مدیرعامل شرکت بازرگانی دولتی ایران گفت : قیمت خرید تضمینی گندم در شورای اقتصاد در حال بررسی است و تا آخر هفته آینده اعلام میشود.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما ، یزدان سیف با اشاره به تجهیز و تدارک بیش از 1400 مرکز خرید تضمینی گندم اظهار داشت : 115 هزار و 858 میلیارد ریال گندم از کشاورزان خریداری شده و بیش از 85 هزار میلیارد ریال یعنی 74 درصد آن به حساب کشاورزان واریز شده است.
وی گفت : تمام تلاش شرکت، سازمان برنامه و بودجه، خزانهداری کل و وزارت جهاد کشاورزی تامین و پرداخت 26 درصد باقیمانده مطالبات گندمکاران
تا دو ماه آینده است.
وی درباره پرداخت پول گندمها به کشاورزان خاطرنشان کرد: کشاورزانی که تا امروز به دولت گندم تحویل دادهاند و نامشان در سامانه ثبت شده است ،50 درصد پول خود را دریافت کردهاند و کشاورزانی که تا 28 خرداد ماه گندم به دولت تحویل داده اند 100 درصد پول آنها پرداخت شده و تا 2 ماه دیگر که آقای نوبخت نیز قول داده است، مطالبات به طور کامل پرداخت میشود.
سیف گفت : امسال 5 میلیون و 900 هزار هکتار برای کشت گندم آماده شده بود که به دلیل شرایط و تنشهای آب و هوایی و پراکنش نامناسب بارشها، محصول بخشی از زمینها آسیب دید و قابل برداشت نشد.
معاون وزیر جهاد کشاورزی از استانهای خوزستان با یک میلیون و 353 هزار تن، گلستان با یک میلیون و 100 هزار تن و فارس با 900 هزار تن گندم سه استان اول در عرضه گندم به شرکت بازرگانی دولتی ایران نام برد.
وی در پاسخ به محدودیتهای آب برای کشت گندم هم گفت : بخش عمده کشت گندم کشور به صورت دیم است و تولید گندم در واقع کمک به اقتصاد کشاورز است و کشت این محصول میتواند سبب ذخیرهسازی آبهای زیرزمینی کشور شود، زیرا گندم در فصل بارش کاشته میشود و با مهار آبهای سطحی، آب به سطح زیرین زمین خواهد رسید؛ اما چالش اصلی افزایش بهرهوری و استفاده موثر از آبها است که باید اقدامات بیشتری انجام شود.
وی درباره خرید گندمهای خارج از شبکه تولید گفت: واقعیت ندارد و اطلاعات کشاورزان را در سامانه ثبت می کنیم و گندمها نیز براساس اطلاعات ثبت شده از گندمکاران خریداری میشود.
سیف در ادامه با اشاره به متغیرهای ظاهری ارزیابی کیفیت نان تأکید کرد : کیفیت نان کشور در هر ماه ارزیابی میشود و برخلاف برخی گفتههای غیر علمی که گندم داخلی را بیکیفیت میدانند اما در بررسی و ارزیابی کیفیت نان که بیشترین متغیر موثر بر کیفیت آن گندم است، نمره کیفیت نانهای کشور در مقایسه با مرداد 95 که 82 از 100 بود در مرداد امسال به 84 افزایش پیدا کرده است.
وی با بیان اینکه شرکت بازرگانی دولتی ایران برنامه صادرات گندم دروم به میزان 400 هزار تن تا پایان سال را دارد ، اضافه کرد : گندم کشورمان افزایش کیفیت دارد و کشورهای دیگر به کیفیت گندم دوروم ما اگاه شدهاند و امسال برای اولین بار به کشورهایی از جمله ایتالیا که مهد پاستا است، توانستیم گندم دروم صادر کنیم.
مدیر عامل شرکت بازرگانی دولتی ایران گفت : برنامههای خوبی برای خرید تضمینی گندم با همکاری بخش خصوصی با عرضه آن در بورس کالا داریم.
سیف گفت: امسال همچنین 200 هزار تن دانههای روغنی خریداری شده و 529 میلیارد تومان پول دانههای روغنی کلزا، آفتابگردان و گلرنگ به کشاورزان پرداخت شده است.
وی افزود : خرید تضمینی دانه سویا نیز به زودی اغاز میشود و پیشبینی شده است 100 هزار تن از این محصول خریداری شود.
سیف تاکید کرد : در حوزه فروش کالاها به عنوان مباشر و متولی تنظیم بازار کالاهای اساسی نقش مهمی در نیمه اول سال داشتیم و همه فروش شرکت در قالب عرضه در بورس که شفافیت عملکرد را موجب شده ، صورت گرفته است و آرامش خوبی در بازار
کالاهای اساسی داریم.
وی با بیان اینکه خریدها به موقع انجام و با عرضه مناسب، به هر میزان تقاضا برای کالا پاسخ داده میشود، خاطرنشان کرد: امسال 216 هزار تن شکر و 35 هزار تن برنج عرضه کردهایم و شاخص قیمت بازار، آرامش در بخش کالاهای اساسی شکر روغن و برنج را نشان میدهد.
معاون وزیر جهاد کشاورزی تشریح کرد: برای ماههای محرم و صفر 25 هزار تن برنج در قالب طرح تنظیم بازار در حال توزیع است، 10 هزار تن از این برنج متعلق به شرکت بازرگانی و 15 هزار تن از آن، برنج بخش خصوصی است.
سیف افزود : تولید کالاهای اساسی در جهان با افزایش تولید گندم روسیه و اوکراین افزایش یافته و بازار جهانی کالاهای اساسی با مهم ترین چالش کاهش کیفیت گندم دروم روبرو بوده و در کشورهای امریکایی مقادیر کمی نیز کاهش داشته، اما در ایران کیفیت گندم افزایش یافته است.
معاون وزیر جهاد کشاورزی افزود : کیفیت برنج در کشورمان در سالهای اخیر افزایش داشته و بازار روغن نیز از آرامش نسبی برخودار بوده است.
در کشت چغندر قند نیز امسال با افزایش 200 هزار تنی امیدواریم بیش از 900 هزار تن شکر تولید کنیم.
سیف گفت: به این ترتیب تولید این محصول در کشور که یک میلیون و 650 هزار تن بوده است به یک میلیون و 850 هزار تن خواهد رسید و ضریب وابستگی به واردات را کمتر خواهد کرد و تا 5 سال آینده امیدواریم واردات به صفر برسد.
سیف تصریح کرد: ذخایر خوبی در بخش گندم به میزان 12 میلیون تن داریم. در سایر کالاها نیز بخش خصوصی و شرکت از ذخایر خوبی برخوردار است که بخشی در انبارها، بخشی در حال فروش و بخشی در حال تخلیه در بنادر است که این ذخیره کافی و مطمئن، نگرانی فعالان بازار برای کمبودها را از بین برده و آرامش را سبب شده است.
مدیرعامل شرکت بازرگانی دولتی ایران با بیان اینکه تلاش وزارت جهاد کشاورزی افزایش تولید بهرهورانه
است، افزود: در حوزه آموزش کشاورزان، تامین تجهیزات و مکانیزاسیون و تامین بذر و نهادهها اقدامات خوبی شده است تا بهرهوری تولید افزایش یابد.
سیف گفت: میانگین پروتئین گندم تولید داخلی 1.5 درصد افزایش داشته است و در خصوص اختلاط گندمها مشکلی نداریم و گندمهای تولید گلستان و خوزستان از لحاظ کیفیت مطلوب هستند، بعلاوه اینه کیفیت نان نیز با ورود به فصلهای سرد سال بهتر نیز میشود.
معاون وزیر جهادکشاوری اظهار کرد: برای عرضه گندم در بورس کالا انتقادهایی وجود دارد اما این کار باعث کوچک شدن بخش دولت، ارائه خدمت بهتر به کشاورزان و افزایش سرعت پرداخت پول به کشاورزان میشود و با شفافیتی که وجود دارد اگر خوب اجرا شود بسیار مطلوب است.
معاون وزیر جهاد کشاورزی در باره سیاست واردات برنج توسط شرکت و دولت گفت: سیاست کشور کاهش تصدیگری دولت و واگذاری فعالیتها به بخش خصوصی است و این سیاست کلی کشور است که در حال گفتگو با بخش خصوصی هستیم تا از توان بخش خصوصی بهره بگیریم. اما الزمات اطمینان آوری در حوزه اقتصادی و اجتماعی برای تامین کالا در کشور باید به دولت داده شود تا با نظارت دولت، اهداف اقتصاد مقاومتی تحقق یابد.
معاون وزیر جهاد کشاورزی درباره مناقصه خریدهای خارجی از برگزاری 6 مناقصه و عملیاتی شدن 4 مناقصه برای خرید روغن، شکر، روغن پالم و روغن سویا و شکرخام خبر داد و تصریح کرد: روغن پالم خریداری شده به میزانی است که وزارت بهداشت تعیین کرده و 30 هزار تن است.
معاون وزیر جهاد کشاورزی درباره میزان ثبت سفارش و کیفیت برنج وارداتی نیز گفت: امسال یک میلیون 660 هزار تن ثبت سفارش برنج داشتیم که در گذشته یک میلیون و 591 هزار تن بود.
ممنوعیت واردات برنج در زمان برداشت این محصول در کشور به منظور حمایت از کشاورز انجام میشود همچنین نظارتهای لازم در زمان واردات نیز به لحاظ رعایت شاخصهای کیفیت و استاندارد، و وجود فلزات سنگین در برنج بسیار سختگیرانه عمل میشود و استانداردهای مورد نظر حتی بالاتر از استاندارد جهانی است، پس کیفیت برنج وارداتی بسیار بالا است.