صدراعظم آلمان مشکلات جدی برای تشکیل دولت ائتلافی پیشرو خواهد داشت.
اگرچه حزب «آنگلا مرکل» صدراعظم آلمان برای چهارمین دور پیاپی در انتخابات پارلمانی آلمان به پیروزی رسید اما مشکل صدرنشین و پیروز انتخابات این است که برای تشکیل دولت باید با احزاب دیگر ائتلاف کند.به بیانی دیگر اگرچه مرکل در دو دوره از سه دوره ریاست خود با رقیب اصلیاش حزب سوسیال دموکرات تشکیل ائتلاف داده اما در این دوره با توجه به اختلافاتی که اخیراً بین سوسیال دموکراتها و احزاب متحد مسیحی در مسائل مختلف به وجود آمده شکلگیری اتحادی دیگر جای ابهام دارد. از جمله اینکه حزب سوسیال دموکرات، ائتلاف با احزاب متحد مسیحی را رد کرده است.
از اینرو به نظر میرسد صدراعظم آلمان مشکلات جدی برای تشکیل دولت ائتلافی پیشرو خواهد داشت. در این مسیر، دگرگونی در چشمانداز سیاسی آلمان که این بار با شکست سنگین سوسیال دموکراتها و نتایج خوب ملی گرایان همراه بوده است، کار آنگلا مرکل را برای تشکیل یک ائتلاف جدید پس از انتخابات بسیار دشوار کرده است.
در این میان از منظر برخی تحلیلگران، کاهش مشارکت در این دوره از انتخابات به قدرت گرفتن افراطیون کمک کرده است. در انتخابات قبلی که سال 2013 برگزار شد، حدود 29 درصد از افراد رأی ندادند .در این دوره جدای از اینکه این تعداد افراد در انتخابات شرکت نکردند ،34 درصد هم درباره اینکه به چه حزبی رأی بدهند،مطمئن نبودند.این مسئله موجب شده حزب راستگرای آلترناتیو برای آلمان و چپ گرایان پس از احزاب دموکراتمسیحی- سوسیال مسیحی و سوسیال دموکرات بیشترین میزان آرا را کسب کردهاند. لذا حزب محافظهکار مرکل تنها موفق شد با کسب ۳۲.۵ درصد آرا، پیروز انتخابات پارلمانی آلمان شود. حزب اتحادیه دموکراتیک مسیحی در دور قبلی انتخابات پارلمانی آلمان در سال ۲۰۱۳، با کسب بیش از ۴۱ درصد آرا به پیروزی رسیده بود. این امر موجب شد "آنگلا مرکل" اعتراف کند که انتظار نتایج بهتری را داشته است.
از چنینمنظری،انتخاب مرکل برای چهارمین بار متوالی بهعنوان صدراعظم آلمان تحتالشعاع پیروزی چشمگیر حزب راست افراطی ملیگرای آلمان موسوم به آلترناتیو برای آلمان در انتخابات پارلمانی این کشور قرار گرفته است .
بدین ترتیب نکته قابل توجه و تأمل در جریان این انتخابات،راهیابی حزب راستگرای افراطی و ضدمهاجرتی "آلترناتیو برای آلمان" (AfD) برای اولین بار در بیش از نیم قرن اخیر به پارلمان این کشور است. این اولین حضور یک حزب راست افراطی در پارلمان از زمان پایان جنگ دوم جهانی به شمار میرود.بر این اساس، بایستی پیروز انتخابات نوزدهمین دوره پارلمانی آلمان را این حزب دانست که با کسب بیش از 13 درصد آراء سومین حزب قدرتمند آلمان شده و به پارلمان راه یافته است.
.....................................................................................
مصطفی عبدلی