چین به اقدامات تحریمی بر ضد کره شمالی پیوست
تنگ کردن حلقه تحریمها ممکن است به توسل رهبران کره شمالی به واکنش کاملا غیر متعارف منتهی شود.
چین امروز شنبه اعلام کرد صادرات فرآورده های نفتی پالایش شده را به کره شمالی از روز اول اکتبر محدود خواهد کرد.
به گزارش امروز خبرگزاری رویترز از پکن، چین امروز شنبه اعلام کرد در چارچوب پایبندی به قطعنامه سازمان ملل متحد صادرات برخی از محصولات نفتی به کره شمالی و نیز واردات منسوجات از این کشور را محدود خواهد کرد.
چین مهمترین شریک تجاری کره شمالی است و تا کنون امتناع پکن مهمترین عامل بی تاثیر بودن تحریمها بر ضد پیونگ یانگ بوده است. اما محدود شدن صادرات فرآورده های نفتی پالایش شده از چین به کره شمالی نشان میدهد فشارهای آمریکا بر پکن برای تشدید تحریمهای این کشور بر پیونگ یانگ موثر بوده است.
شایان ذکر است دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا از چین به علت اعمال محدودیت های مالی ضد کره شمالی قدردانی کرد. ترامپ همچنین با بیان این که با همتای چینی خود درباره افزایش فشار بر کره شمالی توافق کرده است ابراز اطمینان کرد که می توان تنش در شبه جزیره کره را کنترل کرد. اما درباره این بخش از اظهارات ترامپ تردیدهایی وجود دارد. زیرا به نظر میرسد تنگ کردن حلقه تحریمها به عقب نشینی کره شمالی از موضوع آزمایشهای هستهای و موشکی خود منجر نمیشود، آنهم در شرایطی که مهمترین عامل جسور شدن پیونگ یانگ در زمینه تکرار آزمایشهای هستهای و موشکی همین تحریمها بوده است. ممکن است تنگ کردن حلقه تحریمها پیامدی جز تقویت این دیدگاه در پیونگ یانک که «چیزی برای از دست دادن ندارد» به دنبال نداشته باشد و در این صورت ممکن است شاهد متوسل شدن رهبران کره شمالی به اقدامات کاملا غیر متعارف باشیم.
برخی گزارشها امروز حاکی از این بود که "در پی وضع تحریمهای سازمان ملل علیه رژیم کره شمالی مبنی بر محدود کردن صادرات فراوردههای نفتی به این کشور، بهای بنزین در پیونگ یانگ به شدت افزایش یافت."
نباید فراموش کرد که تا کنون هر اقدام تحریمی با تکرار آزمایش موشکی و هستهای در کره شمالی روبرو شده است. دیروز نیز کیم جونگ اون رهبر کره شمالی در اقدامی کم سابقه با صدور بیانیه ای اعلام کرد سرگرم بررسی گام بعدی پیونگ یانگ است.
در این شرایط دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا دیروز در پیامی در شبکه اجتماعی توییتر نوشت «کیم جونگ اون» رهبر کره شمالی "به شکل بی سابقه ای مورد آزمون قرار خواهد گرفت." رکس تیلرسون وزیر امور خارجه آمریکا نیز اعلام کرد کیم جونگ اون رهبر کره شمالی با شدیدترین تحریم های آمریکا و جامعه بین المللی در حال محک زده شدن است. اذعان ترامپ و تیلرسون به اهداف سیاسی این تحریمها میتواند تلاشی برای تعدیل واکنش پیونگ یانگ به تحریمهای چین باشد. اما ممکن است این اظهارات تحریک کننده نیز باشد.
ظاهرا همین اقدامات تحریک آمیز سبب شده سرگئی لاوروف وزیر خارجه روسیه دیروز بگوید "لازم است سرهای پرهیجان را در مساله کره شمالی آرام کنیم."
سرگئی لاوروف همچنین گفت: ما باید از میزان عصبانیت ها و خشم بکاهیم و درک کنیم که نیازمند تامل هستیم، نیازمند تماس هستیم. وزیر امور خارجه روسیه تاکید کرد کشورش به دنبال رویکردی معقول و نه احساسی درباره کره شمالی است.
در هر حال وزارت بازرگانی چین در بیانیه ای که بر روی وب سایت این وزارتخانه منتشر شد اعلام کرد چین از روز اول اکتبر صادرات فرآورده های نفتی پالایش شده به کره شمالی را محدود می کند و از این تاریخ صادرات میعانات گازی و گاز طبیعی مایع را به کره شمالی ممنوع خواهد کرد. بر این اساس و در چارچوب قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل واردات منسوجات از کره شمالی نیز ممنوع خواهد شد.
----------------------------------
عبدالرضا خلیلی