هدف از اعطای نماد اعتماد الکترونیکی، اعتمادسازی و رسـمیتدهـی بـه فعالیـت کسب و کارهای اینترنتی و حمایت از حقوق مصرفکنندگان به منظور جلوگیری از آسیبهای احتمالی در ابعاد مختلف اعم از امنیت، اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی است.
چکیده مصاحبه پژوهشی:
ـ نماد اعتماد الکترونیک از طرف مرکز توسعه تجارت الکترونیک و زیر نظر وزارت صنعت ومعدن به فروشگاههای اینترنتی داده میشود.
ـ ای نماد یک بر چسب دیجیتالی است که دارای اصول و ضوابطی است.
ـ دریافت ای نماد برای وبسایت های فروشگاه اینترنتی که نیاز به راه اندازی سیستم پرداخت آنلاین دارند الزامی است.
ـ مرکز توسعه تجارت الکترونیکی با اعطای نماد اعتماد الکترونیکی هویت صاحب و محل فعالیت کسب و کارهای اینترنتی را احراز مینماید.
ـ دارنده نماد اعتماد الکترونیکی، تحت نظارت دستگاههای مسئول، ملزم به رعایت قوانین و مقررات مندرج درتعهدنامه نماد است.
ـ سازمان حمایت از مصرف گنندگان، مرجع رسیدگی به تخلفات خرید اینترنتی از فروشگاههایی که لوگوی اینماد دارند؛ است.
پژوهش خبری صدا وسیما: کاربران فضای مجازی برای خرید از سایتها و فروشگاههای اینترنتی که کالا یا خدمتی عرضه میکنند نگراناند و هنوز به فرآیند خرید اینترنتی اعتماد کافی ندارند. مهم ترین عاملی که در این مورد مؤثر است اعتبار این فروشگاهها است. به عبارتی کاربران، هم از وصول کالای خود اطمینان ندارند هم نسبت به کیفیت کالای اینترنتی مشکوک هستند.
مصاحبه با آقای صادقزاده، رئیس سازمان تجارت الکترونیک؛ به خریداران از سایتها و سامانههای دارای نماد تجارت الکترونیک اطمینان میدهد که با خاطری آسوده خرید کنند چرا که آنها حامی حقوق مصرفکنندگان هستند:
در این مصاحبه شرایط احراز نماد الکترونیک و نحوه رسیدگی به تخلفات احتمالی عرضهکنندگان کالا و خدمات در فضای مجازی مورد بررسی قرار گرفته است:
نماد اعتماد الکترونیکی چیست و متولی اعطای آن به صاحبان فروشگاههای اینترنتی کدام سازمان است؟
آقای صادقزاده، رئیس سازمان تجارت الکترونیک: این نماد در واقع یک بر چسب دیجیتالی است که دارای اصول و ضوابطی است. دریافت ای نماد برای وبسایت های فروشگاه اینترنتی که نیاز به راه اندازی سیستم پرداخت آنلاین دارند الزامی است. در صورتی که سایت اینترنتی فروش آنلاین ندارد و در آن تراکنش مالی انجام نمی شود، نیازی به دریافت نماد اعتماد الکترونیک ندارد. نماد اعتماد الکترونیک از طرف مرکز توسعه تجارت الکترونیک و زیر نظر وزارت صنعت ومعدن به فروشگاههای اینترنتی داده میشود.
مرکز توسعه تجارت الکترونیکی با اعطای نماد اعتماد الکترونیکی هویت صاحب و محل فعالیت کسب و کارهای اینترنتی را احراز مینماید. مسئولیت صحت فعالیت کسب و کار اینترنتی و کلیه محتوای منتشر شده در وب سایت بر عهده صاحب کسب و کار اینترنتی است. دارنده نماد اعتماد الکترونیکی، تحت نظارت دستگاههای مسئول، ملزم به رعایت قوانین و مقررات مندرج درتعهدنامه نماد است.
چگونگی احراز نماد اعتماد الکترونیکی
آقای صادق زاده، رئیس سازمان تجارت الکترونیک؛ وب سایت های اینترنتی که در زمینه خریدوفروش کالا و خدمات، ارائه خدمت می کنند با مراجعه به آدرس[1] و با ارائه مستندات مورد نیاز اقدام به دریافت این نماد می کنند؛
تصویر نماد اعتماد الکترونیکی در وبسایت کسب وکارهای اینترنتی نشان رسمی و قانونی بودن فروشگاههای اینترنتی است؛ برای اطمینان از اعتبار این نماد، میتوان به یکی از دو روش زیر اقدام نمود:
1- کلیک بر روی تصویر نماد و مشاهده مشخصات کسب و کار، مندرج بر روی صفحه صحتسنجی و مقایسه اطلاعات درج شده در سایت و اطلاعات نمایش داده شده در صفحه صحتسنجی.
2- مراجعه به فهرست کسب و کارهای اینترنتی دارای نماد اعتماد الکترونیکی به آدرس[2] مراجعه و دامنه کسب و کار اینترنتی مورد نظر جستجو شود.[3]
کاربران فضای مجازی چگونه به سایت های عرضه کننده کالا و خدمات اعتماد کنند؟
آقای صادق زاده، رئیس سازمان تجارت الکترونیک؛ ساده ترین و مطمئن ترین راه برای کسب اطمینان از صحت این نماد، مراجعه به وبگاه اینترنتی enamad است. افراد می توانند دامنه وب سایت مورد نظرشان را از این محل جستجو کنند. پس از ورود دامنه سایت صحت یا عدم صحت نماد اعتماد الکترونیکی مشخص میشود.
در سایت نماد الکترونیکی به آدرس http://www.enamad.ir/default.aspx فهرست تمام شرکتهای دارای نماد درج شده است که درباره بررسی صحت و سقم دارندگان نماد میتوان به آن مراجعه کرد.
مرجع رسیدگی به تخلفات خرید اینترنتی از فروشگاههایی که لوگوی ای نماد دارند کدام سازمان است؟
آقای صادق زاده، رئیس سازمان تجارت الکترونیک: در سامانه ای نماد توضیحات کامل داده شده: شاکی سایت های دارای ای نماد می توانند به وزارت صنعت و معدن مراجعه کنند. وزارتخانه ابتدا با حکمیت سعی می کند مشکل آنها را حل و فصل کند ولی اگر با حکمیت حل نشد؛ به سازمان حمایت از مصرف کننده ارجاع می دهیم که آنها زیر مجموعه وزارت صنعت و معدن هستند. سازمان با برنامه هایی که در این مورد دارد به این مسئله رسیدگی و از حقوق مصرف کننده دفاع می کنند.
در مورد سایت هایی هم که مجوز ای نماد ندارند ولی در زمینه عرضه و خرید و فروش کالا فعالیت می کنند در صورت تخلف؛ کاربران و مصرف کنندگان می توانند به پلیس فتا مراجعه کنند و موارد مشکوک را از طریق وب سایت پلیس فتا به آدرسCyberpolice.ir بخش گزارش تخلف فروشگاههای اینترنتی گزارش کنند.[4]
سخن آخر
هدف از اعطای نماد اعتماد الکترونیکی، اعتمادسازی و رسـمیتدهـی بـه فعالیـت کسب و کارهای اینترنتی و حمایت از حقوق مصرفکنندگان به منظور جلوگیری از آسیبهای احتمالی در ابعاد مختلف اعم از امنیت، اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی است. به همین علت است که پلیس فتا به متقاضیان خرید اینترنتی توصیه میکند هنگام خرید بهوجود این نماد در وب سایت فروشگاه توجه کرده و با کلیک روی نماد از جعلی نبودن آن اطمینان حاصل کنند. یکی از تهدیدهای ای نماد اطلاع رسانی نکردن در باره اعتماد و اطمینان مردم در باره کسب و کار در فضای مجازی است.
پژوهش خبری// مریم عابدی
-----------------------------------
[1] . http://www.enamad.ir
[2] . http://reg.enamad.ir/ApprovedList.aspx
[3] . چگونگی احراز رسمی قانونی بودن فروشگاههای اینترنتی؛ سایت وزارت صنعت، معدن و تجارت، پرسش های متداول
[4] . آیا از فروشگاههای الکترونیکی خرید میکنید؟ سایت پلیس فتا
[5] -http://www.enamad.ir/ContactUs.aspx