ارادهای سیاسی در آمریکا برای ممنوعیت حمل سلاح وجود ندارد.
در این میان بیش از آنکه مشخص کردن عامل این کشتار (استیفن پادوک) مهم باشد که به گفته پلیس لاس وگاس پیش از ورود نیروهای امنیتی به محل اقامتش در اتاق طبقه سی و دوم هتل خودکشی کرده بود، این مسئله از اهمیت بیشتری برخوردار است که چرا قانون حمل سلاح در آمریکا مورد بازنگری قرار نمیگیرد تا از بروز چنین حوادث مرگباری جلوگیری شود؟!!
در این میان اگرچه دونالد ترامپ حادثه لاس وگاس را «شرارت محض» نامید و با قربانیان آن ابراز همدردی کرد اما رئیس جمهوری آمریکا در سخنان خود هرگز به قوانین حمل سلاح اشارهای نکرد. کاخ سفید هم اعلام کرد که فعلاً برای بررسی سیاستهای مربوط به خرید و فروش سلاحهای گرم، خیلی زود است.!
این در حالی است که حادثه مرگبار لاسوگاس آشکارا نشان داد که دستکم 59 تن تنها توسط یک تن آن هم در بازه زمانی کوتاهی، هدف تیراندازی قرار گرفته و کشته شدند! این چه قوانینی است که به راحتی اجازه میدهد سلاحهای جنگی با تلفات بالا در اختیار هر کسی قرار گیرد؟
پلیس از اتاق «استفان پادوک»، مقادیری زیادی سلاح از جمله 10 قبضه تفنگ پیدا کرد. تیرانداز لاس وگاس، زرداخانه ای شامل 47 سلاح گرم و هزاران گلوله و مهمات در اختیار داشت. در اینجا بیش از علل و چرایی اقدام وحشیانه پادوک 64 ساله که با تیراندازی ممتد، مردم را به کام مرگ فرو برد، نحوه و چگونگی دسترسی وی به این حجم از سلاح محل سؤال است و اینکه چه تعداد دیگر از این کشتارهای رو به افزایش باید روی دهد تا مقامات آمریکا گامی در جهت جلوگیری از آنها بردارند؟ مردم آمریکا هنوز کشتار جمعی اورلاندو، تیراندازی دانشگاه «ویرجنیا تِک» و فاجعه مدرسه «سندی هوک» در ایالت کنتیکت را از یاد نبردهاند که اکنون باید واقعهی مرگ بار لاس وگاس را در آغوش گیرند.
البته به نظر میرسد قانون حمل سلاح در آمریکا- که افراد بیشتری را در نتیجه خشونت مرتبط با اسلحه از جان خود را از دست میدهند- به این راحتیها اصلاحپذیر نباشد و همچنان در آن دور دستها قرار دارد چراکه ارادهای سیاسی در آمریکا برای بازنگری در این قانون وجود ندارد.
برخی تحلیلگران هم با انتقاد شدید از انجمن ملی سلاح آمریکا، تحریف متمم دوم قانون اساسی این کشور را عامل و زمینهساز حادثه مرگبار لاس وگاس برمیشمارند. به اعتقاد آنها، هدف اصلی متمم دوم قانونی اساسی این بود که دولت آمریکا نتواند حقوق ایالتها را در زمینه محافظت از دارندگان سلاح خود نقض کند اما اکنون این متمم به مانعی تبدیل شده است که براساس آن نمیتوان از حمل دست کم 10 سلاح توسط افراد دیوانه با هر سابقه و هدف سیاسی به اتاق یک هتل در لاس وگاس و کشتار مردم جلوگیری کرد.»
جدای از این مسئله بایستی توجه داشت که بیشتر سیاستمداران در کنگره و ایالتها تحت تاثیر فشارهای لابی سلاح قرار دارند. در این باره «استیو ایزرائیل» عضو دموکرات سابق در مجلس نمایندگان آمریکا در گفتگو با شبکه تلویزیونی سی ان ان در خصوص نفوذ شدید لابیهای سلاح در کنگره آمریکا گفت: «...مشکل مطرح این است که یکی از قدرتمندترین و ریشه دارترین لابی های فعال در واشنگتن، لابی اسلحه در آمریکا است. فقط انجمن ملی سلاح در آمریکا در این زمینه فعال نیست بلکه انبوهی از لابیها وجود دارند که با هم در این زمینه رقابت میکنند. این لابیها بسیار قدرتمند هستند. وقتی با اعضای کنگره در جلسات خصوصی صحبت می کردیم می دیدیم که همه می گفتند باید قوانینی به منظور کنترل سلاح در کشور وضع شود. اما وقتی می گفتم که بیاییم عملاً کاری انجام بدهیم آنها در پاسخ میگفتند که نمیتوانند این کار را انجام بدهند زیرا نمره عملکردی آنها در این خصوص پایین خواهد آمد و آنها قربانی بعدی خواهند بود یعنی در انتخابات بعدی بازنده خواهند بود»
بر این اساس، چندان عجیب و غیرمنتظره نیست که سهام شرکتهای اسلحهسازی در آمریکا در پی حادثه تیراندازی لاس وگاس افزایس یابد. در این باره نشریه فورچون در گزارشی نوشت پس از آن که استیفن پادوک شصت و چهار ساله، اهل ایالت نوادا عصر روز یکشنبه به سوی افرادی که در یک کنسرت شرکت کرده بودند آتش گشود، سرمایه گذاران شروع به خریدن سهام شرکتهای اسلحهسازی کردند زیرا انتظار می رفت میزان فروش اسلحه در پی این حادثه افزایش یابد. دلیل این امر این است که سرمایهگذاران پیش بینی میکنند میزان خرید اسلحه از سوی مردم به عنوان ابزاری برای دفاع از خود در پی وقوع رویدادهای وحشتناک افزایش می یابد. همچنین یکی از دلایل این افزایش میتواند نگرانی خریداران اسلحه در این باره باشد که قانونگذاران ممکن است قوانینی تصویب کنند که خرید اسلحه را دشوارتر می سازد.
همچنین به گزارش رسانهها «استیون پادوک» عامل تیراندازی در لاس وگاس که به کشته یا زخمی شدن حدود 600 نفر منجر شد، فرد سابقهداری به شمار نمیرفت اما گروه تروریستی داعش با انتشار بیانیهای در سایت اعماق مسئولیت تیراندازی مرگبار در لاسوگاس را بر عهده گرفت. اینکه داعش مسئولین این تیراندازی را برعهده گرفت و متعاقب آن از ادامه تحقیق پلیس در باره احتمال عضویت استیون پادوک در داعش خبر داده شد، بر وفق مراد آمریکاست چراکه دولت این کشور از یکسو مشکلات و چالشهای فراروی جامعه آمریکا را لاپوشانی و فرافکنی میکند و از دیگر سو، دست ترامپ برای امنیتی کردن جامعه و پیشبرد سیاستهای نژادپرستانهاش هموارتر خواهد شد.
......................................
مصطفی عبدلی