کشت داربستی یا ایستاده که بهترین شیوه درمقابل سرمازدگی محصول و راهکار ارتقای بهره وری و افزایش تولید در واحد سطح است مدتی است مورد بی مهری مسئولان قرارگرفته است .
به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکززنجان ؛ محمدی ، کارشناس حوزه کشاورزی می گوید: در روش ایستا محصول درزمان کمی برداشت می شود ، تعداد کارگران ودرراستای آن هزینه کارگری هم 30 تا50 درصد کاهش می یابدو 4تا6 برابرمحصول بیشتری رانصیب باغدارمی کند
وی می گوید: کیفیت محصول افزایش می یابد انگورها به دلیل درمعرض نوربودن رنگ پذیری دارند والبته سرمازدگی محصول هم کاهش می یابد .
مدیر امور باغبانی سازمان جهاد کشاورزی استان زنجان می گوید: استان زنجان 16 هزار634 هکتار تاکستان دارد وجز 4 استان اول تولید کننده انگور وکشمش درکشور است
اوجاقلو می افزاید: تنها 550 هکتاراز مجموع تاکستانهای استان به صورت ایستاده است وبقیه همچنان سنتی هستند.
رییس سازمان جهادکشاورزی استان زنجان می گوید: یک سوم اراضی باغی استان زنجان به انگور اختصاص دارد بطوریکه از62 هزارهکتارباغ استان زنجان حدود 17 هزارهکتارآن تاکستان است
جعفری می افزاید: سالانه بیش از220هزارتن انگورازباغات استان برداشت می شود که45 درصد تولیدات به صورت تازه خوری به مصرف می رسد.
ابهر با 7هزارو 500 هکتار تاکستان وخرمدره 2هزارو650 هکتار بیشترین تاکستانها رادراستان به خوداختصاص داده اند
یارقلی ، باغدار ابهری می گوید: درست است که سرما هر سال به تاکها خسارت می زند اما هزینه تبدیل باغات انگور به ایستاده بالاست ویک باغدار نمی تواند ازعهده این کاربراید.
ابرهیم دیگر باغدار ابهری که هم باغ ایستا دارد هم سنتی می گوید: میزان برداشت و در نتیجه سود حاصل از فروش محصول در کشت داربستی یا ایستاده 3برابربیشتر از کشت سنتی است والبته آب کمتری هم مصرف می شود .
این تاکدار می گوید: من برای 2 هکتار باغی که تبدیل به ایستاده کرده ام هیچ کمکی دریافت نکردم وباهزینه خود آنرا اداره میکنم
وی می گوید: هرتاکداری باتوجه به هزینه های بالا کشت ایستاده رغبت تبدیل کشت سنتی به داربستی راندارد وبه فکر درآمد روزانه است تا آینده نگری
مدیرامور باغبانی جهادکشاورزی استان زنجان می گوید: هزینه هرهکتار باغ انگور برای تبدیل ازوضعیت سنتی به ایستاده 15 میلیون و500 هزارتومان است .
اوجاقلومی افزاید: تا2 سال قبل دولت 85 درصد این هزینه را به صورت تسهیلات 18 درصد دراختیار باغداران قرارمی داد اما از2 سال پیش این کار متوقف شده است .
وی می گوید: در20 سال گذشته کشاورزان برای ابیاری قطره ای خیلی رغبتی نداشتند اما امروز باحمایتها وفرهنگ سازی ها این روش تبدیل به امری واجب شده است واین فرهنگ سازی باید برای کشتهای جدید محصولاتی نظیر انگور هم مورد اتسفاده قرارگیرد .
اوجاقلو می گوید: باید قدم های حمایتی مسئولان به گونه ای باشد که محصول تولیدی به لحاظ کمی وکیفی برای بازارداخلی وخارجی مشتری پسند باشد که این کار فعلا صورت نمی گیرد .
دراین استان 13هزارنفر بهره بردار ازسرسفره محصول انگور امرار معاش می کنند
محمدی ، کارشناس جهادمی گوید: باغات ایستا یامدرن که بهره برداران به علت هزینه بالای ایجاد آن رغبتی به احداث آن ندارند خسارات دربرابر تغییرات آب وهوایی ،سرمای زودرس وبارش نابهنگام راکاهش داده وکیفیت محصولات تولیدی راافزایش می دهد
وی می گوید: علاوه براینها درروش ایستاده تعداد کارگرکمتری به کارگرفته می شود ونیازی به هرس ، مدیریت کف باغ ندارد .
اصلی ترین مزیت ایستا کردن باغات انگورازنظر کارشناسان کاهش خسارتها درمقابل سرمازدگی است
وی می افزاید : امسال تاکداران استان تنها 160 هزارتن انگوربرداشت کردند چراکه سرما حدود 30 درصد محصول را ازبین برد .
میزان برداشت سال گذشته 220هزارتن بود
استان زنجان درتولید انگورجزء 4 استان برتر ودر تولید کشمش رتبه نخست کشور را دارد به نظر می رسد باید به سوی بهره ور کردن هرچه بیشتر باغات انگور حرکت کرد.
دبیروسردبیر : معصومه امینی