهای دو طرف تحول بسیار مثبتی برای تجار دو کشور محسوب می شود. درخصوص توسعه همکاری های فرهنگی و گردشگری نیز تصمیم های مهمی گرفتیم، صادرات نفت و گاز ایران از خط لوله موجود قابل ارتقا است و در نشست بعدی گامهای جدی در این ارتباط برداشته خواهد شد، از این طریق دستیابی به رقم هدف گذاری شده 30 میلیارد دلار امکان پذیر خواهد بود.
بینالی ییلدیریم نخست وزیر ترکیه در این نشست مشترک خبری گفت: هدف مشترک تهران و آنکارا ارتقاء روابط دو جانبه بین دو کشور دوست و همسایه است. سفر و دیدارهای اخیر نیز در ادامه این روند صورت گرفته است، در مسائل مختلف منطقه ای و بین المللی مثل یمن و فلسطین نیز با یکدیگر تبادل نظر کردیم و به همکاریها با تهران ادامه خواهیم داد.
نخست وزیر ترکیه افزود: در سفر آقای جهانگیری، مسائل منطقه ای و بین المللی مورد گفتگو قرار گرفت و بر دفاع از تمامیت ارضی عراق تاکید شد، رفراندوم مقامات شمال عراق در راستای دفاع از حقوق اقوام منطقه نبوده و تنها در جهت حفظ منافع برخی افراد سودجو صورت گرفته است.
نخست وزیر ترکیه درخصوص تحولات شمال عراق گفت: آنچه در اداره اقلیم کرد شمال عراق می گذرد، متاسفانه تلاش برای برآورده کردن انتظارات مردم کرد، عرب، ترکمن، ایزدی، آشوری و سایر گروههای قومی در این منطقه نیست؛ بلکه عواقب جاه طلبی شخصی مقامات این منطقه است. در این شرایط ادامه زمامداری افرادی که منجر به وقوع این همه اتفاق شدهاند، غیر ممکن به نظر می رسد. باید برای مهار رنج بیشتر مردم منطقه اقدامات لازم انجام شود.
ییلدیریم در بخش دیگری از این نشست مطبوعاتی گفت: در خصوص روند آستانه و همچنین تشکیل مناطق عاری از درگیری در سوریه با توجه به مکانیزم سه جانبه بین ترکیه، روسیه و ایران بر ادامه همکاریهای مشترک تاکید کردیم. حساسیت ترکیه و ایران در خصوص دفاع از تمامیت ارضی سوریه مشترک است.
نخست وزیر ترکیه تأکید کرد: ما خواهان توسعه اهداف تجاری خود با ایران هستیم، باید به اهداف تعیین شده از سوی مقاماهای ارشد دو کشور دست یابیم، ما خواستار افزایش همکاری در زمینههای فرهنگی، گردشگری و امنیتی با ایران هستیم. بر این باورم که دو کشور با همکاری و تعامل با یکدیگر تروریسم را از بین خواهند برد.