به گزارش خبرنگار
خبرگزاری صدا و سیما؛ از بین بردن فرصتهای شغلی، ایجاد اشتغال کاذب و زودگذر، اختلال در بازار و نیز کاهش درآمد دولت به خاطر نپرداختن حقوق و عوارض ؛ بخشی از معضلات آن است.
این معضلات باعث شده است دستگاه های مختلف جدی تر به موضوع مبارزه با قاچاق بیندیشند.
این تجارت غیرقانونی اگر ریشه کن شود؛ هم تولید کشور نفس می کشد و هم اشتغال با سرعت بیشتری افزایش می یابد.
در راستای مبارزه با گسترش قاچاق کالا و لزوم ایجاد زیرساخت برای کاهش معضلات آن، سامانهای به نام "سامانه شناسه کالا" ایجاد شده است.
اما به اذعان مسئولان، مشکلاتی از سوی برخی دستگاهها و صنوف برای اجرای این طرح وجود دارد.
در این سامانه برای هر کالا شناسنامهای صادر میشود که امکان استعلام شناسه کالا را برای سامانهها و افراد مرتبط فراهم میکند.
با فعالیت کامل سامانه شناسه کالا ، به طور دقیق مشخصات هر کالا با تمامی ویژگیهای آن برای تمامی سازمانها و نهادها به طور یکسان قابل تشخیص است. این کار به نوبه خود موجب مدیریت نقل و انتقال کالا در زنجیره تجاری کشور خواهد شد.
اهمیت این سامانه آنقدر بالاست که حمیدرضا دهقانینیا، مدیر کل فناوری اطلاعات و ارتباطات ستاد مرکزی مبارزه با قاچاق کالا و ارز، آن را به «نخ تسبیحی تشبیه کرده که پایه و اساس همه سامانههای مبارزه با قاچاق محسوب میشود».
برای دستیابی به تجارت سالم «سامانه جامع تجارت» دارای 40 زیرسامانه است که شناسه کالا نیز یکی از آنها به شمار میرود.
به گفته وی «تنها با اجرای این سامانه میتوان به حوزه تجارت کشور اعم از داخلی و خارجی اشراف اطلاعاتی پیدا کرد و در واقع به فرمایش رهبر معظم انقلاب مبنی بر اینکه باید به حوزه تجارت کلان کشور مدیریت و اشراف داشت، جامه عمل میپوشانیم».
«رصد بازار» و «از بین رفتن اختلافات آماری دستگاهها»در حال حاضر اختلافات آماری بین دستگاههای مختلف کشور وجود دارد که موجب مشکلاتی هم شده است.
اگر سامانه شناسه کالا اجرایی شود، هر کالا به تنهایی میتواند دارای شناسه یکتا و واحد شود که هم کلام شدن دستگاهها و نهادهای مختلف را در پی خواهد داشت و به عبارت بهتر، ایجاد زبان مشترک در کل فعالیتهای تجاری رقم خواهد خورد.
یداله صادقی، معاون امور اقتصادی و بازرگانی وزارت صنعت، معدن و تجارت در همین باره با اشاره به اینکه سامانه شناسه کالا به شفافسازی و کنترل قاچاق کمک خواهد کرد، می گوید : زمانی که کالاها در سامانه شناسه کالا وارد شدند، متعاقب آن شناسه رهگیری روی کالا پیاده خواهد شد که امکان رصد در سطح بازار را دارد و امکان ممیزی کالاهایی که به شکل قانونی تولید یا وارد شده است ، فراهم خواهد شد.
دهقانینیا نیز با بیان اینکه با اجرای این سامانه اختلافات آماری از بین خواهد رفت، میگوید: با اجرای سامانه شناسه کالا قادر خواهیم بود به پرسشهای بی پاسخ همه این سالها درحوزه تجارت مانند «واردات چه کالایی به کشور با چه میزانی و چه وقت نیاز است؟» یا « این واردات را چه کسی با چه نوع و نرخ ارزی انجام میدهد؟»، پاسخ دهیم.
لزوم تسریع در شناسهگذاری کالاهابه اذعان کارشناسان ، اگر سامانه شناسه کالا بین دستگاهها و نهادهایی که در حوزه تجارت فعال هستند، فراگیر و همگانی نشود و ادبیات مشترکی بین آنها به وجود نیاید، به طور قطع امکان فعال شدن شناسه رهگیری وجود نخواهد داشت.
به گفته دهقانینیا، در اجرایی شدن این سامانه موانع و مشکلات زیادی از سوی برخی دستگاهها و صنوف وجود دارد.
با توجه به گسترده بودن تجارت پنهانی و زیرزمینی و لزوم سرعت بخشیدن به مقابله با آنها، این نیاز به شدت احساس میشود که همه دستگاهها و نهادهای مربوطه با شدت عمل بیشتری وارد گود شوند و برای تحقق این طرح تلاش کنند.