عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام: در تحقق سیاستهای تجاری اقتصاد مقاومتی اصلا موفق نبودهایم و باید دولت به کمک مجلس شورای اسلامی در این زمینه تلاش بیشتری کند.
وزیر اسبق امور اقتصادی و دارایی افزود: در سیاستهای تجاری اصلا موفق نبودیم و هنوز سیاستهای ما واردات محور است و تولید و درونزایی اقتصاد را وجهه همت خود قرار نداده ایم.
وی با اشاره به اینکه در چند بند سیاستهای ابلاغی مقام معظم رهبری در زمینه اقتصاد مقاومتی به موضوع صادرات و افزایش آن تاکید شده گفت: هنوز نظام تعرفه ای و سیاستهای تجاری ما انگیزه های سرمایه گذاری را کم می کند و تولید کننده دلگرم نمی شود و در سیستم نظام پولی و اعتبارات بانکی، سیاستها تولید محور نشده اند.
وی افزود: تسهیلات نظام بانکی نیز که باید غالب آن به بخش تولید سوق یابد هنوز به سمت و سوی اقتصاد مقاومتی نرفته است درحالیکه بند 9 سیاستهای اقتصاد مقاومتی ناظر بر تغییر این سیاستهاست و به نظر می رسد بانکها باید در این مسیر اصلاح رویه داشته باشند.
ایروانی همچنین با اشاره به نقش مهم مجلس شورای اسلامی در تحقق این سیاستهای کلان تاکید کرد: قوه مقننه هم باید آنچه در عدم انطباق با این سیاستهای کلان است را اصلاح یا حذف کند و از تحمیل هزینه های سنگین بر بودجه مراقبت کند و از افزایش بدهی های ریالی و ارزی - پولی کشور مراقبت کند.
وی افزود: در حوزه ارزی نیز، باید دولت و مجلس مراقبت کنند تا تعهدات ارزی و جذب فاینانس ها صرفا معطوف به جذب سرمایه گذاری مستقیم خارجی نباشد و فاینانس هایی که الزاما انتقال فناوری یا سهمیه بازار صادراتی همراه آن نیست کمتر شود.
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام همچنین با اشاره به اینکه مقام معظم رهبری وظیفه نظارت بر حسن اجرای سیاستهای کلی نظام را به این مجمع تفویض کردند گفت: هم اکنون این مجمع از طریق کمیته های مختلف کمیسیون نظارت خود که با شرکت دستگاههای اجرایی مربوطه برگزار می شود، بر حسن اجرای این سیاستها نظارت می کند و اگر نیاز به تولید آمار خاصی برای بررسی نظارت بر عملکرد یک دستگاه باشد، دستگاههای آماری از قبیل بانک مرکزی و مرکز آمار ایران اقدام به تولید آن آمار می کنند.
وی شاخص سازی با روش علمی را یکی از ابزارهای نظارت بر حسن اجرای این سیاستها و بررسی عملکرد دستگاههای مربوطه دانست و گفت: این مدل علمی که هم اکنون روی آن کار می کنیم با روش شناسایی مشکلات و نیازمندی ها ، موضوع را ساده سازی کرده و با اجماع خبرگان اهالی فن، به نتیجه می رساند و بعد، بر اساس این شاخص ها می تواند عملکرد یک بخش را پایش و نظارت کند و سال به سال درجه تحقق این سیاستها را رصد کند.
وی افزود: در این مدل علمی، دستگاه مسئول اجرای هر بخش سیاستهای کلی و سایر دستگاههای همکار مشخص می شوند و سهم و وظیفه هریک شناسایی می شود.
نیروی انسانی عامل تحقق موفقیت آمیز اقتصاد مقاومتی در کشور است
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام گفت: رمز موفقیت و تحقق سیاستهای کلان اقتصاد مقاومتی و فرصت عظیم کشور در جهش اقتصادی ، استفاده از حجم عظیم نیروی انسانی تحصیلکرده، دانشمند و مبتکر و جوان ایرانی است که بر اساس ارزیابی های جهانی، 220 هزار میلیارد دلار ارزش دارد.
همچنین محمد جواد ایروانی در هجدهمین همایش علمی کاربردی اقتصاد مقاومتی که با عنوان نهادی سازی سیاست های کلی اقتصاد مقاومتی در دانشگاه خاتم برگزار شد افزود: ارزش نیروی انسانی تحصیلکرده ایران چیزی بیش از ده برابر مجموع ارزش ذخایر نفت و گاز ایران ارزیابی شده است و بنابراین می توان گفت این دارایی معنوی ارزشی بیش از 220 هزار میلیارد دلار ارزش دارد.
وی افزود: برای تحقق بخشی از سیاستهای اقتصاد مقاومتی می توانستیم از ظرفیتهای سهام عدالت استفاده کنیم اما چند روز قبل، مسئولی مردم را تهدید می کند که اگر تفاوت پول سهام عدالت را نپردازند دولت می تواند این سهام را بازپس بگیرد درحالیکه اصل اساسی توزیع سهام عدالت این بود که اقتصاد ما مردمی شود.
وزیر اسبق امور اقتصادی و دارایی افزود: برخی مسئولان بجای اینکه پاسخ دهند چرا سهام عدالت که از بهترین سبدهای سهام بود پس از 10 سال نتوانسته است قیمت اولیه و یک میلیون تومانی خود را تامین کند، مردم را تهدید می کنند که دولت بقیه سهام آنها را برمی گرداند.
وی با اشاره به اهمیت بنگاههای اقتصادی خرد و متوسط در اقتصاد کشور گفت: در کشورهای توسعه یافته نظیر آمریکا هم بخش مهمی از صادرات ازجانب همین بنگاهها انجام می شود درحالیکه ما تصور می کنیم شرکتهای بزرگ و بنگاههای کلان درآمد عمده صادرات آمریکا را تشکیل می دهند و از این رو توجه کمتری به این نوع بنگاهها شده است.
وی افزود: خوشبختانه جامعه ایران، جامعه پویا و مطالبه گری است و انتظارات زیادی از مسئولان دارد که این هم از ثمرات انقلاب اسلامی است بنابراین باید برای عمومی سازی اقتصاد، پنجره بنگاههای خرد و متوسط را به روی مردم باز کنیم و بدانیم با توجه به اقتصاد خرد می توانیم به رونق دست یابیم.
ایروانی عدالت، مشارکت حداکثری مردم ، توجه به شرکتهای دانش بنیان ، درونزا و تولید گرایی اقتصاد را از اصول مهم اقتصاد مقاومتی دانست و تاکید کرد: بر اساس این اصول، باید همه دستگاههای اجرایی محوری و همکار تعیین تکلیف شده و وارد موضوع تسهیل اقتصاد شوند چراکه برای نهادینه کردن یک سیاست اقتصادی مهم مثل اقتصاد مقاومتی نباید آن را بیش از حد پیچیده کرد .
وی تغییر در نگاه کلان بانکها را یکی از شروط تحقق اقتصاد مقاومتی دانست و گفت: بین سالهای 1364 تا 68 تلاش کردیم ساختار تسهیلات بانکی را به طرح های اقتصادی تولید محور سوق دهیم که حاصل آن شیرین بود و کاری مهم شکل گرفت اما به تدریج، بصورت طبیعی و چون نظارت بر بانکها کمتر شد و به این دلیل که سود در سایر بخشهای اقتصاد بالاتر است، تسهیلات بانکی کمتر به تولید اختصاص یافت و به سوی دیگری سوق یافت.
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام در خصوص مالیات بر ارزش افزوده نیز گفت: این مالیات به قول اقتصاد دانها اختراع چهارم اقتصاد محسوب می شود اما در این زمینه به گونه ای عمل کرده ایم که عملا مالیات بر ارزش افزوده کارایی خود را از دست داده است و در عمل، عده ای به عنوان امین مردم، این مالیات را از مردم دریافت می کنند اما آن را به خزانه پرداخت نمی کند و برای خود هزینه می کنند.
وی یکی از عوامل ناکامی در جهت نظارت و کنترل مجلس بر عملکرد دستگاههای اجرایی که ممکن است انحراف از قانون را موجب شود وجود انبوه قوانین دانست و گفت: در مجلس انبوهی از قوانین داریم که می توان آن را جنگل قوانین دانست اما بعد نظارتی مجلس بسیار ضعیف است.
ایروانی همچنین تاکید کرد: علاوه بر سیاستهای ملی، سیاستهای بخشی هم می تواند منجر به تقویت صادرات شود اما باید این سیاستها هم جهت با یکدیگر باشند و موجب تضعیف آن نشوند.
وی با اشاره به رشد صادرات چین در جهان که امروزه از آمریکا تا ایران را در برگرفته گفت: یکی از دلایل این موفقیت چین در تسخیر بازارهای جهانی نقش موثر دولت آن کشور است چراکه دولت چین اعلام کرده هزینه حمل کالای چینی را به هرنقطه دنیا پرداخت می کند اما در کشور ما موانع متعددی برای صادرکنندگان وجود دارد که باید با همکاری دولت و مجلس ، این موضوع اصلاح شود.
وی در پایان خاطرنشان کرد: امیدواری زیادی داریم که با توجه به خواست مردم و مسئولان و همگرایی بین ملت، این امر محقق شود و افقهای روشنی پیش روی ملت ماست و با تلاش و رقابت ، رشد جهشی در اقتصاد ملی به رغم همه محدودیتها دور از دسترس نخواهد بود.