آمریکاییها تصور میکردند برجام موجب تجدیدنظر سیاست منطقهای ایران خواهد شد.
در این ارتباط، ترامپ روز یکشنبه در پستهایی در توئیتر، کورکر را به شدت مورد انتقاد قرار کرد. ظاهراً محوریت این انتقادات به حمایت رئیس کمیته روابط خارجی مجلس سنای آمریکا از برجام برمیگردد. ترامپ در این پستها، این سناتور اهل ایالت جنوبی تنسی را سیاستمداری معرفی کرده که در شکلگیری توافق هستهای نقش اساسی داشته و به ادعای او عامل توافق وحشتناک هستهای بوده است.
همچنین ترامپ مدعی شده که سناتور کورکر به وی «التماس کرده بود» که در انتخابات سنا در سال ۲۰۱۸ میلادی از او حمایت کند ولی رئیسجمهوری آمریکا از این کار خودداری کرد و به همین علت کورکر از شرکت در انتخابات آینده برای حفظ کرسی خود انصراف داد. ترامپ در جایی دیگر از نپذیرفتن درخواست کورکر برای تصدی وزارت خارجه سخن به میان آورده و نوشته: «او (باب کورکر) همچنین وزارت خارجه را میخواست. من گفتم نه، ممنون.»
از آن سو، کورکر جمهوریخواه که اصلاً رابطه خوبی با ترامپ ندارد، همحزبی خود را به ضعف و بیکفایتی متهم کرده است. او اخیراً در جمع خبرنگاران گفته بود که «رکس تیلرسون» وزیر خارجه، «جیمز ماتیس» وزیر دفاع و «جان کلی» رئیس دفتر ریاستجمهوری هستند که آمریکا را از هرج و مرج نجات دادهاند.
در این راستا از سناتور کورکر بهعنوان یکی از حامیان رکس تیلرسون یاد شده که بنابر گزارشها، رابطه پرتنشی با دونالد ترامپ دارد، مسئلهای که موجب شده برخی از تحلیلگران و ناظران، شایعه استعفای تیلرسون را به اختلافات او با ترامپ نسبت میدهند که البته با توجه به روحیات و شخصیت ترامپ رواج چنین شایعاتی چندان عجیب و دور از انتظار نیست.
البته سرشاخ شدن ترامپ با متحدان سابق خود در دوران مبارزات انتخاباتی بسیار مسبوق به سابقه است به طوری که در این باره میتوان به مثالهای زیادی از اخراج و استعفای دومینو وار متحدان او از کابینه ترامپ اشاره کرد.
کورکر همچنین در واکنش به حملات لفظی دونالد ترامپ در توییتر به طور تلویحی رئیسجمهوری آمریکا را به کودک صفت بودن متهم کرد و نوشت: «مایه شرمساری است که کاخ سفید به مهدکودک بزرگسالان تبدیل شده است. واضح است که یک نفر سر شیفت کاری خود حاضر نشده است.» همچنین این سناتور جمهوریخواه روز یکشنبه در مصاحبه با روزنامه نیویورک تایمز تاکید کرد ترامپ آمریکا را در مسیر جنگ جهانی سوم قرار میدهد.
البته اینکه اختلافنظر دورن حزبی ترامپ و کورکر، تا چه حد جدی باشد و یا یک جنگ زرگری تعبیر گردد، مورد بحث ما نیست بلکه آنچه مشخص است این است که آمریکاییها تصور میکردند یا حداقل امیدوار بودند که برجام مقدمه و زمینهای خواهد شد برای تجدید نظر ایران در سیاست هستهای خود. بر این اساس، شاید بتوان تهدیدات برجامی ترامپ علیه ایران را در چارچوب تحقق نیافتن این تصور باطل و خوش خیالی بررسی و ارزیابی کرد. از اینرو مشاهده میشود که سناتور کورکر نه تنها سیاست خارمیانهای دولت ترامپ را مورد انتقاد قرار نمیدهد بلکه تمام قد از از این سیاست حمایت میکند به طوری که بیشترین رضایت را از سفر 9 روزه ترامپ به منطقه ابراز داشته و آن را سفری کامل و بدون نقص توصیف کرده است.
...........................................................................
مصطفی عبدلی