مشروح اظهارات رئیس هیئت اعزامی روسیه در نشست آستانه
به گزارش
سرویس بین المللخبرگزاری صدا و سیما، رئیس هیئت اعزامی روسیه به مذاکرات آستانه گفت: بحران ادامه دار سوریه نمی تواند راه حلی جز راه حل سیاسی داشته باشد.
به گزارش شبکه تلویزیونی روسیا الیوم، الکساندر لاورنتییف در کنفرانس مطبوعاتی در آستانه گفت: «معتقدیم پایان مرحله تشکیل مناطق کاهش تنش در سوریه راه را به سمت توقف خونریزی، ثبات امنیتی و همچنین بهبود عوامل اعتماد ساز میان طرف های درگیر در جمهوری عربی سوریه هموار می کند. دوست دارم به این نکته اشاره کنم که نتایج نشست های امروز تاکیدی بر درستی گزینه راهبردی ای بود که کشورهای تضمین کننده یعنی روسیه ، ایران و ترکیه درباره حرکت رو به جلو در ایجاد مناطق کاهش تنش و افزایش مبارزه با خطرات تروریسم مثل دولت اسلامی (داعش) و جبهه النصره و گروههای هم پیمانشان اتخاذ کرده اند. درباره اسنادی که بر سر آنها تفاهم شده است باید بگویم یکی از این اسناد مجوز استقرار نیروها برای پیگیری تداوم کاهش تنش، ایجاد پایگاه های ایست و بازرسی، شکل دهی کمربند امنیتی و ایجاد مرکز هماهنگی میان روسیه، سوریه و ایران است. البته در نگاه کلی، این اسناد تنها به مواردی که ذکر کردم تعلق ندارد ، بلکه امید می رود مجموعه این اسناد، بنیان محکمی در مسیر تقویت توقف درگیری ها به عنوان اساس پیشبرد گفتگو میان مخالفان مسلح و دولت سوریه، باشد چرا که این روند به یقین در راستای منفعت مردم سوریه است. این چیزی است که باید برای تقویت آن تلاش کنیم. این امر می طلبد که کشورهای تضمین کننده در پی حمایت از این نوع مطالبات مردم سوریه باشند. با توجه به شرایط میدانی در سوریه می توانم به این نکته اشاره کنم که از یک ماه و نیم پیش، اساس کار ما، ایجاد مناطق کاهش تنش در این کشور بود. این حرکت سبب تغییر در اندیشه سوری ها شد به گونه ای که این تغییر آنان را در مسیری قرار داد که می توان آن را به سود تلاش ها برای پرهیز از خشونت و رسیدن به صلح و آرامش دانست.
رئیس هیئت روسی در آستانه افزود:« دیدار امروز تاکیدی بر پویایی نشست های آستانه و همچنین تاکیدی بر درک درست جهت تمرکز تلاش ها بر ثبات سوریه بود. در این زمینه خطاب به همه کشورها، از آنان می خواهم بر اساس توانشان از ثبات و صلح در سوریه حمایت کنند. یکی از نکات مهم در این زمینه این است که بخش مؤثری از مخالفان مسلح به صف مبارزه کنندگان با گروههای تروریستی مثل داعش و جبهه النصره در سوریه بپیوندند. وحدت سوری ها در مسیر مبارزه با تروریسم نه تنها سبب ایجاد تغییرات اساسی در حوزه میدانی سوریه، بلکه اساس و مصدری برای بهبود روند اعتماد سازی در این کشور می شود. البته رایزنی های ما با هیئت های اعزامی نظام سوریه و مخالفان هنوز سست است، یعنی هنوز تا تقویت اعتماد میان طرف های درگیر در این کشور راه طولانی در پیش داریم. با تلاش هایی که کشورهای تضمین کننده، سازمان ملل متحد و کشورهای دیگر در پیش گرفته اند این امید وجود دارد که از حمایت های کامل بهره مند شویم. چنانچه امیدواریم طرف هایی که در مذاکرات امروز حضور داشتند از نتایج مثبتی که از آغاز روند سیاسی در سوریه تاکنون حاصل شده است بهره مند شوند. مهم ترین محورها برای آغاز روند سیاسی، حراست از تمامیت ارضی سوریه، حفظ استقلال این کشور، حفظ هویت سکولار نظام سوریه و اعطای بدون قید و شرط حقوق شهروندی و آزادی به تمامی اقوام و مذاهب در کشور است. اینها از مواردی است که کشورهای ناظر در نشست آستانه از جمله آمریکا و اردن نیز با آن موافقت کردند. معتقدیم در رایزنی میان سه کشور تضمین کننده، توانمندی هایی نهفته است که می توان از آنها بهره مند شد. ما مذاکرات مفیدی با مخالفان سوری داشتیم. از آنان خواستیم پیگیر خواسته های غیر قابل اجرا نباشند، چنانکه خواستار آغاز تلاش ها برای آزادی گروگانها و بازداشت شدگان و همچنین تحویل اجساد کشته شدگان شده ایم و در این مسیر تلاش های دیگری را در دستور کار قرار خواهیم داد.»
لاورنتییف افزود:« همانگونه که اطلاع دارید مذاکرات آستانه می تواند پایان بخش تلاش ها برای تشکیل مناطق کاهش تنش باشد اما تا رسیدن به آنجا راه طولانی در پیش داریم تا بتوانیم نتایج مثبت آنچه را که تا به الان درباره آنها توافق شده است و بعدا نیز توافق خواهد شد شاهد باشیم و در پی توسعه و تبدیل آن به عواملی اثرگذار در آینده سوریه باشیم. در همین زمینه امروز برای برگزاری نشست دیگری در سطح عالی برنامه ریزی کردیم و این نشست در پایان اکتبر برگزار خواهد شد. زمان به سرعت می گذرد و تا برگزاری این نشست هم یک ماه و نیم بیشتر فرصت نیست. مسائلی که باید در این نشست مطرح شود مطالب مهمی است، در نتیجه باید در پی نتیجه گیری از ایجاد مناطق کاهش تنش باشیم. همچنین لازم است اصلاحاتی در مسیر کار نیروهای ناظر بر مناطق کاهش تنش و چه بسا در برنامه های دیگری که به روند مسالمت آمیز حل بحران ارتباط دارد به عمل آوریم. طبیعی است تمرکز ما باید بر تشکیل گروه کاری برای پیگیری آزادی گروگانها و بازداشت شدگان باشد. همچنین گفتم معتقدیم باید به این موضوع توجه ویژه شود.