به گزارش سرویس بین الملل
خبرگزاری صدا و سیما، شاخصها نشان میدهد از زمانی که روند سرکوبها در ترکیه بعد از کودتای نظامی نافرجام سال گذشته این کشور آغاز شده است بسیاری از مغزهای ترکیه از آن فرار کرده اند و این روند همچنان ادامه دارد، پدیدهای اجتماعی که از ۴۰ سال پیش تاکنون در این کشور سابقه نداشته است.
به گزارش شبکه خبری فرانس ۲۴، نتایج گزارشی که اصلیترین حزب مخالف ترکیه منتشر کرده است نشان میدهد از زمانی که کودتای نظامی نافرجام پانزدهم ژوییه سال ۲۰۱۶ در ترکیه روی داده و روند سرکوبهای در این کشور آغاز شده است تاکنون هزاران نفر از شهروندان ترکیه تصمیم گرفته اند خارج کشورشان را به مقصد کشورهای خارجی ترک کنند. بیشتر افرادی که خاک ترکیه را ترک کرده اند میگویند نگران آینده کشورشان، رعایت شدن حقوق بشر در آن، اوضاع اقتصادی آن و اسلامی شدن جامعه هستند.
گزارشگر فرانسه در گزارشی از ترکیه میگوید برخی از کنشگران جامعه مدنی تصمیم گرفته اند که سیاست نافرمانی مدنی را در پیش گیرند. در آکادمی همبستگی که توسط استادان اخراجی تشکیل شده است گروهی از کنشگران به منظور چاره اندیشی در این خصوص گرد هم آمده اند. یکی از استادان اخراجی در سخنانی در همین باره گفت: دانشگاههای ترکیه هرگز از آزادی بیان دفاع نکرده اند. گناه همه استاددان اخراجی که در این مکان گرد هم آمده اند، امضای طوماری برای پایان دادن به عملیات نظامی در منطقه کردنشین ترکیه بوده است. بیشتر این افراد حتی به اتهام تبلیغ تروریسم تحت پیگرد قضایی هستند. هاکان یوکسل، استاد دانشگاهی که بعد از کودتای نظامی سال گذشته اخراج شده است در این باره میگوید قدرت حاکم بر ترکیه به بسیاری از دانشگاهیان اجازه نمیدهد که کارشان را انجام دهند. حتی به آنها اجازه نمیدهد که کار جدیدی برای خود پیدا کنند. این حالت به ویژه درباره آن دسته از استادان دانشگاهی صدق میکند که منتقد دولت بوده اند. هاکان توانسته است بورس مربی آموزشی در موسسه لیل ۲ فرانسه را به دست آورد. اما قدرت حاکم بر ترکیه اجازه خروج به آن نمیدهد. زیرا او جز هزاران کارمند پیشین دولتی هستند که ممنوع خروج شده اند.
ایرم آکی، یکی دیگر از اساتید اخراج شده میگوید من میخواستم در دانشگاهی در آلمان کار کنم، اما گذرنامه ام باطل شده بود. به نظر میرسد که من را ممنوع خروج کرده اند. نتیجه آنکه من اکنون نمیتوانم از ترکیه خارج شوم.
اینکه چه تعداد از شهروندان ترکیه بعد از کودتای نافرجام گذشته خاک کشورشان را ترک کرده اند هنوز معلوم نیست، اما در آلمان به طور نمونه نیمی از بورسها اکنون به پژوهشگران در معرض خطر داده است. پژوهشگران ترکیه، عراقی و سوری از جمله پژوهشگرانی هستند به بیشترین میزان از بورس در آلمان بهرهمند شده اند.
با این حال، فقط استادان دانشگاه نیستند که تلاش میکنند از ترکیه فرار کنند. بسیاری از دانشجویان ترکیه نیز به دنبال گرفتن بورس تحصلی از کشورهای خارجی هستند. هیچ کدام از این دانشجویان از بیم بازداشت شدن حاضر نشدند در مقابل دوربین ما حاضر شوند و دلیل خود را برای ترک کشور بیان میکنند.
آیدین کاییت، مدیر یک شرکت دریافت روادید در این باره میگوید بیشتر افرادی که برای دریافت روادید نزد ما میآیند همگی دلیل و انگیزه یکسانی دارند. آنها خواستار ادامه تحصیل و داشتن سطح زندگی نسبتا بالایی هستند. به طور کلی آنها از اینکه اکنون در ترکیه هستند زیاد احساس خوشبختی نمیکنند. برخی هم از شرایط اقتصادی در ترکیه ناراحت هستند وبه همین علت میخواهند خاک کشورشان را ترک کنند. برخی دیگر نیز میگویند، چون نمیتوانند در ترکیه کار خوبی پیدا کنند تلاش میکنند به یک کشور خارجی مهاجرت کنند. به علت ادامه بحران سیاسی و اقتصادی در ترکیه، ارزش لیر ترکیه نیز به طور مرتب در حال کاهش است. بسیاری از کارفرمایان آرزو دارند روزی خاک کشورشان را ترک کنند.
صاحبان بسیاری از کسب و کارهای فناورانه تلاش میکنند راههایی برای مستقر شدن در خارج کشور و ادامه کسب و کار خود در یک کشور خارجی پیدا کنند.
آهو یورتوغلو مدیر یک کسب و کار فناورانه در این باره میگوید همه کسبهای و کارهای فناورانه در ترکیه به دنبال جایگزینی برای ادامه فعالیتهای خود هستند. به همین علت اکنون بسیاری از کارفرمایان شرکتهای خود را به استونی برده اند. بسیاری از صاحبان کار و سرمایه تلاش میکنند به کشورهای خارجی کوچ اقتصادی کنند. زیرا مالیات در اینجا خیلی سنگین است.
دولت هیچ گونه آمار و ارقامی درباره مصاحبههایی که از متقاضیان مهاجرت به کشورهای خارجی میگیریم منتشر نمیکند. اما شاخصها نشان میدهد از زمانی که روند سرکوبها بعد کودتای نظامی نافرجام سال گذشته آغاز شده است بسیاری از مغزهای ترکیه در حال فرار از این کشور هستند، پدیدهای اجتماعی که از ۴۰ سال پیش تاکنون در این کشور سابقه نداشته است.
گلسیرین یولری رئیس انجمن حقوق بشر در استانبول در گفتگو با گزارشگر این شبکه خبری میگوید فضا و اوضاع در ترکیه چه از نظر مالی چه از نظر شخصی نحس و منفی است. علت این مسئله سیاستهای قدرت حاکم است. اما ما اکنون هیچ امکان و ابزاری نداریم که بر تصمیم گیریهای آنها درباره آینده کشور تاثیر بگذاریم. اما روشن است اگر دولت این سیاست را ادامه دهد روند فرار مغز از کشور شدت خواهد گرفت. افراد اکنون به دلایل مختلف از سیاسی گرفته تا اقتصادی و اجتماعی خاک کشورشان را ترک میکنند.
آهو که زمانی از منتقدان سرسخت کسانی بود که خاک ترکیه را ترک میکردند و حتی آنها را به خیانت به کشور متهم میکرد اکنون میگوید زمان ثابت کرده است که آنها کار درستی انجام میدادند نه فردی مثل من که تحصیل کرده خارج از کشور هم بودم و به راحتی میتوانستم در خارج کشور اقامت بگیریم و کار پیدا کنم.
روند فرار مغز از ترکیه آنچنان جدی شده است که مسئولان حکومتی این کشور نیز متوجه آن شده اند. به طوری که رجب طیب اردوغان در سخنان خود بارها اعلام کرده است که باید مانع فرار مغزها از کشور شویم. اما دولت ترکیه برای جلوگیری از این روند تاکنون هیچ راهبردی تدوین نکرده است.