اتحادیه اروپا به رغم انتقادهای، رئیس جمهور آمریکا از موافقتنامه هسته ای سال 2015 بین ایران و قدرت های جهان، بار دیگر بر حمایت خود از این موافقتنامه تاکید کرد.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما، خبرگزاری رویترز در گزارشی از لوکزامبورگ به قلم رابین اموت و گابریلا باژینسکی نوشت:اتحادیه اروپا به رغم انتقادهای دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا از موافقتنامه هسته ای سال 2015 بین ایران و قدرت های جهان، بار دیگر بر حمایت خود از این موافقتنامه تاکید کرد و از قانونگذاران آمریکا خواست پس از تصمیم ترامپ به خودداری از تایید پایبندی ایران به موافقتنامه هسته ای، از اعمال مجدد تحریم ها( تحریم هایی که ایران در چارچوب موافقتنامه هسته ای از آنها معاف شده است ) علیه تهران خودداری کنند.
رئیس جمهور آمریکا روز جمعه با خودداری از تایید پایبندی ایران به موافقتنامه هسته ای، هم متحدان آمریکا و هم رقبای واشنگتن را نادیده گرفت. این اقدام ترامپ در حالی صورت گرفت که بازرسان بین المللی اعلام کرده اند ایران به تعهدات خود در چارچوب موافقتنامه هسته ای پایبند بوده است. رئیس جمهور آمریکا همچنین گفت ممکن است، سرانجام به این موافقتنامه پایان دهد.
وزیران امور خارجه کشورهای عضو اتحادیه اروپا که نشستی را در لوکزامبورگ برگزار کرده اند اعلام کردند عدم موفقیت در حفظ یک موافقتنامه بین المللی که شورای امنیت سازمان ملل متحد نیز از آن حمایت کرده است می تواند پیامدهایی جدی برای صلح منطقه ای درپی داشته باشد و باعث تضعیف تلاش ها برای مهار بلندپروازی های هسته ای کره شمالی شود.
زیگمار گابریل وزیر امور خارجه آلمان در حاشیه این نشست در مصاحبه با خبرنگاران گفت:« ما به عنوان اروپایی ها، همگی به شدت نگرانیم تصمیم رئیس جمهور آمریکا به رویارویی نظامی با ایران منجر شود.»وزیران امور خارجه کشورهای عضو اتحادیه اروپا پس از برگزاری نشستی پشت درهای بسته به ریاست فدریکا موگرینی مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در بیانیه ای مشترک اعلام کرد: موافقتنامه هسته ای سال 2015 عاملی مهم در زمینه جلوگیری از گسترش تسلیحات هسته ای در جهان است.در این بیانیه آمده است:« اتحادیه اروپا متعهد به ادامه اجرای کامل و موثر همه بخش های برنامه جامع اقدام مشترک ( برجام ) است.»موگرینی تاکید کرده موافقتامه هسته ای ایران موثر بوده و آژانس بین المللی انرژی اتمی نیز اعلام کرده ایران به موافقتنامه هسته ای پایبند است.
این در حالی است که رئیس جمهور آمریکا موافقتنامه هسته ای ایران را بدترین موافقتنامه ای نامیده که تاکنون درباره آن مذاکره شده است.ژان ایو لودریان وزیر امور خارجه فرانسه نیز در مصاحبه با خبرنگاران گفت:« منع تکثیر (هسته ای) بخش مهمی از امنیت جهان است و از هم گسستن آن به شدت زیان بار خواهد بود. ما امیدواریم کنگره آمریکا این موافقتنامه را به خطر نیندازد.»موگرینی گفت اوایل ماه آینده در تلاش برای جلب حمایت از موافقتنامه هسته ایران ، به واشنگتن سفر خواهد کرد.
اتحادیه اروپا پیشتر تحریم هایی را علیه سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران اعمال کرده است. سپاه پاسداران ایران از اهداف اصلی رئیس جمهور آمریکا برای انتقاد است.وزیران امور خارجه اتحادیه اروپا روز دوشنبه درباره برنامه موشکی بالستیک ایران نیز گفتگو کردند، برنامه ای که آنها خواستار برچیده شدن آن هستند. این در حالی است که ایران تاکید دارد برنامه موشکی ایران صرفا تدافعی است.
موگرینی افزود وزیران امور خارجه کشورهای عضو اتحادیه اروپا درباره اعمال تحریم های جدید علیه ایران بر سر برنامه موشکی این کشور گفتگو نکردند.در حالی که برخی دولت های اروپایی ازجمله هلند و انگلیس گفتند موشک های بالستیک ایران نگران کننده است، اما وزیران امور خارجه کشورهای عضو اتحادیه اروپا گفتند تمرکز فوری آنها نجات موافقتنامه هسته ای سال 2015 است.
موافقتنامه هسته ای ایران که پس از 12 سال مذاکرات به دست آمد و دیپلمات های اتحادیه اروپا نیز در آن مشارکت داشتند ، مهم ترین موفقیت دیپلماتیک برای این اتحادیه طی چند دهه گذشته به شمار می رود.خیلی ها نگرانند در صورتی که کنگره آمریکا تحریم های به تعلیق درآمده علیه ایران را مجددا علیه این کشور اعمال کند و باعث برهم خوردن موافقتنامه هسته ای شود ، شهرت اتحادیه اروپا نیز به عنوان یک میانجیگر مورد اعتماد ممکن است در مناقشات آینده خدشه دار شود.
اکثر تحریم های سازمان ملل متحد و غرب علیه ایران 18 ماه قبل در چارچوب موافقتنامه هسته ای تهران لغو شد. اما ایران همچنان با تحریم تسلیحاتی سازمان ملل متحد روبرو است که بخشی از این موافقتنامه نیست.وزیران امور خارجه کشورهای عضو اتحادیه اروپا همچنین قرار است در نشست خودشان در لوکزامبورگ، بسته جدیدی از تحریم های اقتصادی علیه کره شمالی را در واکنش به آزمایش هسته ای ماه گذشته این کشور تصویب کنند. بسیاری از دولت همچنان امیدوارند موافقتنامه ای مانند ایران ، با کره شمالی امضا شود.
سوئد یکی از هفت کشور اروپایی است که در کره شمالی سفارتخانه دارد. وزیر امور خارجه سوئد اعلام کرده کشورش آماده است تا در صورت درخواست، به برگزاری مذاکرات با کره شمالی کمک کند.اما زیگمار گابریل هشدار داد تصمیم رئیس جمهور آمریکا به خودداری از تایید موافقتنامه هسته ای ایران می تواند چنین سناریویی را با تردیدهایی روبرو کند.