به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما القدس العربی نوشت: مواضع عربستان در قبال اوضاع سوریه بطور اساسی و بنیادین متحول شده است.
پایگاه اینترنتی روزنامه القدس العربی در سرمقاله خود نوشت: فعالان اجتماعی عکسهایی از ثامر السبهان وزیر مشاور کابینه سعودی در امور خلیج فارس در شمال شهر الرقه سوریه به همراه فرماندهی نظامی «نیروهای سوریه دمکراتیک» منتشر کردند. وزیر سعودی همراه برت مک گورک فرستاده دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا به رقه به آنجا رفته بود.
این حادثه نشان دهنده تحول قابل توجه در موضع سعودی در قبال اوضاع سوریه است. این اقدام سرآغازی برای همسویی ریاض با برنامه های کلی آمریکا در منطقه است. این موضع پس از سفر مشهور ترامپ به ریاض در ماه مه گذشته آغاز شد به گونه ای که مواضع سیاسی عربستان در منطقه و جهان دیگر همان مواضع سابق نیست.
اما این بدان معنی نیست که همه مواضع سعودی پس از سفر ترامپ با این عبارت مهر می شود که «ساخت آمریکا» است. بلکه علل داخلی نیز در این تغییر مواضع نقش داشته است. مهمترین علت داخلی تعیین محمد بن سلمان به عنوان ولیعهد است و این گامی بزرگ در طول تاریخ پادشاهی سعودی است که در توازن های خانوادگی سابق خلل ایجاد کرد.
همچنین عربستان از نظر سیاسی ائتلافهای سیاسی داخلی جدیدی اعلام کرد که به تدریج یک تفکر ایجاد شده هنگام تاسیس پادشاهی را ملغی می کند و آن ائتلاف خاندان حاکم با روحانیون سلفی است. براساس چنین رویکردی بخشهایی از جامعه سعودی به دعوت ها برای رفاه در آینده (طرح چشم انداز 2030) ، توسعه (طرح سهام جهانی آرامکو) و تفریح روی خوش نشان داد.
این رویکرد از یک الگوی محلی برخوردار شده و آن امارات است. همین امر تبیین کننده گرایش ولیعهد سعودی برای اقتباس از سیاستهای داخلی و خارجی امارات است با اینکه در عرصه سیاست خارجی بین این دو تناقض های زیادی وجود دارد. همین اقدام به امارات قدرت روافزونی بخشید تا در امور یمن، سوریه، لیبی و مصر مداخله کند و وارد (برقراری) ارتباط با اسرائیل و نزاع آشکار با قطر شود.
درباره وضع سوریه، معادله سعودی در زمینه نزاع آشکار با نظام بشار اسد متحول شد تا جائیکه کمکها به مخالفان سوری را متوقف کرد و بر آنها اعمال فشار می کند با در نظر گرفتن منافع روسیه و مصر پذیرای نمایندگان سوری در هیئتهای مذاکره باشند و کار به جائی رسید که موضع سعودی به موضع آمریکا در قبال نیروهای حزب کارگران کردستان شباهت یافته است که واشنگتن این نیروها را ابزاری برای نابودی داعش و تثبیت منافعش درسوریه می داند. از درون این امر مشخص می شود که آمریکا و عربستان با ترکیه دشمنی نهفته ای دارند. از این طریق ریاض مثل ابوظبی نزاع با آنکارا و دوحه را جایگزین نزاع با نظام سوریه کرده است.
در مقابل این موضع دیروز با خبر شدیم که نخستین هواپیمای سعودی وارد فرودگاه عراق شد و یک شرکت سعودی در نمایشگاه شنبه آینده در بغداد مشارکت شصت درصدی خواهد داشت و این به معنای تکمیل تدریجی تغییر و تحولی است که در اولویت ها و اصول عربستان به وجود آمده است. عربستان به روسیه نزدیک می شود و پیش بینی می شود معاملات بزرگی با روسیه داشته باشد، به اسرائیل نزدیک شود، روابطش را با نظام عراق یعنی متحد ایران عادی کند و دیگر روی کره زمین هیچ دشمنی برای عربستان جز همسایه اش قطر و شریکش در اسلام، منافع جغرافیایی و تجاری یعنی ترکیه باقی نمی ماند.