کاندولیزا رایس وزیر خارجه اسبق آمریکا : ما نباید فقط دنبال خارج شدن از توافقنامه باشیم که می تواند روی اعتبار آمریکا تاثیر منفی بگذارد.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما؛ وزیر امور خارجه اسبق آمریکا تاکید کرد همه گزارش ها حاکی است ایران دست کم به متن برجام پایبند است.
کاندولیزا رایس وزیر خارجه اسبق آمریکا در گفتگو با فاکس نیوز درباره تنش میان دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا و رکس تیلرسون وزیر خارجه اش گفت واقعیت این است که ما از مسائل داخل کاخ سفید خبر نداریم بنابراین باید حرف آنها را قبول کنیم که می گویند روابط خوبی با یکدیگر دارند. اما بسیار مهم است که رئیس جمهور و وزیر خارجه موضع واحدی داشته باشند و روابط خوبی داشته باشند. بدترین چیزی که می تواند برای وزیر خارجه آمریکا اتفاق بیفتد این است که او در مسیری حرکت کند اما به نظر برسد که رئیس جمهور از او حمایت نمی کند زیرا همه جهان از آن خبردار می شوند. در چنین شرایطی شما دیگر اهرم لازم را ندارید تا کارهایی را که لازم است از طرف آمریکا انجام دهید. بنابراین بسیار مهم است که آنها همچنان نزدیک به هم و متحد باشند. احساس من این است که رکس تیلرسون کار خود را انجام می دهد. او خیلی سخت روی مسئله اوکراین کار می کند. او نماینده خیلی خوبی در این مسئله دارد که روی حل این بحران کار می کند. تیلرسون همچنین خیلی سخت روی مسئله کره شمالی کار می کند. ما می بینیم تلاشهای او نتیجه هم داده است و شاهدیم برخی از کشورها می گویند می خواهند کره شمالی را منزوی کنند. حتی برخی از کشورها سفرای خود را از کره شمالی خارج می کنند. در هر حال گاهی اوقات در واشنگتن در ظاهرا تنشها و دعواهایی را شاهدیم اما پشت صحنه امور در مسیر خود پیش می رود. من رکس تیلرسون را می شناسم. او فردی قوی است و کار خود را خوب می داند و انجام می دهد.
رایس درباره تاثیر شایعات در واشنگتن در خصوص تنش میان ترامپ و تیلرسون بر نگاه متحدان و حتی دشمنان به آمریکا گفت در سیاست بین المللی شایعه پراکنی همیشه وجود دارد و گفته می شود که آیا وزیر خارجه با رئیس جمهور هم نظر است یا خیر و حرفهایی از این دست زده می شود. اما در نهایت آنها در مسائل سیاست خارجی به حرفها و مواضع وزیر خارجه نگاه می کنند و با او تعامل دارند. آنها می خواهند در تعامل با وزیر خارجه آمریکا پیشرفت داشته باشند. بنابراین به نظر من مفید است اگر این حرف ها و دعواها حل شود. باید توجه داشته باشیم کاری که وزیر خارجه انجام می دهد بسیار دشوار است.
رایس درباره بحران کره شمالی و موضع چین گفت به نظر من بدترین چیزی که در آستانه کنگره مهم خلق چین ، شی جین پینگ می تواند انتظار آن را داشته باشد این است که از جانب کره شمالی برای او دردسر درست شود زیرا او امیدوار است خود را به عنوان قویترین رهبر چین از زمان دان شیائوپینگ نشان دهد و تمرکز شی جین پینگ روی این مسئله است. تا جایی که نظام و جو بین المللی آرام باشد، به شی جین پینگ کمک می کند تا روی این کنگره تمرکز کند. بنابراین چینیها مرتب می گویند به اندازه کافی به کره شمالی فشار می آورند اما واقعیت این است که آنها به اندازه کافی تلاش نمی کنند بنابراین من امیدوارم پس از کنگره خلق چین آنها فشاری جدی بر کره شمالی وارد آورند زیرا اگر نتوانیم بحران کره شمالی را از طریق دیپلماتیک حل و فصل کنیم گزینه های خوبی پیش رو نخواهیم داشت. بنابراین چین نقشی کلیدی در این قضیه دارد و امیدوارم پس از این کنگره، پکن موضعی سختگیرانه تر درباره رژیم کره شمالی اتخاذ کند.
مجری فاکس گفت آیا خوب نیست که رژیم کره شمالی فکر کند که رئیس جمهور ترامپ تا حدی غیرقابل پیش بینی است؟
رایس گفت غیرقابل پیش بینی بودن از برخی جنبه ها خوب است. اما باید توجه داشت وقتی لفاظی و تهدیدات لفظی از کنترل خارج شود می تواند فضایی را ایجاد کند که حل بحران مشکلتر شود. من کاملا حرف رئیس جمهور را درک می کنم که می گوید کره شمالی مجهز به تسلیحات هسته ای قابل قبول نیست. رهبر کره شمالی نیز شخصیتی عجیب است. بنابراین آمریکا این مسئله را نمی پذیرد. با وجود این اکنون لازم است تا کمی عقب بنشینیم و اجازه دهیم دیپلماسی کار خود را بکند.
مجری گفت آیا به نظر شما رئیس جمهور نباید توافق هسته ای ایران را تایید کند؟
کندولیزا رایس گفت من اگر بودم این توافقنامه را امضا نمی کردم. من قبلا هم این حرف را زده ام. به نظر من توافق هسته ای با ایران توافقی خوب نبود. اما گاهی شما با آنچه وجود دارد، کنار می آیید. حتی اگر شما توافقنامه را تایید نمی کنید ، امیدوارم دستکم راهی را پیدا کنید که توافقنامه همچنان برقرار بماند تا بتوانید برای بهبود آن راهی پیدا کنید. به نظر من این استراتژیی است که آنها تلاش می کنند در این خصوص اجرا کنند. ما متحدانی داریم که روی این توافقنامه خیلی سرمایه گذاری کرده اند. این توافقنامه در شرایط بسیار دشواری مورد مذاکره قرار گرفت و امضا شد. همه گزارش ها حاکی است ایران اگر نگوییم به روح برجام پایبند است، دستکم به متن توافقنامه پایبند است. همچنین آمریکا می خواهد به عنوان کشوری دیده شود که به وظایفی که پذیرفته و از یک رئیس جمهور به رئیس جمهور بعدی و بعدی منتقل شده ، پایبند است. از برخی جهات می توانیم بگوییم این توافقنامه در درازمدت قابل قبول نیست. بنابراین ما باید بیشتر روی کارهای ایران در خاورمیانه تمرکز کنیم و باید به مشکلاتی که ایران در یمن یا سوریه درست می کند توجه داشته باشیم نه اینکه فقط دنبال خارج شدن از توافقنامه باشیم که می تواند روی اعتبار آمریکا تاثیر منفی بگذارد.