وزیر خارجه آمریکا: ترامپ توافق هسته ای ایران را ناقص و سعی در تصحیح آن دارد.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما به نقل از تلویزیون سی ان ان، رکس تیلرسون وزیر خارجه آمریکا تصمیم دونالد ترامپ درباره توافقنامه ایران با این هدف بود که اقدامی عملی درباره این توافقنامه ناقص، انجام شد.
تیلرسون در گفتگو با سی ان ان در پاسخ به این سئوال که شما اخیرا گفتید ایران از نظر فنی به توافقنامه هسته ای پایبند بوده است اما رئیس جمهور ترامپ جمعه گفت ایران در موارد زیادی این توافقنامه را نقض کرده است. بالاخره کدام یکی را بپذیریم، آیا ایران از نظر فنی به توافقنامه پایبند بوده است یا اینکه در مواردی این توافقنامه را نقض کرده است؟ گفت: در واقع پاسخ این سوال هر دو است. بنابر توافق هسته ای موسوم به برجام که توافقنامه ای چند جانبه است، از نظر فنی این توافقنامه چندین بار نقض شده است، از جمله تولید بیش از حد ذخیره آب سنگین ، استفاده از موادی که برای ساخت سانتریفوژهای سرعت بالا استفاده می شود. اما در چارچوب این توافقنامه، که البته بخشی از ضعفها و نواقص آن محسوب می شود، ایران زمان قابل توجهی برای رفع این موارد نقض دارد، بنابر این ایران درمان این موارد نقض را دارد که آنها را دوباره به لحاظ فنی پایبند به توافقنامه می کند. البته فکر می کنم الگویی که ایران از خود نشان داده همیشه این بوده است که تا آستانه و لبه این توافقنامه حرکت کند، این مسئله ما را نگران می کند که ایران ممکن است تا چه حد بخواهد محدودیتهای مربوط به خود را در این توافقنامه محک بزند. پاسخ ما به این مسئله این بوده است که با دیگر طرفها همکاری کنیم و خواستار اعمال و بازرسی ها و شفافسازی های بیشتر طبق این توافقنامه باشیم. این تغییراتی است که ما از زمانی که جای خود را در کمیسیون مشترک تحویل گرفته ایم، انجام داده ایم.
تیلرسون در پاسخ به این پرسش که رئیس جمهور ترامپ روز جمعه (پایبندی ایران به) توافقنامه را تایید نکرد اما او با وجود اینکه می توانست از توافقنامه خارج نشد. آیا قبل از اینکه افرادی مثل شما در دولت و ماتیس و دیگران بتوانند با موفقیت رئیس جمهور را متقاعد کنند مسیری میانه را اتخاذ کند، او می خواست به طور یکجانبه از این توافقنامه خارج شود؟ گفت: چیزی که رئیس جمهور می خواهد استراتژیی جامع تر برای برخورد با ایران در تمامیت آن است. به نظر من برای مدتی طولانی به ویژه در زمان دولت قبلی، روابط با ایران صرفا حول توافق هسته ای تعریف می شد. این توافقنامه هسته ای ناقص است و اشکالها و ضعفهایی دارد. رئیس جمهور در زمان کارزار انتخاباتی خود هم گفته بود یا این توافقنامه را اصلاح می کند یا مجدد درباره آن مذاکره می کند. او اساسا میگفت این اشکالها و ضعفهای توافقنامه را برطرف می کند یا اینکه به طور کامل توافق دیگری را حاصل می کند. به نظر من تصمیم او درباره سیاستهای جدید با آن شعارهای انتخاباتی سازگار است. بنابر این اکنون ما می خواهیم به ضعفهای توافقنامه هسته ای رسیدگی کنیم ، اما در عین حال لازم است با مجموعه گسترده تری از تهدیدهایی که ایران برای منطقه و دوستان و متحدانمان دارد و در نتیجه تهدیدهایی که ایران برای امنیت ملی ما دارد، برخورد کنیم. این سیاست خودش سه قسمت دارد. به نظر من مهم است که مردم این مسئله را درک کنند. رئیس جمهور این مسئله را در صحبتهایش توضیح داده است. توافقی هسته ای وجود دارد که ما می خواهیم ببینیم آیا می توانیم اشکالهای زیادی را که در آن هست برطرف کنیم، ما برای این منظور با شرکایمان همکاری می کنیم. شاید نتیجه این تلاشها توافقی ثانویه باشد، شاید این توافقنامه در چاچوب توافقنامه فعلی نباشد، با وجود این ممکن است ما توافقنامه ثانویه را اجرا کنیم.
وی در ادامه افزود: بعد از آن، مجموعه ای گسترده ای از تهدیدات ایران وجود دارد؛ برنامه های موشکهای بالستیک، حمایت از سازمانهای تروریستی در منطقه، حزب الله لبنان، حماس، اینها سازمانهایی هستند که تهدید محسوب می شوند، همچنین فعالیتهای بی ثبات کننده ایران در یمن در حمایت از شورشیان حوثی، آنها از شورشیان در سوریه، از رژیم سوریه حمایت می کنند. به هر جایی که در منطقه نگاه می کنید، فعالیتهای ایران منطقه را بی ثبات و کشورهای منطقه را تهدید می کند.
وی همچنین مدعی شد: عنصر سوم این سیاست که رئیس جمهور در حرفها و سخنرانیهایش درباره آن صحبت کرده است، این (کارها) درباره مردم ایران نیست بلکه این درباره دولت ایران است؛ دولت انقلابی که از زمان به قدرت رسیدنش مصمم بوده است آمریکاییها را بکشد و به آنها آسیب برساند، و به دیگران در منطقه آسیب بزند. ما مردم ایران را مسئول این نمی دانیم بنابر این تلاش ما این است که از صداها و دیدگاههای میانه رو در ایران حمایت کنیم، از خواست آنها برای دموکراسی و آزادی حمایت کنیم و امیدواریم که یک روز مردم ایران حکومت در ایران را به کنترل خود در آورند و آن را به تاریخ غنی و گذشته خود باز گردانند و این کشور با جامعه بین المللی یکپارچه شود و به عضوی مفید تبدیل شود و در منطقه تجارت انجام دهد. این هدف نهایی است و رسیدن به آن راهی بسیار طولانی است و ما این مسئله را می دانیم.
تیلرسون همچنین در پاسخ این سئوال که چندی پیش در سنا از ماتیس وزیر دفاع پرسیده شد آیا فکر می کند باقی ماندن در این توافقنامه به بهترین شکل به نفع آمریکاست و سوال این نبود که آیا او می خواهد این توافقنامه را بهبود بخشد یا همانطور که شما گفتید توافقنامه ای ثانویه را فراهم کند. سوال این بود که آیا آمریکا باید در این توافقنامه بماند یا از آن خارج شود؟ او گفت باقی ماندن در این توافقنامه نظر اوست. به نظر می رسد شما نیز با این نظر موافقید و نمی خواهید که کنگره فورا تحریمهایی را علیه ایران وضع کند که به این توافقنامه پایان می دهد نیز گفت: من با این حرف موافقم. به نظر من رئیس جمهور نیز همین نظر را دارد. به همین علت هم چنین تصمیمی گرفت که ببینیم آیا ما می توانیم با باقی ماندن در توافقنامه و با همکاری با دیگر امضا کنندگان و همکاری با متحدان و دوستان اروپایی خود در این توافقنامه، اشکالهای آن را برطرف کنیم. اما همانطور که گفتم این هدف همچنین می تواند با حصول توافقنامهای ثانویه به دست آید. بنابر این ما می خواهیم این توافقنامه را به همین شکلی که امروز هست بگیریم و آن را به طور کامل اعمال کنیم و قویا خواستار پایبندی ایران به این توافقنامه باشیم و بعد از آن فرایند رسیدگی به این اشکالهایی را که وجود دارد، آغاز کنیم، مثل مطرح نشدن موشکهای بالستیک، نگرانیهایی که ما درباره زمان انقضای این توافقنامه داریم، ما می دانیم که این به چه معناست. ما این قضیه را در گذشته در دهه 1990 با کره شمالی داشتیم، توافقنامه هایی که در نهایت تاریخ اعتبارشان پایان یافت؛ چه اتفاقی افتاد، آن مسئله ما را در مسیری قرار داد که اکنون با کره شمالی داریم. ما نمی خواهیم با ایران نیز همین مسئله و شرایط را پیدا کنیم.
تیلرسون در جواب این پرسش که شما درباره کره شمالی صحبت کردید. شما درباره همکاری با متحدان اروپایی صحبت کردید. متحدان اروپایی ما درباره گامهای رئیس جمهور که روز جمعه برداشت خیلی نگرانند. وزیر خارجه آلمان گفت: نگرانی بزرگ من این است آنچه در ایران یا در رابطه با ایران از نگاه آمریکا اتفاق می افتد، مسئله منحصر به ایران باقی نخواهد ماند بلکه بسیاری دیگر در جهان خواهند گفت با توجه به اینکه چنین توافقنامههایی نابود می شود، آیا آنها نیز باید سلاح اتمی به دست آورند؟ فکر می کنم طبق آنچه که وزیر خارجه آلمان گفته است، سوال این است که چرا کره شمالی باید هر آنچه را که آمریکا می گوید باور داشته باشد وقتی رئیس جمهور آمریکا تمایل خود را به خروج از توافقنامه هایی درباره تسلیحات اتمی نشان می دهد؟ نیز گفت: به نظر من پیامی که کره شمالی باید از این تصمیم بگیرد این است که آمریکا خواستار توافقنامه ای بسیار جدی تر و سختگیرانه تر با کره شمالی است، توافقنامه ای که بسیار الزام آور باشد و نه فقط اهداف آمریکا بلکه اهداف چین و دیگر همسایگان در منطقه را محقق کند که شبه جزیره کره عاری از تسلیحات اتمی است. ما قصد داریم درباره این توافقنامه خیلی سختگیر باشیم. اگر ما این توافقنامه را به دست آوریم دیگر چیزی نخواهد بود که بخواهیم از آن خارج شویم زیرا هدفمان محقق خواهد شد. مشکلی که با توافقنامه ایران وجود دارد این است که هدف را محقق نمیکند بلکه صرفا رسیدن به آن هدف را به تعویق می اندازد و ما احساس می کنیم این یکی از ضعفهای این توافقنامه است. بنابر این ما می خواهیم در این توافقنامه بمانیم و می خواهیم با شرکا و متحدان اروپایی خود کار کنیم ببینیم آیا می توانیم این نگرانیها را برطرف کنیم. اینها نگرانیها و دغدغه همه ماست.
تیلرسون در گفتگو با سی ان ان در پاسخ به این سئوال که شما اخیرا به چین سفر کرده بودید تا مشکل کره شمالی را به شکلی دیپلماتیک حل کنید. رئیس جمهور ترامپ در توئیتی نوشت من به رکس تیلرسون وزیر خارجه خیلی خوبمان گفتم که او دارد وقت خود را هدر می دهد که می خواهد با مرد کوچک موشکی مذاکره کند. بعد از آن او در توئیت دیگری گفت رکس، انرژی خود را نگه دار، کاری را که باید انجام دهیم انجام خواهیم داد. اگر من جای مقامات چین یا کره شمالی بودم و این توئیتها را می دیدم در حالیکه شما در چین بودید و تلاش می کردید مذاکره کنید و سعی داشتید این مشکل را از راه دیپلماتیک حل کنید، احتمالا فکر می کردم که تیلرسون احتمالا از طرف رئیس جمهور ترامپ صحبت نمی کند گفت: خوشبختانه روابط رئیس جمهور ترامپ و رئیس جمهور شی جین پینگ احتمالا یکی از نزدیکترین روابطی است که رئیس جمهور آمریکا با رؤسای دولتها دارد. آن دو نفر دیدار مهم رو در رویی در آمریکا داشتند. دو نفر همچنین در هامبورگ (آلمان) نیز با یکدیگر دیداری دو جانبه و بسیار جامع داشتند. رئیس جمهور ترامپ گهگاه با رئیس جمهور شی تلفنی صحبت می کند. من هم روابط خیلی نزدیکی با مشاور ارشد دولتی چین دارم که درباره سیاست خارجی مستقیما به رئیس جمهور شی گزارش می دهد. بنابر این اطمینان می دهم که چینی ها به هیچ وجه در خصوص سیاستهای آمریکا درباره کره شمالی و اینکه اقدامات و تلاشهای ما در چه جهتی است، سردرگم نیستند.
تیلرسون در پاسخ این سئوال که آیا چنین توئیت هایی از طرف رئیس جمهور موقعیت شما را تضعیف نمی کند؟ نیز گفت: کاری که رئیس جمهور انجام می دهد این است که تلاش می کند اقدام عملی را از طرف برخی از جمله رژیم کره شمالی تشویق کند. به نظر من او می خواهد درباره کیم جونگ اون و رژیم کره شمالی شفاف باشد و بگوید که او آمادگی و تدارک نظامی دارد و گزینه نظامی روی میز وجود دارد. ما زمان زیادی را روی این مسئله صرف کرده ایم. اما به روشنی می گویم که رئیس جمهور به صراحت به من گفته است که او می خواهد این مسئله از طریق دیپلماتیک حل و فصل شود و اصلا دنبال جنگ نیست.
تیلرسون در جواب این سئوال که اما او گفته است که این کار اتلاف وقت است گفت: نه، او به روشنی به من گفته است که من به تلاشهای دیپلماتیک خودم ادامه می دهم و ما نیز همین کار را می کنیم. همانطور که به دیگران هم گفته ام تلاشهای دیپلماتیک تا زمانی که اولین بمب انداخته شود ادامه پیدا می کند.
تیلرسون همچنین در پاسخ این پرسش که روابط وزیر خارجه آمریکا با رئیس جمهور یکی از مهمترین روابط در جهان محسوب می شود زیرا از نظر رهبران جهان، وزیر خارجه آمریکا در واقع از جانب رئیس جمهور صحبت می کند. یعنی اینکه شما به او اعتماد دارید و او نیز به شما اعتماد دارد. اما گزارش ان بی سی حاکیست که در تابستان شما از دست رئیس جمهور ترامپ ناراحت بوده اید و در جریان جلسه ای در پنتاگون او را آدم ابله و سبک مغز خطاب کرده اید. در هر حال می دانیم که این یکی از مهمترین روابط در جهان است، رابطه شما با رئیس جمهور ترامپ بسیار مهم است. آیا واقعا شما او را ابله و سبک مغز خوانده اید؟ گفت: من قبلا هم گفتم اگر از این سوالات از من پرسیده شود، به چنین مسائل مسخره و بی ارزش نمی پردازم. اینجا شهری است که به نظر می رسد در آن علاقه زیادی به شایعات وجود دارد و در آن زیاد شایعه درست و پراکنده می شود و به شکلی مخرب از این شایعات بهره برداری می شود. من با این شایعات کاری ندارم و ارزشی برای چنین سوالی قائل نیستم. من خودم رئیس جمهور را آقای رئیس جمهور خطاب می کنم. او و من روابطی بسیار نزدیک و رک و بی پرده ای داریم. من اغلب او را می بینم و تقریبا هر روز با او صحبت می کنم. هر هفته چند ساعت در دفتر رئیس جمهور در کاخ سفید هستم. ما خیلی صریح و بی پرده درباره سیاستها تبادل نظر می کنیم. در نهایت او تصمیمات را اتخاذ می کند و من حداکثر تلاش خود را می کنم تا این تصمیمات را به بهترین شکل اجرا کنم. او همیشه درک می کند و می داند که قرار است در اجرای سیاستهای خارجی چه هدفی را دنبال کنیم و چه چیزی به دست آوریم. او تیمی غیرمتعارف دارد و او خودش نیز رئیس جمهوری غیرمتعارف است. او کابینه ای غیرمتعارف را تشکیل داده است. من گزینهای غیرمتعارف به عنوان وزیر خارجه بوده ام. علت این است با توجه به تهدیدات زیادی که در جهان امروز با آن روبرو هستیم، او وضع موجود را قبول ندارد و می خواهد اقداماتی تاثیرگذار انجام دهد.
وی در ادامه افزود: اغلب موارد توئیتهایی که می نویسد و تصمیماتی که اتخاذ می کند با این هدف است که وضع موجود را تغییر دهد و افراد را به اقدام عملی مجبور کند، چه تصمیم درباره توافقنامه ایران که با این هدف بود که اقدامی عملی درباره این توافقنامه ناقص انجام شد، چه تصمیماتی که برای مجبور کردن کره شمالی اتخاذ شد تا این کشور را به حرکت به موضعی متفاوت و مذاکره مجبور کند. همه این گامهایی که رئیس جمهور بر می دارد برای این است که دیگران را به اقدام عملی وادار کند. او نمی تواند وضع موجود را قبول کند. مردم آمریکا او را انتخاب کردند تا وضع موجود را تغییر دهد و این چیزی است که او دارد انجام می دهد.
تیلرسون در پاسخ این سئوال که هر بار شما این مسئله را بی ارزش و بی اهمیت خواندید، خیلی به آن فکر کردم زیرا من بی جهت حرفی را نمی زنم و خوب به آن فکر می کنم در عین حال می دانم که رسانه ها اشتباه می کنند و رسانه ها همیشه می توانند بهتر شوند و اشتباه های خود را درست کنند. اما مسئله ای که وجود دارد این است، یا شما این حرف را نزده اید، در این صورت اگر این همه از مقامات دولت آمریکا به مطبوعات و رئیس جمهور بگویند که شما این کار را کرده اید، این مشکلی جدی است. یا اینکه واقعا این حرف را زده اید، با توجه به اینکه شما فردی جدی هستید وقتی چنین حرفی می زنید، به این معناست که شما از رئیس جمهور واقعا ناراحت هستید. بنابراین وقتی شما به این سوال پاسخ نمی دهید، باعث می شود تا مردم فکر کنند که احتمالا این کار را انجام داده باشید. اما در هر حال، هر اتفاقی افتاده باشد، مسئله جدی است. بنابراین آیا لطفا می توانید این قضیه را روشن کنید؟ گفت: همانطور که گفتم من بازی نمی کنم. این بازیهای واشنگتن است. این بازیهای مخرب این شهر است. این بازیها به نفع هیچ کسی نیست. بنابراین موضع من در این خصوص این است که من اهل بازی نیستم. شما دارید از این قضیه بازی در می آورید و من بازی نمی کنم.
وزیر خارجه آمریکا در پاسخ این سئوال که من از این قضیه بازی درست نمی کنم. من فقط تلاش می کنم در این خصوص شفافیت ایجاد کنم زیرا اگر من میگفتم رئیس من ابله و سبک مغز است، مسئله خیلی جدی نبود زیرا رئیس من فردی نیست که کنترل تسلیحات هسته ای به دست او باشد. من دوست دارم از این قضیه بگذرم اما می خواهم خیلی صریح بپرسم که شما هنوز تکذیب نکرده اید که او را ابله و سبک مغز خطاب کرده اید. اکنون خیلی از مردم شما را نگاه می کنند و می گویند احتمالا شما چنین حرفی زده اید. گفت: من ارزشی برای این سوال قائل نیستم و نمی خواهم به آن پاسخ دهم. من تعجب می کنم وقتی این همه مسائل مهم در سراسر جهان وجود دارد، این همه وقت را برای این مسئله صرف می کنید.
تیلرسون در جواب این سئوال که گفت می خواهم درباره سناتور باب کورکر که درباره شما حرفی زده است، سوالی بپرسم. او دوست شماست و احترام زیادی برای شما قائل است. او همیشه از شما تعریف می کند. او میگوید شما یکی از بهترین اعضای کابینه هستید. او ناراحت است زیرا فکر می کند که رئیس جمهور ترامپ مرتب شما را تضعیف می کند. کورکر رئیس جمهوریخواه کمیته روابط خارجی سنای آمریکاست. او گفت رئیس جمهور در صحنه جهانی شما را عقیم و تضعیف کرده است. این حرف اوست و حرف من نیست. پاسخ شما چیست؟ نیز گفت: همانطور که قبلا هم گفتم این رئیس جمهوری غیرمعمول و غیرمتعارف است. او روشها و ابزارهای غیرمتعارف خود را برای ارتباطات دارد. او از روشهای غیرمتعارف برای ایجاد تغییر استفاده میکند. برای کسانی که سالهای سال است در (عرصه سیاست) واشنگتن حضور دارند، این مکانی نیست که از تغییر خوشش بیاید و در واقع از (ادامه) وضع موجود لذت می برد. تنها چیزی که کسی در این شهر نمی خواهد، تصمیم گرفتن است زیرا وقتی شما تصمیمی اتخاذ می کنید، یکدفعه مسئول آن می شوید.
وی در ادامه افزود: بنابر این رئیس جمهور تلاش میکند تا افراد را به تغییر تشویق و تحریک کند، چه این تغییر درباره وضع بهداشت و درمان باشد، چه دستورهای حکومتی باشد که رئیس جمهور برای تحریک و تشویق این تغییر صادر کرده است، چه دستورهای حکومتی که درباره مهاجرت صادر کرده است، که هدف آن ایجاد این تغییر است، چه اقدامی که روز جمعه درباره توافقنامه ایران انجام داد. همه اینها برای تشویق و تحریک تغییرات است. مردم در این شهر خیلی می ترسند و خیلی اذیت می شوند از اینکه مجبور باشند با اتخاذ تصمیماتی به مسائل جدی رسیدگی کنند. رئیس جمهور فقط تلاش می کند این کار را به شیوه بسیار منحصر به فرد خود انجام دهد. او بسیار منحصر به فرد است و شکی نیست که همه او را به عنوان منحصر به فردترین رئیس جمهور در تاریخ معاصر می بینند. دوباره می گویم من کاملا به اهداف او متعهد هستم. من با اهداف او موافقم و با آنچه که تلاش می کند انجام دهد موافقم. جدای از اینکه او چگونه می خواهد از مهارتهای خود به شکلی تاکتیکی استفاده کند تا تغییرات را جلو ببرد، من آماده ام به او در رسیدن به این اهداف کمک کنم.
وزیر خارجه آمریکا در پاسخ این سئوال که به موضوع روسیه می رسیم. سناتور جان مک کین جمهوریخواه و بن کاردین دموکرات روز چهارشنبه به شدت از دولت ترامپ به علت اینکه ضرب الاجل تعیین شده برای اعمال تحریمها علیه روسیه که کنگره تعیین کرده عمل نکرده است، انتقاد کردند. روشن بوده است که رئیس جمهور ترامپ نمی خواست آن مصوبه را امضا کند. او خیلی روشن گفت این مصوبه با اکثریت غیر قابل وتو شدن تصویب شده است، بنابر این او آن را به عنوان قانون امضا کرد. اما به نظر می رسد، دست کم از نظر مک کین و کاردین ، در اجرای این تحریمها خیلی کند عمل می کند. پاسخ شما چیست؟ گفت: به طور خاص درباره روسیه، ما خیلی محتاط بوده ایم تا دستور العملی را که شرکت ها نیاز دارند، تهیه کنیم زیرا شرکت ها و نهادهای تجاری به دستورالعمل و راهنما نیاز دارند، متحدان و شرکای مهم ما در ناتو و دیگر بخش های جهان به دستورالعمل و راهنمای ویژه نیاز دارند تا کاری نکنند که مشمول تحریمها شوند. بنابر این ما با وزارت خزانه داری همکاری داریم این راهنما و دستور العمل را تهیه کنند تا مردم بدانند چه چیزی مجاز است و چه کاری باعث می شود تا مشمول تحریم شوند و خود را به خطر بیندازند. من درباره این مسئله با وزارت خزانه داری جلسه داشته ام.
تیلرسون در پاسخ این سئوال که رئیس جمهور ترامپ می گوید آمریکا اکنون بیشتر از هر زمان دیگری در سطح جهانی مورد احترام است. اما نظرسنجی خلاف این را نشان می دهد. به نظر شما بزرگترین دستاورد دولت ترامپ در سطح بین المللی از زمانی که شما وزیر خارجه شدید، بوده است؟ نیز گفت: به نظر من این دستاوردها بیشتر از یک دستاورد بوده است اما چند مورد را من برجسته تر می دانم. رئیس جمهور از اعضای ناتو خواست سهم و کمکهای خود را به تعهدات در قابل ناتو افزایش دهند و نیروهای خود را مدرن کنند. این حرفهای او بازخوردهای منفی زیادی داشت و این نگرانی وجود داشت که آمریکا می خواهد از ناتو خارج شود و ما به ماده پنج اساسنامه ناتو پایبند نیستیم. اما رئیس جمهور ترامپ خیلی روشن گفته بود. در نتیجه، کشورها سهم خود را از دفاع خود افزایش داده اند. این کار به ناتویی قوی منجر می شود که ما خیلی به آن نیاز داریم زیرا با تهدیدات زیادی روبرو هستیم که همه ما از آنها آگاهیم و این تهدیدات را در اروپا و فراتر از آن از جمله در آسیای مرکزی شاهد بوده ایم که ناتو نقشی بسیار مهم در مبارزه علیه تروریسم ایفاد می کند.
وی در ادامه افزود: حوزه دومی که من به آن بسیار افتخار می کنم این است که او حمایت عظیم بین المللی را از سیاستهایش درباره کره شمالی و اجرای تحریمها علیه این کشور و فشار دیپلماتیک فراهم آورد. اکنون ما جامع ترین تحریمها را برقرار داریم که تا کنون برقرار شده است تا گلوگاههای درآمد اقتصادی این رژیم را بفشارد. ما چین را متقاعد کردیم و اکنون چین در اعمال فشار بر کره شمالی به ما پیوسته است ، چیزی که هرگز در گذشته حاصل نشده بود. من بیشتر این مسئله را مدیون روابط بسیار قوی رئیس جمهور ترامپ با رئیس جمهور شی می دانم. بنابر این ما جامعه بین المللی را بیشتر از هر زمان دیگری علیه برنامه هسته ای کره شمالی متحد کرده ایم که در گذشته هرگز چنین وحدتی را شاهد نبوده ایم. کشورهایی بوده اند که سفرای کره شمالی را به کشورشان فرستاده اند. بنابراین ما شاهد ترکیبی از فشارهای اقتصادی و دیپلماتیک علیه کره شمالی هستیم. بعد از آن رئیس جمهور پیامی بسیار قوی را به کره شمالی می دهد که شما در آینده با ما مذاکره خواهید کرد تا این قضیه را حل کنیم زیرا ما اجازه نخواهیم داد شما تسلیحات اتمی داشته باشید و اگر من مجبور شوم تصمیم نهایی و تصمیم دشوار را بگیرم، تصمیمی که اصلا دوست ندارم بگیرم، این تصمیم را خواهم گرفت. بنابراین فکر می کنم درباره کره شمالی ما توانسته ایم جامعه بین المللی به طور کامل متحد کنیم از جمله آنهایی که در گذشته نزدیکترین متحدان کره شمالی بودند اکنون با ما هم پیمان و همسو شده اند. به نظر من این دستاوردی قابل توجه از نظر سیاست خارجی برای این رئیس جمهور است.