قافله سالار شهدای مدافع حرم مردی است که تشییع با شکوهش، در همدان، نشان دهنده عظمت شخصیت و جایگاه وی در نزد مردم بود. حالا دو سال است که از شهادت حاج حسین همدانی، این بزرگ مرد عرصه حماسه و کهنه سرباز میدانهای نبرد حق علیه باطل میگذرد.
دو سال پیش در همین روزها بود که سوگ حبیب حرم، مردم کشور را سیاهپوش کرد.
سردار جعفر مظاهری، از فرماندهان دوران دفاع مقدس میگوید: "برخی نظامیان سیاسیاند، برخی کارشناس فرهنگیاند و غیره؛ اما شهید همدانی همه این ویژگیها را با هم داشت، یعنی از بعد نظامی، فرهنگی، اجتماعی و سیاسی کاملا با سایرین متمایز بود و از وجود این ویژگیها بهره میبرد. بنابراین این شخصیت همه جانبه جایگاهی در جامعه از ایشان درست کرده بود که شاید ما در مجموعه سپاه و سایر مجموعهها فردی مانند ایشان که تمام ویژگیها را با هم داشته باشد نداشته باشیم."
شهید همدانی در آغاز جوانی با تفکرات امام خمینی (ره) آشنا شده و از محضر درس اخلاق و احکام عالمانی چون شهید محراب آیتالله مدنی که در همدان تبعید بود بهره مند شده بود.
پس از پیروزی انقلاب اسلامی پایهگذاری سپاه پاسدارن انقلاب اسلامی را در استان همدان آغاز، و خود نیز به عنوان یکی از ارکان اصلی شورای عالی فرماندهی سپاه در استان همدان، فعالیتش را شروع کرد.
از آنجایی که شهید همدانی چندین بار پیش از پیروزی انقلاب اسلامی، به دست ساواک دستگیر شده و مورد تعقیب بود، عوامل طاغوت را به خوبی میشناخت و به همین علت در آغاز فعالیت سپاه پاسداران با کمک معتمدان ،به پاکسازی عناصر طاغوت پرداخت.
با آغاز غایله کومله و دمکرات در کردستان، حاج حسین همدانی به همراه شهید "صیاد شیرازی" و شهید "محمود خضرائی" لحظهای درنگ نکرد و راه کردستان را در پیش گرفت.
با آغاز جنگ تحمیلی به جبهه جنوب رفت و به همراه "حاج احمد متوسلیان" و شهیدان "همت" و "شهبازی" در تشکیل و سازماندهی لشکر ۲۷ محمد رسول الله (ص) نقش بسزایی داشت.
در عملیات فتحالمبین و بیتالمقدس، آن هم با مسئولیت فرماندهی محورهای عملیاتی، تجربهای نو در قالب هدایت تیپ و لشکر برای حاج حسین بود و فتح خرمشهر نیز با حضور او رقم خورد.
حاج حسین سپس به همدان برگشت و به عنوان بانی و نخستین فرمانده لشکر ۳۲ انصارالحسین (ع) استان همدان، وارد میدان نبرد علیه دشمن در حین جنگ تحمیلی شد.
دیری نپایید که هدایت و فرماندهی لشکر ۱۶ قدس گیلان را به او واگذار کردند و عملیاتهای مهم و حیاتی همچون کربلای ۴ و کربلای ۵ را با شیرمردان گیلکی به سرانجام رساند.
در عملیات مرصاد به عنوان معاون اطلاعات و عملیات قرارگاه عملیاتی قدس چندین لشکر و تیپ را هدایت کرد و به نتیجه رساند،
سردار سرلشکر محسن رضایی، دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام میگوید: عملیاتی را سراغ ندارم که نام حاج حسین همدانی در آن نباشد.
پس از دفاع مقدس، سردار همدانی به دانشگاه فرماندهی و ستاد رفته و تحصیل تئوریک و آکادمیک هدایت یگانها را هم به تجربیات ارزندهاش افزود و با انتصاب به عنوان فرمانده قرارگاه نجف اشرف و لشکر ۴ بعثت در غرب کشور، کارنامهای موفق از خود بر جای گذاشت.
معاون هماهنگکننده نیروی زمینی و جانشینی نیروی مقاومت بسیج در دو دوره و فرماندهی لشکر ۲۷ محمد رسولالله و به همراه آن جانشینی قرارگاه ثارالله، از دیگر مسئولیتهای شهید همدانی بود و معاون مرکز راهبردی سپاه و مشاور عالی فرمانده کل سپاه و جانشینی سازمان بسیج مستضعفان از او فرماندهای کهنهکار ساخت .
سردار سرتیپ همدانی، مفتخر به دریافت دو نشان فتح به خاطر هدایت و فرماندهی در دوران دفاع مقدس از مقام معظم رهبری و فرمانده کل قوا شد .
مهمترین مسئولیتهای سردار همدانی در دوران دفاع مقدس و پس از آن:
۱ ـ فرمانده لشکر ۳۲ انصارالحسین استان همدان
۲ ـ فرمانده لشکر ۱۶ قدس استان گیلان
۳ ـ معاونت عملیات قرارگاه قدس
مسئولیتهای پس از دفاع مقدس:
۱ ـ فرمانده قرارگاه نجف اشرف و فرمانده لشکر ۴ بعثت
۲ ـ رئیس ستاد نیروی زمینی سپاه پاسداران
۳ ـ جانشینی فرمانده نیروی مقاومت بسیج سپاه (دو دوره)
۴- فرماندهی سپاه محمدرسولالله(ص) تهران بزرگ
۵ـ مشاور عالی فرمانده کل سپاه پاسداران انقلاب اسلامی
۶ـ جانشین سازمان بسیج مستضعفان
بارها در رسانه های خارجی نیز از شهید همدانی بعنوان یکی از فرماندهان نخبه یاد شد.
نشریه Foregn Policy در نخستین سالگرد این شهید والامقام نوشت؛ او در اوایل ۱۹۷۹ برای مبارزه با شورشیان "کردستان" و سپس در جنگ ایران و عراق (دوران ۸ سال دفاع مقدس) ایفای نقش کرد.
روزنامه Wall Street Journal هم نوشت: ژنرال همدانی یکی از فرماندهان نخبه سپاه پاسداران انقلاب اسلامی بوده و او به عنوان افسر سپاه پاسداران اعلام خدمت داشته است. همدانی یک متخصص در نحوه رزم عملیات نیروهای منظم با شبه نظامیان است.
سایت Iran Briefing با اشاره به سوابق سردار همدانی در دوران جنگ تحمیلی و مبارزه با ضدانقلاب، یادآور شد: ژنرال همدانی ۳۲ سال خدمت کرده و در جبهههای غرب به ایفای نقش پرداخته است.
سایت Wnd هم اینچنین از او یاد کرد: ژنرال حسین همدانی یکی از فرماندهان سپاه پاسداران انقلاب اسلامی است. این سایت به نقل از سردار همدانی نوشت : "در طول این نزاع (جنگ تروریستهای تکفیری با ملت مظلوم سوریه) تجربیات آموزشی به ملت سوریه بدون هیچ انتظاری منتقل شد".
سرانجام روز پنجشنبه، شانزدهم مهر سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در بیانیه ای از شهادت این سردار رشید اسلام در سوریه خبر داد.
در بخشی از این اطلاعیه با تبریک و تسلیت شهادت سردار شجاع و گرانقدر به محضر رهبر معظم انقلاب و ملت شریف ایران، آمده بود:
"سردارهمدانی که نقش تعیین کنندهای در حفظ و حراست حرم حضرت زینب (س) و کمک و تقویت جبهه مقاومت اسلامی در جنگ تروریستی سوریه داشت، حین انجام ماموریتهای مستشاری در حومه شهر حلب به دست تروریستهای داعشی به شهادت رسید."
سردار همدانی در وصیت نامه خود گفته است:
"سپاس خدای را که نعمت های فراوانی بر ما ارزانی داشت و فراوان شکر که در عصر خمینی (قدس سره)حیاتمان را قرار داد، همه پدران و مادران ما در آرزوی این دوران بودند و ندیدند اما ما دیدیم."
در بخش دیگری از وصیت نامه او آمده است: مگر می توان از شکر نعمت بزرگی که خدای مهربان به ما داده برآییم. نعمت ولایت فقیه. امام بزرگوارمان، آن پیر جمارانی و نعمت جانشین خلف آن، علی زمانمان که ادامه دهنده ی همان راه است و کاروان انقلاب را چه مدبرانه و زیبا از همه گردنه ها و کمین ها عبور می دهند؛ اما نه؛ باید بیش از این شاکر باشیم نه زبانی، بلکه عملی و مثل شهیدان لبیک بگوییم."
پروانه چراغ نوروزی همسر شهید همدانی در مراسم رونمایی از کتاب خاطراتش با نام "خداحافظ سالار" گفت: حاج حسین همیشه می گفت من سرباز تنبل دفاع مقدس بودم و روی ولایت و ولایت پذیری تاکید داشت. می گفت پشت ولایت را خالی نگذارید و پشتیبان رهبر باشید.
سرانجام او به آرزویش رسید. آرزویی که بارها با التماس و تضرع به درگاه خداوند،آن را طلب میکرد.