تأثیر تعالیم دینی در کنترل خشم و پرخاشگری
دبیر علمی سی و چهارمین همایش سالانه انجمن روانپزشکان ایران گفت: آموزههای دینی تأکید بر کنترل خشم و احترام به فرد و جامعه دارد که تأثیر زیادی در جلوگیری از پرخاشگری میتواند داشته باشد.
دکتر آرش میراب زاده در مصاحبه اختصاصی با خبرنگار
خبرگزاری صدا و سیما افزود: ابراز خشم هم جنبه بیولوژیک دارد و بر اثر تغییرات در داخل مغز بروز میکنند و هم بر اثر تغییرات محیطی و نبود اعتماد به نفس بروز میکند، اما در هر دو صورت این حالات فرد دچار پرخاشگری و کاهش تعقل میشود.
وی گفت: رفتار پرخاشگرانه یا همان خشم نشان دهنده اختلالات روانشناختی است، البته زمینه ژنتیک نیز در بروز خشم مهم است، چون براساس تحقیقات ثابت شده خشم یادگرفتنی است و کودکانی که از پدران و مادران خشمگین و عصبانی متولد میشوند مستعد خشونت طلبی و پرخاشگری هستند.
این متخصص روانپزشک ادامه داد: در بیشتر موارد فردی که دچار خشم است نمیتواند به صورت منطقی مشکل خود را حل کند و به علت نداشتن اعتماد به نفس سعی میکند با خشم کمبودهای خود را پنهان کند بنابر این هر خشمی ریشه در نوعی ترس دارد.
وی با بیان اینکه رهایی از خشم امری آموختنی است ادامه داد: خوشبختانه با کمک دورههای کنترل خشم و افزایش اعتماد به نفس در موارد زیادی خشم قابل کنترل است بنابر این افرادی که دچار خشونت در ارتباطات خود هستند نباید نسبت به رفع مشکل خود نا امید باشند و با کمک یک مشاور یا روانپزشک مشکل خود را حل کنند.
دبیر علمی این همایش گفت: یکی از مهمترین مسائلی که در سالهای اخیر جوامع را به سوی خشونت و پرخاشگری میکشاند کم رنگ شدن آموزههای دینی است، زیرا دین ما دین اخلاق است و در خصوص کنترل خشم و خودداری نفس تعالیم بسیاری داریم.
میراب زاده افزود: به صورت کلی اخلاقیات در جامعه باید احیا و وجدان افراد جامعه در خصوص وظیفه اجتماعی آنها نسبت به هم بیدار شود تا توان بیشتری برای کنترل رفتاری خود داشته باشند.