به گزارش
خبرگزاری صداوسیما از اراک ، وفس از توابع بخش مرکزی شهرستان کمیجان روستایی است که به دلیل آب و هوای بسیار مطبوع، باغات، زمینهای زراعی و چشماندازهای بکر در استان مرکزی شهره است و با قدمت سه هزار ساله سالانه پذیرای گردشگران بسیاری از سراسر کشور است .
روستای وفس در پانزده کیلومتری کمیجان و در صدو ده کیلومتری شهر اراک قرار دارد و از شمال غرب به کوی قلعه گیری و از جنوب شرقی به کوه دزلی محدود می شود.
پژوهشگر مردم شناسی در گفتگو با خبرنگار صداوسیما گفت : این روستا به عنوان کانون یکی از کهن ترین گویش های فارسی قدیم است و بابررسی های به عمل آمده از سوی محققان در متون اوستایی، پهلوی و سبک شناسی زبان تاتی که امروز بین مردمان این منطقه رایج است از نظر زبان شناسان شاخه ای از زبان های مادی است.
سعادت نوری افزود : این روستای سرسبز و زیبا پانصد نفر جمعیت ثابت و در فصول گرم سال بیش از دو هزار نفر جمعیت متغیر دارد.
کارشناس میراث فرهنگی هم گفت : شغلی اصلی ساکنان روستای وفس کشاورزی و دامپروری است و محصولاتی مانند گردو، بادام ، آلو ، گلابی و لبنیات را تولید می کنند و تنها در سال گذشته بیش از پنج تن محصولات کشاورزی تولید و روانه بازارهای داخلی کردند .
نیکنام همچنین گفت : ساکنان این روستا در حوزه ، فرش دستباف و گیوه دوزی ، نجاری و گلیم بافی فعالند
وی گفت : وجود ارتفاعات متعدد در این منطقه بستری مناسب برای توسعه ی ورزش های کوهستانی و تقویت زیرساخت های گردشگران است.
نیکنام توسعه اقامتگاه های بوم گردی ، صدور مجوز برای اقامت های بوم گردی و ارائه تسهیلات توسط صندوق کارآفرینی امید از پانصد میلیون تا یک میلیارد ریال را برای تبدیل خانه های قدیمی به اقامتگاه های بوم گردی ، از جمله اقدامات انجام شده جهت جذب گردشگران به مناطق هدف گردشگری از جمله وفس عنوان کرد.
مسئول میراث فرهنگی شهرستان کمیجان افزود : کوهنوردی و غارنوردی با وجود ارتفاعاتی نظیر کوه قلنجه با ارتفاع دو هزار و هفتصد و چهل و پنج متری در زاویه جنوبی روستا و مناطق پست اما، مصفا در شمال وفس با ارتفاعی کمتر از هزار و 550پانصد متر به شرط تامین زیرساخت های گردشگری می تواند موجب رونق گردشگری ورزشی شود.
نیکنام افزود : روستای وفس به لحاظ نوع معماری خانه ها، ابنیه ، بافتی متراکم در یک طبقه با ایوانی در پیش و پوشش بام مسطح بر دامنه کوه ها ساخته شده اند و در یک نگاه در توازن مصالح طبیعی و چینش آن ها معماری روستای ماسوله در ذهن تداعی می شود.
وجود بیش از یازده مسجد و سه امامزاده شاهزاده اسماعیل ، شاهزاده حسین و شاهزاده یحیی که از نوادگان امام موسی کاظم ( ع ) هستند از دیگر ویژگی های ممتاز گردشگری این روستای هدف گردشگری است .
باباجانی ، دهیار این روستا هم گفت : وفس، دیار مردان علم و ادب نیز هست و از شخصیت های آن می توان آیت الله شیخ عبدالنبی وفسی عراقی مرجع تقلید ، سید عبدالحمید اولین شهید مشروطیت، حاج محمد خان دارابی حکیم گیاهی، سید محمود نبوی و اولین وکیل دادگستری ایران محمدرضا اشراق اولین قاضی دیوان عالی کشور را نام برد.
سفر به قلب کوهستان ایران وفس را در آخرین روزهای فصل تابستان ، خالی از لطف نیست .