اکبر فتوحی:
توسعه علم نیازمند توسعه متوازن در همه عرصههاست
یکی از استادان دانشگاه گفت: توسعه علم و دانش نیازمند توسعه متوازن در همه عرصه هاست.
به گزارش خبرنگار
خبرگزاری صدا و سیما، دکتر اکبر فتوحی در مراسم آغاز سال تحصیلی در دانشگاهها و مراکز علمی که با حضور رئیس جمهور و وزرا و جمعی از استادان دانشگاهی در دانشگاه تهران برگزار شد افزود: من به عنوان یک معلم دانشگاهی نمیخواهم به بیان مشکلات و انتظارات دانشگاه و دانشگاهیان بپردازم که حل آن در وهله اول وظیفه خود ماست، بلکه میخواهم به بیان انتظاراتی بپردازم که هر یک از ما در قبال ساحت مقدس علم و ارتقای جایگاه دانشگاه داریم.
وی ادامه داد: اجازه میخواهم صحبت خود را از دانشجویان شروع کنم، اصلیترین انتظاری که از ایشان میرود داشتن اشتیاق به علم و علم اندوزی است. مایلم به دانشجویان عزیز اطمینان بدهم که براساس شواهد علمی بین تلاش و موفقیت رابطه بسیار قوی و بالایی وجود دارد اگر چه ممکن است بهره هوشی و شانس و موارد دیگری نیز بر موفقیت تأثیر بگذارد، اما مهمترین عامل در این راه تلاش و کوشش است و ارزشش را دارد که به این مستندات علمی تکیه کنیم و از فرصتی که داریم استفاده کنیم حتی خیلی زندگی را سخت نگیریم و غصه امور روزمره زندگی را نخوریم که با تلاش زیاد موفقیت خیلی دور نیست.
وی گفت: اصلیترین وظیفه ما معلمی و معلمی کردن است و البته معلمی کردن الزاماتی دارد، برای معلم دانشگاه بودن باید پرکار، دلسوز و کم توقع بود فکر میکنم ما امروز بیشتر از هر چیزی باید به آن چیزی که باید برای کشورمان میتوانیم انجام دهیم فکر کنیم و تلاشمان را بیشتر و بیشتر کنیم.
فتوحی افزود: امیدوارم روزی این امکان برای همه اقشار کشور از پیش فراهم شود که همه بتوانند بدون دغدغه معیشت، زندگی تک شغلی را طی کنند، اما به هر حال معلمی دانشگاه شغلی تمام وقت است و با خیلی چیزهای دیگر جمع نمیشود.
فتوحی گفت: نکته دیگری که ما دانشگاهیان باید دغدغه آن را داشته باشیم اخلاق حرفهای است در همه حرفهها اهمیت اخلاق حرفهای بالا است، اما در معلمی و به ویژه معلمی در حوزه هایی که همراه با ارائه خدمات است و آموزش نیز در بستر این خدمات صورت میگیرد مانند آموزشهای حوزه علوم پزشکی اهمیتی بیش از سایر حرفهها دارد.
وی گفت: ما دانشگاهیان میدانیم که الگوی فراگیران نسل آینده هستیم و عملکرد ما هنجارهای اخلاقی دانش آموختگان را شکل میدهد به همین جهت رعایت اخلاق حرفهای شامل ابعاد وظیفه شناسی، صداقت، پاسخگویی و مدیریت تعارض و منافع و همچنین تلاش برای تعالی مستمر حرفهای از جمله وظایف این گروه است.
این استاد دانشگاه ادامه داد: مسؤولان دانشگاه نیز باید سازمان دانشگاهی را ارتقاء دهند و استقلال آن را از مسیر علمی پیگیری کنند، عرض من این است که آزمون و خطا نکنید با خرد جمعی متکی بر امکانات و مشارکت همه ذینفعان دانشگاه برای این موضوع برنامه ریزی کنید و آنچه میخواهیم انجام دهیم را مدون کرده و به همکاران دانشگاهی خود گزارش دهیم.
فتوحی افزود: اهمیت استقلال دانشگاه در امور دانشگاهی است باتوجه به تفاوت جدی ماهیت دانشگاه با سایر دستگاههای کشور تنها از طریق دادن اختیارات و مسؤولیتها به اعضای هیأت امنا میتوان به این مهم دست یافت.
وی گفت: با حمایت وزرای محترم بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و علوم و تحقیقات و فناوری میتوان با بازنگری قوانین مربوطه به انتخاب اعضای هیأت امنای دانشگاهی و سپردن مسؤولیت جدیتر به ایشان اختیارات اعضای هیأت امنا را افزایش داد و استقلال دانشگاه را افزایش دهیم.
فتوحی با بیان اینکه بیایید بر روی ارتقای کیفی آموزش و پژوهش تأکید کنیم، افزود: توسعه کیفی به مراتب سختتر از توسعه آموزشی است، زیرا قابل افتتاح نیست و ممکن است نتیجه اقدامات آن هم در دوره مدیریت شما به نتیجه نرسد.
وی با بیان اینکه سؤال آخر من از رئیس جمهور محترم است، گفت: اول اینکه ما دانشگاهیان متوجه هستیم که توسعه کشور در گروی توسعه متوازن در همه عرصهها است ادامه داد: معیشت و اقتصاد، آموزش و پژوهش و تحقیقات، بهداشت و درمان، صنعت و کسب و کار برای توسعه زیرساختهای کشور مهم هستند بنابراین وظیفه خطیری بر دوش حضرتعالی است تا تعادل و توازن در همه این بخشها را تنظیم کنیم و البته شما نیز میدانید توسعه پایدار کشور بدون توسعه آموزش و پژوهش میسر نمیشود.
فتوحی در پایان افزود: حرف آخر من هم تشکر از شما و همکارانتان در دولت است که زحمات بی دریغ در برههای خطیر برعهده داشته اید و میدانیم با چه مشکلاتی مواجه بوده اید و جز خسته نباشید و خداقوت چیز دیگری نمیتوان گفت.