حجم کل شکاف عرضه و تقاضا در واقع عددی است که از جمع قاچاق ورودی و حجم معافیت های قانونی به دست می آید. این پژوهش به مساله قاچاق در سال 95، با روش برآورد شکاف عرضه و تقاضا، نگاهی آماری دارد.
· میزان تولید لوازم خانگی در سال 95 در کشور، 2773 میلیون دلار، بوده است. اما میزان مصرف حدود 4000 میلیون دلار برآورد شده است. 884 میلیون دلار نیز واردات داشتیم. این ارقام نشان میدهد، احتمالا چیزی حدود 658 میلیون دلار قاچاق در این حوزه وجود داشته است.
· به همین روش می توان میزان قاچاق سالیانه کالاهایی که آمارهای واضحی دارند را (به روش شکاف عرضه و تقاضا) برآورد کرد.
پژوهش خبری صدا وسیما: حجم کل شکاف عرضه و تقاضا در واقع عددی است که از جمع قاچاق ورودی و حجم معافیت های قانونی به دست می آید. این پژوهش به مساله قاچاق در سال 95، با روش برآورد شکاف عرضه و تقاضا، نگاهی آماری دارد. سید کمالالدین سیدریحانی، مدیرکل ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز، طی مصاحبه ای، آمار مصرف، واردات و صادرات و همچنین عرضه و تقاضای تعدادی از کالاهای پراهمیت در حوزه قاچاق را با پژوهش خبری رسانه ملی، در میان گذاشتند.
برآورد حجم شکاف عرضه و تقاضای پوشاک
در حوزه پوشاک ارزش مصرف به قیمت تولیدکننده 8132 میلیون دلار است. اختلاف عرضه و تقاضای این حوزه چیزی حدود 5/ 2 میلیون دلار است. در این میزان عرضه و تقاضا در واقع 2 مبحث وجود دارد: 1- موجودی انبار و 2- تولید زیرزمینی یا صنفی که آمار مشخصی از آنها موجود نیست، اما ستاد در پی مرتفع کردن این مشکل و به دست آوردن آمار آن است.
برآورد حجم شکاف عرضه و تقاضای لوازم خانگی
در حوزه لوازم خانگی چیزی حدود 4000 میلیون دلار مصرف داریم. اختلاف شکاف عرضه و تقاضا حدود 658 میلیون دلار است که فرض بر این است که میزان قاچاق هم همین مقدار است.
برآورد حجم شکاف عرضه و تقاضای تلفن همراه
سال 95 در مورد گوشی تلفن همراه، چند کار میدانی انجام شد. بهدست آوردن آمارگوشیهای دست دوم معمولا سخت است، اما در برآوردی معلوم شد، چیزی حدود 6600 معامله گوشی دست دوم در روز در سطح کشور صورت میگیرد. این نمیتواند در محاسبه قاچاق بیاید چون حتی اگر مبدأ آن قاچاق باشد، مربوط به سالهای قبل هم است. سال 95 چیزی حدود 000/ 200/ 9 گوشی در بازار فروش رفته 300/ 2 دستگاه کار کرده بوده و 800/ 4 دستگاه غیرقانونی وارد شده، گمرک هم اعلام کرده 2 میلیون دستگاه واردات داشتیم و صادرات هم نداشتیم.
به همین ترتیب در ذیل، برآورد حجم شکاف عرضه و تقاضای تعدادی کالا، که در صدر فهرست اقلام قاچاق وجود دارند، در سال 1395، بررسی شده است.
برآورد حجم شکاف عرضه و تقاضای اسباب بازی
برآورد حجم شکاف عرضه و تقاضای سیگار
یک نکته در این بحث وجود دارد: این محاسبات در واقع ورودی قاچاق را نشان میدهد و بیانگر میزان قاچاق موجود در بازار نیست. چون این میزان شامل قاچاق های سال های گذشته نیز می شود و متاسفانه موجودی انبارها مشخص نیست.
برآورد حجم شکاف عرضه و تقاضای لوازم یدکی خودرو
برآورد حجم شکاف عرضه و تقاضای لوازم آرایشی و بهداشتی
برآورد حجم شکاف عرضه و تقاضای کفش
برآورد حجم شکاف عرضه و تقاضای انواع پارچه
برآورد حجم شکاف عرضه و تقاضای تجهیزات پزشکی
برآورد حجم شکاف عرضه و تقاضای دارو و مکمل های دارویی
برآورد حجم شکاف عرضه و تقاضای رایانه و قطعات جانبی
برآورد حجم شکاف عرضه و تقاضای برنج
برآورد حجم شکاف عرضه و تقاضای چای
برآورد حجم شکاف عرضه و تقاضای مصنوعات شمش طلا
- بر اساس نظر خبرگان در حوزه طلا، حدود 30 درصد از طلای ساخته شده از طریق شمش طلا تامین میشود.
- بر این اساس و با احتساب میزان 167 تولید، حدود 50 تن شمش مورد نیاز است.
- از طرفی شکاف بین میزان مصرف و تولید حدود 67 تن میباشد.
- از این میزان، با احتساب ضریب 1.33، میزان قاچاق شمش طلا حدود 33 تن به ارزش حدود 1.1 میلیارد دلار برآورد میشود.
کلام آخر
تحقیقات نشان میدهد، واردات کالاهای قاچاق یکی از مهمترین عوامل موثر بر محیط سرمایهگذاری و چالش پیش روی تولید، در سالهای اخیر بوده است. توجه به این نکته بسیار حائز اهمیت است که تولید برخی از کالاها مثل بسیاری از تجهیزات پزشکی و یا رایانه و لوازم یدکی خودرو، تقریبا هیچ ظرفیت تولیدی در کشور ندارند، اما بسیاری از کالاها مثل پوشاک، کفش، برنج، چای، سیگار و ... دارای مزیت تولید فراوان هستند و ظرفیت تولید اشتغال بسیار دارد و لازم است مورد توجه ویژه قرار گیرد و سایه قاچاق از سر این دست کالاها کم شود.
پژوهش خبری // تینا صالحی