دکتر رضا ملک زاده معاون تحقیقات وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی برنده نشان افتخار آژانس بین المللی تحقیقات سرطان شد.
کریستفور وایلد رئیس آژانس بین المللی تحقیقات سرطان (IARC) در نامهای از دکتر ملک زاده دعوت کرده اوایل سال آینده میلادی با حضور در مقر آژانس در فرانسه، ضمن ارائه یازدهمین سخنرانی «ریچارد دال»، نشان افتخار آژانس را دریافت کند.
وی به منظور شناسایی عوامل شیوع سرطان به ویژه سرطانهای گوارشی در شمال ایران، بزرگترین مطالعه کوهورت خاورمیانه و شمال آفریقا را در ایران با جمعیت ۵۰ هزار نفری در منطقه گلستان به عنوان داغترین نقطه سرطان مری در کشور به اجرا درآورد و به نتایج مهمی در این مطالعات دست یافت.
از نتایج مهم این مطالعه بزرگ آینده نگر، «اثبات تاثیر نوشیدن چای داغ در ابتلا به سرطان مری» و نیز «سرطانزایی تریاک» بوده است که هر دو این مطالعات به ثبت جهانی رسیده است.
همچنین در سال ۱۳۹۲ گزارش «ثبت سرطان جمعیتی استان گلستان» که پیشنیاز مطالعه بزرگ کوهورت گلستان بود به سرپرستی دکتر ملکزاده تهیه و به عنوان اولین گزارش رسمی و معتبر از وضعیت سرطان ایران وارد کتابی با عنوان «سرطان در ۵ قاره جهان» (Cancer in Five Continents) به عنوان مرجع جهانی شد.
از دیگر تلاشهای معاون تحقیقات وزیر بهداشت در زمینه سرطان، برنامه جامعی بود که وی برای ارتقاء ثبت سرطان در کشور طراحی کرد و بر اساس آن، دانشگاههای علوم پزشکی کشور که زمینه و علاقهمندی اجرای چنین برنامهای را داشتند به عنوان مجری برنامه ثبت سرطان در هر استان انتخاب شدند.
مبنای این برنامه تشکیل مراکز ثبت سرطان جمعیتی در مراکز استانها است و مراکز ثبت سرطان استانی باید اقدامات لازم را برای طراحی و اجرای تمام فرایندهای نظام ثبت سرطان جمعیتی انجام دهند.
وی همچنین اقدام به تشکیل بیوبانک بیماری سرطان به عنوان یکی از نخستین بیوبانکهای کشور در گلستان کرد که کمک شایانی در تشخیص زود هنگام و درمان بیماریهای سرطان خواهد کرد.
این پژوهشگر ایرانی، همچنین از پژوهشگران اصلی مطالعه بار جهانی بیماریها در انستیتوی سنجش و ارزشیابی سلامت (Institute of Health Metrics and Evaluation) است که به بررسی ۳۲ نوع سرطان در ۱۹۵ کشور جهان میپردازد.
آژانس بین المللی تحقیقات سرطان، آژانس تخصصی و بین رشتهای سازمان بهداشت جهانی در زمینه سرطان است که ماموریت آن، ترویج همکاریهای بین المللی در تحقیقات سرطان است. این آژانس مهارتهای اپیدمیولوژی، علوم آزمایشگاهی و آمار زیستی را برای شناسایی علل سرطان به کار میگیرد به طوری که اقدامات پیشگیرانه ممکن اتخاذ شده و بار بیماری و رنجهای مرتبط آن کاهش یابد.
از ویژگیهای مهم IARC تخصص آن در هماهنگ کردن تحقیق در کشورها و سازمانها است که نقش مستقل آن به عنوان یک سازمان بین المللی این فعالیت را تسهیل میکند. آژانس خصوصا علاقهمند به انجام تحقیقات در کشورهای کمتر توسعه یافته و در حال توسعه با همکاری محققان این کشورهاست.
آژانس بین المللی تحقیقات سرطان (IARC) نتیجه ابتکار یک گروه از چهرههای مشهور فرانسوی است که توانستند ژنرال دوگل، رئیس جمهور وقت فرانسه را به اجرای طرحی برای کاهش روند روزافزون گسترش سرطان متقاعد کنند.
این پروژه به سرعت گسترش یافت تا جایی که در ۲۰ مه ۱۹۶۵ مجمع بهداشت جهانی در قطعنامهای تاسیس آژانس بین المللی تحقیقات سرطان را به عنوان سازمان تخصصی سرطان سازمان بهداشت جهانی اعلام کرد.
آژانس که مقر آن در شهر لیون فرانسه است و شورای حکام خود را دارد در بدو تشکیل پنج عضو داشت که شامل جمهوری فدرال آلمان، فرانسه، ایتالیا، بریتانیا و ایالات متحده آمریکا بودند.
در حال حاضر اعضای آژانس به ۲۵ کشور افزایش یافته است.