ایران از کشورهای دارای بیشترین ضایعات نان در دنیاست که برنامه هایی برای کاهش آن داشته است.
به گزارش حبرنگار خبرگزاری صدا و سیما ؛ قرار بود با آزادپز شدن نانوایی ها ضایعات کاهش یابد اما نظارت بر کیفیت نان های آزادپز جا ماند.
محصول گندم ، آرد و خمیر؛ نانی است که یا دوباره خمیر و دور ریز می شود یا زیادی برشته نصیب ما می شود.
قرص نانی که خمیرمایه تاریخی غذای نیاکان است به ده ها نام ، نوع و نرخ عرضه می شود.
البته نانوایی های با انصاف هم که بوی دسترنج شان کوچه و بازار را پر می کند ، کم نیستند.
از سال 93 برای هدفمندی نان برخی نانوایی ها دولتی و برخی آزادپز شدند و کیفیت بهانه خوبی برای افزایش قیمت بود.
حسن پابرجا رئیس اتحادیه نان سنگگ در گفتگو با خبرنگار صداو سیما گفت: سال 93 با توجه به یارانه سنگینی که دولت برای ارد و نان پرداخت می کرد تفکری ایجاد شد تا یارانه دولتی به برخی نانوایان تعلق نگیرد و نانوایی های آزادپز از کیفیت مناسب تری برخوردار شدند.
وی ادامه داد: از دلایل آزادپز شدن نانوایی ها افزایش کیفیت و رقابت با نان های یارانه ای بود.
در گذشته های نه چندان دور و قبل از آزادسازی نرخ نان ،باید ساعت ها در صف طولانی نانوایی ها می ماندیم اما
در ادامه موضوعی که بسیار جالب است صف های کوتاه برای خرید نان بود و اینکه مردم گاهی یک یا دو عدد نان خریداری می کردند.
در گفتگویی که با مردم داشتیم بسیاری از انها هم با این امر موافق بودند که در صورت رشد کیفی و کاهش ضایعات نان حاضرند بهای بیشتری را بپردازند اما اظهار می کنند بعد از گذشت چند ماه از اجرای طرح ازادپزی و افزایش نانوایی های ازادپز کیفیت نان بدتر شد و وزن چانه ها نیز کاهش یافته است.
بسیاری از مردم از کیفیت پایین نانوایی های ازادپز گلایه دارند و می گویند این نانوایی ها به دلخواه قیمت خود را تعیین می کنند ، اندازه نان ها کوچک تر شده و قیمت افزایش پیدا کرده است.
برای اطلاع از قیمت نان آزاد پز و تغییر کیفیت آن به سراغ نانوایی های ازادپز رفتیم .
نانوایان دلایل اصلی بی کیفیتی نان را گندم نامرغوب اعلام می کنند.
یکی از نانوایان در خیابان پیروزی تهران می گوید : آردهای 18 درصدی ( واحد شاخص ) مانند آرد 15 درصدی است و کیفیت بسیار پایین است ، نان هم خوب پخت نمی شود.
به شمال شهر تهران در شهرک قدس رفتیم و از دلایل سوخته شدن نان جویا شدیم که نانوای محلی می گفت: آرد از دلایل اصلی پایین بودن کیفیت و سوخته شدن نانهاست و مجبوریم با همین آردها نان بپزیم.
این در حالی است که رئیس اتحادیه نان سنگک می گوید : نانوایی های آزادپز می توانند در صورت بی کیفیت بودن ، آرد را بازگردانند اما بعضی از اینها آردهای کم کیفیت خریداری می کنند.
وی ادامه داد: سال 93 قیمت ارشادی برای نانوایی های ازادپز اعلام شد و با نانوایی هایی که نرخ ارشادی 1300 تومان و کیفیت را رعایت نمی کنند، برخورد و به تعزیرات معرفی می کنیم.
وی تصریح کرد: همچنین روند آزاد پزی در کشور باعث شده است نانوایی ازادپز بیش از نیاز ایجاد شود و در شهر تهران به 600 واحد نانوایی سنگک نیاز داریم اما اکنون 850 واحد است.
وی تاکید کرد : مهم ترین عامل درباره افزایش کیفیت نان "نخریدن نان کم کیفیت " است ، اگر مردم نان را از نانوایی هایی که کیفیت خوبی ندارد ، خریداری نکنند انها مجبور می شوند کیفیت را بالا ببرند.
اگرچه افزایش نانوایی ها قدرت انتخاب را به مردم می دهد تا از نان باکیفیت استفاده کنند اما تنها "نخریدن" ، مشکل نان را حل نمی کند.
امروزه رقابت در افزایش کیفیت نان های ازادپز که از اهداف این طرح بود رو به فراموشی رفته است.
نان با کلی زحمت برکت سفره ما ایرانی ها شده اما غفلت در نظارت بر پخت محصول هم باعث هدر روی این ثروت ملی شده است.
گزارش : ناهید خدادادی