رئیس امور شرکت ها و موسسات دانش بنیان: معاونت علمی و فناوری رئیس جمهور با تمرکز بر توانمندسازی نخبگان، حلقه مفقوده که توسعه اقتصادی مبتنی بر فعالیت دانش بنیان است را پیدا کرده است.
او افزود: در سال های گذشته شرکت های نفتی و شرکت های مبتنی بر مواد اولیه داشته ایم اما امروز شرکت هایی داریم که مبتنی بر فناوری هستند لذا انقلابی در حوزه اقتصاد جهانی اتفاق افتاده است که کشور ما نیز در همین راستا در پی ایجاد یک ساختار هماهنگ بوده است که یکی از ساختارها معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری است که برنامه های ویژه ای برای حمایت شرکت های دانش بنیان بعنوان موتور محرکه ای که باید در حوزه اقتصاد دانش بنیان ورود کنند طراحی کرده است و سعی کرده این ها را به هماهنگی سایر دستگاه ها اجرایی کند.
او افزود: این موج در ده تا پانزده سال گذشته در جهان شکل گرفته که کشور ما در حال حاضر ورود کرده است که سرعت کشور ما نیز در این زمینه بالاست لذا با توجه به نیروی تحصیل کرده و جوان امیدواریم بتوانیم به قطب اصلی دانش بنیان در منطقه تبدیل شویم.
او افزود: در بیست سال گذشته شاخص تعداد دانشحویان در کشور افزایش یافته است. تعداد مقالات مستند نیز افزایش یافته است لذا معاونت علمی و فناوری رئیس جمهور سعی کرده است حلقه مفقوده که توسعه اقتصادی مبتنی بر فعالیت دانش بنیان است را پیدا کند. بخش خصوصی و مردم نیز باید ورود کنند. شرکت های دانش بینان بر پایه دانش و فناوری هستند بنابراین برای بقا در عرصه رقابتی باید دانش و فناوری خود را ارتقا دهد که این موتور محرکه دائمی می شود که هزینه های پژوهشی و تحقیق و توسعه را از دل دانش بنیان بتوانیم خارج کنیم. امروز نیز مقام معظم رهبری فرمودند صنعت مونتاژ نیاز به نوآوری ندارد صنعتی که دانش محور و درونی باشد نیاز به حمایت دارد. شرکت های بزرگی داریم که پروژه های بسیار بزرگی برای دانشجویان و اساتید تعریف کرده اند برای اینکه دانش خود را به روز نگه دارند. معیار هسته ها و تیم های نخبگانی در فضای اقتصادی شرکت های دانش بنیان هستند.
صاحبکار خراسانی گفت: باید حمایت ها به صورتی باشد که با افراد و نخبگان تعامل داشته باشیم. موانع را برداریم. در این مدل ذهنی که باید رفع موانع کنیم کارهایی صورت گرفته است که باید مجموعه هایی به عنوان سرمایه گذار حرفه ای در کنار نخبگان باشند تا موضوعی انتخاب شود که زودتر به بازار برسد.
در حوزه شرکت های دانش بنیان که 3250 شرکت تحت پوشش قرار گرفته اند که در این راستا صد و ده مشکل شناسایی شده است. لزوما حمایت از شرکت های دانش بینان پول دادن و تسهیلات نیست. یکی از دغدغه های ما این بوده که ده نفر اول کنکور از کشور خارج می شوند که شرکت دانش بنیان سعی در جذب این افراد دارد حتی بتوانیم به افراد نخبه ای که می خواهند به کشور برگردند به راحتی در شرکت های دانش بنیان فعالیت داشته باشند.
او افزود: معاونت علمی فناوری رئیس جمهور وظیفه دارد با دستگاه های مختلف وارد تعامل شود و مسیر ثبت شرکت ها کوتاه شود. ثبت شرکت ها در قوه قضائیه انجام می شود. برای ایجاد محیط مناسب نیاز به پارامترهای گوناگون داریم. تعامل با سازمان امور مالیاتی نیز انجام شده تا درآمدهای شرکت های دانش بنیان شامل معافیت های مالیاتی شود.
منتظر معاون برنامه ریزی و نظارت بنیاد ملی نخبگان گفت: تعداد زیادی از دانشجویان ما در رشته های مهندسی و علوم پایه هستند که توان بالقوه ا ی هستند که می تواند در رشته های دانش بنیان فعالیت داشته باشند. تحصیل در دانشگاه بر اساس نیاز جامعه و بازار بوده است اما نظام دانشگاهی درحال حاضر خود را با نیاز جامعه تنظیم می کند چون رشته هایی که بیشتر مورد نیاز کشور است افزایش یافته است.
او افزود: مکانیزم طبیعی عرضه و تقاضا موجب شده است که کسانی که در دانشگاه ها تحصیل می کنند بیشتر در خدمت دانش بنیا قرار گیرند.
منتظر در ادامه گفت: برای جریان سازی در حوزه ها باید توجه کنیم که گفتمان مسلط علمی در جامعه نداریم. در این گفتمان باید جامعه فرهنگ علم جویی، علم دوستی و علم خواهی داشته باشد. کارجدی ما این است که جامعه را به سمت دانش دوستی و دانش خواهی ببریم. در حال حاضر جامعه از علم فاصله گرفته است. وقتی از مجموع شرکت کنندگان در کنکور تعداد اندکی در رشته های مهندسی شرکت می کنند نشان می دهد که چقدر اقتصاد کشور تحت تاثیر قرار گرفته است.
زارع پور عضو بنیاد ملی نخبگان در ارتباط اینترنتی با برنامه گفت: در دو سال گذشته طرحی ایجاد شده برای ارتباط با نخبگان خارج کشور و بازگشت آنها به کشور که در این طرح دانشجویان می توانند طرح نوآورانه ارائه دهند. نکته این است که دانشجویان ایده خود را در آینده به محصول تبدیل می کنند. کار به نمونه اولیه می رسد اما عملا کار نیمه کاره رها می شود. حمایت باید دو مرحله ای شود که بعد از ایجاد محصول نیز برنامه ریزی شود و محصول روانه بازار شود و دستاوردها نصیب کشور شود.
او افزود: مشکلاتی و موانعی نیز سر راه نخبگان و اساتید خارج کشور است که باید با تدابیر درست راهکار مناسب اندیشیده شود. مثلا پزشکی که در امریکا در چند بیمارستان مشغول فعالیت است برای ورود به کشور باید اول طرح بگذراند و بعد وارد بازار کار شود که اینها مشکلاتی است که بهتر است با برنامه ریزی درست حل و فصل شود.
منتظر در پاسخ گفت: هریک از نخبگان که می خواهند به کشور برگردند مسیر را هموار کرده ایم و به شرکت های دانش بنیان معرفی می شوند تا برای یکسالی که در ایران هستند تمام هزینه ها و حقوق پرداخت می شود و زمینه فعالیت و رسیدن به اشتغال پایدار فراهم شده است. مسیرها برای ورود به دانشگاه ها هموار شده است و بنیاد علمی نخبگان حمایت های لازم را انجام می دهد تا فرد بتواند در دانشگاه مورد علاقه جذب شود از طرف دیگر زمینه های فعالیت بویژه در پارک علم و فناوری پردیس فراهم شده است تا بتواند با ما همکاری داشته باشد و کار خود را توسعه دهد. مکانیزم ورود دانشجویان و افراد تحصیل کرده به کشور فراهم شده است تا در فعالیت های آزمایشگاهی شرکت داشته باشند و با دانشجویان و اساتید رابطه مناسب داشته باشند تا بتوانیم از توانمندی های آنها به درستی بهره ببریم.
در ادامه کاظمی عضو بنیاد ملی نخبگان در ارتباط اینترنتی با برنامه گفت: در مسیرحمایت از نخبگان و کسب و کار آنها فعالیت داشته ایم. در نوآوری مالکیت معنوی مهم است که در کشور ما ضعف دارد. در ثبت شرکت پروسه زمان بر است که ممکن است افراد از ادامه راه ناامید شوند که ما باید روی شرکت هایی که دانش بومی دارند سرمایه گذاری کنیم.
ایده ها باید براساس نیاز داخل باشد و باید بتوانیم حمایت ها در جهت پایداری شرکت ها باشد. مشاوره و مربی گری و حمایت های زیرساختی بسیار مهم است و در این راستا فقط نباید به سمت دادن تسهیلات برویم. باید اقدامات حمایتی درجهت ایجاد شرکتی پایدار و توسعه محور باشد.
منتظر در ادامه در این باره گفت: مالکیت معنوی که اشاره شد، بسیار مهم است. برای رونق محیط کسب و کار باید موانع برداشته شود. قانون مالکیت فکری نیز باید رعایت شود. رهبر انقلاب نیز تاکید داشتند که کارهای ستادی در دولت پیش برود یک از هنرمندی های ما باید این باشد که ارتباط دستگاهی فراهم شود و موانع کسب و کار برداشته شود. خوشبختانه این فعالیت ها شروع شده است.
باید در سراسر کشور این مسائل و مشکلات برطرف شود. تلاش ها و تسهیلات باید در مسیر توانمندسازی باشد. تیم مشاوره در پیشرفت کار نظارت داشته باشد اگر نیاز مالی بود تسهیلات داده شود تا محصول به تولید انبوه و پایدار برسد.
منتظر در پایان درباره توسعه نخبه پروری گفت: برنامه مفصلی برای تعلق خاطر نخبگان به کشورداریم تا آنها را با اقتضای کشور و نیازها اشنا کنیم و موجب تعلق خاطر نخبگان به کشور شویم.