همه پرسی تجزیه اقلیم عراق له یا علیه حقوق کردها؟
همه پرسی استقلال کردستان عراق بیش از آنکه تامین کننده منافع کردها باشد متضمن منافع سیاسی حزب حاکم دموکرات و شخص مسعود بارزانی است که دوره ریاست اش مدتهاست تمام شده است.
به گزارش سرویس تحلیل خبرگزاری صداوسیما، همه پرسی تجزیه اقلیم کردستان عراق به گونه ای در تبلیغات رسانه های برخی رسانه های غربی و بخصوص صهیونیستی و سعودی ساخته و پرداخته می شود گه گویا با اجرای این همه پرسی منافع و حقوق کردها ارتقاء خواهد یافت اما بررسی های میدانی نشان می دهد که منطقه اقلیم کردستان عراق نه تنها از حقوق سیاسی خود به طور کامل برخوردارند بلکه از مزایای روابط با دولت مرکزی نیز در ابعاد سیاسی و اقتصادی منتفع می شوند و داشتن رابطه با دولت مرکزی در اصل برای آنها یک نوع امتیاز و مزیت است. چنانکه در حال حاضر رئیس جمهور و بین یک سوم تا یک چهارم اعضای پارلمان عراق از کردهای منطقه اقلیم انتخاب می شوند و در همین حدود قدرت سیاسی دولت مرکزی را در اختیار دارند. از این رو یکی از نتایج اولیه برگزاری همه پرسی جدایی محروم شدن منطقه اقلیم از مزایای اقتصادی و سیاسی رابطه با دولت مرکزی عراق است. از دیگر سو هنوز تکلیف مناطق مورد اختلاف بین اداره اقلیم و اعراب سنی بخصوص در کرکوک روشن نشده است و برگزاری همه پرسی در این مناطق که بیش از 20 درصد از اراضی حاصلخیز اعراب سنی را تشکیل می دهد می تواند واکنش و اعتراض ساکنان این مناطق را به همراه داشته باشد و به شکل گیری دور جدیدی از درگیری ها بینجامد. از این دید برگزاری همه پرسی تجزیه به همان اندازه که اعراب سنی را از حکومت اقلیم دور می کند در مقابل آنها را بیش ازپیش به دولت مرکزی نزدیک می سازد . همه اینها تنها گوشه ای از آثار منفی همه پرسی جدایی اقلیم را نشان می دهد.
حال سوالی که مطرح می شود این است که با وجود این همه آثار و پیامد منفی؛ پس اصرار اداره محلی کردستان عراق بر برگزاری همه پرسی جدایی چیست؟ در خیلی از محافل از دو منظر به این سوال پاسخ داده شده است: نخست اینکه برگزاری این همه پرسی بیش از آنکه تامین کننده منافع کردها باشد متضمن منافع سیاسی حزب حاکم دموکرات و شخص مسعود بارزانی است که دوره ریاست اش مدتهاست تمام شده است و در عین حال با اتهام هایی چون پیش فروش نفت اقلیم و واریز آن به حساب شخصی و خانوادگی مواجه است. دوم اینکه ریاست اداره اقلیم از سوی بازیگران آشوب ساز منطقه و در راس آن رژیم صهیونیستی و مافیای ذی نفوذ آن در غرب بخصوص در دولت ترامپ برای برگزاری این همه پرسی تحت فشار است تا از آثار و تبعات پیش بینی نشده آن برای جبران بخشی از شکست های منطقه ای خود در عراق و سوریه و همینطور در حاشیه قرار دادن بحران فلسطین استفاده کند. در این خصوص حمایت صریح وعلنی مقام های رژیم صهیونیستی از جمله بنیامین نتانیاهو نخست وزیر این رژیم از جدایی اقلیم کردستان عراق جای تامل دارد.
-----------------------------
احمد کاظم زاده