سخنگوی وزارت امور خارجه سیاست امریکا در اجرای پروژه ایران هراسی و واردکردن اتهام تروریسم علیه کشورمان را ابزاری برای کسب امتیازات بیشتر از کشورهای منطقه دانست.
بهرام قاسمی در نشست خبری گفت: اتهام حمایت کشورمان از تروریسم موضوع جدیدی نیست و امریکا بویژه در دولت جدید این کشور همه موضوعات بویژه تروریسم را بعنوان بخشی از اقلام تجاری قلمداد میکند و با استفاده از این ابزار در منطقه وارد بده بستانهای سیاسی شده است.
وی افزود: امریکا با ایجاد توهم و نگرانی در خصوص حمایت ایران از تروریسم از دیگر کشورها امتیازات بیشتری دریافت کرده است.
قاسمی اضافه کرد: امریکا هم اکنون به جای برخورد جدی با تروریسم و تشویق کشورهایی که با تروریسم به طور جدی مبارزه میکنند این موضوع را به سوژهای برای تجارت تبدیل کرده است.
وی ادامه داد: این در حالیست که ایران در صف نخست مبارزه با تروریسم در منطقه، بهای سنگینی پرداخت کرده است.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی گفت:: با این حال این موضوع جای شگفتی ندارد. کسانی که ایران را به حمایت از تروریسم متهم میکنند همان کسانی هستند که در کمپین انتخاباتی خود دولتمردان پیشین امریکا را افشا میکردند که در ایجاد، تربیت و ترویج گروههای تروریستی مانند داعش و القاعده در چند دهه اخیر سهم بسزایی داشتند.
قاسمی همچنین درباره خروج احتمالی امریکا از برجام گفت:: همه اینها حدس و گمانه زنیهای رسانهای و برخی محافل است، اما باید صبر و در آینده قضاوت کرد.
قاسمی اضافه کرد: سناریوهای لازم برای همه حالتها در حوزه برجام طراحی شده و در نهایت آنچه به صلاح کشور است اقدام خواهد شد.
سخنگوی وزارت امور خارجه همچنین درباره سفر وزیر خارجه پاکستان به تهران گفت:: وزیر خارجه این کشور ساعت ۱۰: ۳۰ امروز وارد تهران شد و مذاکراتش را با آقای ظریف در ساختمان شماره یک آغاز کرده است.
وی افزود: در این دیدار موضوعات متعدد و طیف وسیعی از مسائل در حوزههای سیاسی، اقتصادی، فرهنگی، امنیتی و مرزی مطرح و تبادل نظر میشود.
قاسمی اضافه کرد: در سفر امروز وزیر خارجه پاکستان سه دیدار با مقامات کشورمان انجام و مسائل مورد علاقه دو کشور بررسی میشود که امیدوارم بتواند سنگ بنای دیگری برای فهم و درک مشترک بیشتر میان دو کشور همسایه باشد.
وی همچنین درباره ادعای نشریه انگلیسی دیلی تلگراف مبنی بر کمک ایران به کره شمالی برای ساخت بمب هستهای تصریح کرد: این حرف بی ربط، بی جا و غیر قابل اعتنایی است، در برخی رسانهها ادعاهای زیادی مطرح میشود که درست نیست و پرداختن به آن اتلاف وقت است.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی همچنین درباره نزدیک شدن به زمان همه پرسی در اقلیم کردستان عراق و درخواست بارزانی از کشورمان برای پایان دادن به اختلاف میان اربیل و بغداد گفت:: ما علاقمندیم که مذاکرات میان اربیل - بغداد که از گذشته وجود داشت ادامه یابد و بتواند به نتایج مطلوبی منجر شود.
قاسمی افزود: مواضع جمهوری اسلامی ایران درباره حاکمیت ملی و تمامیت ارضی عراق و نیز همه پرسی در اقلیم کردستان این کشور به طور مشخص بیان شده است که تکرار نمیکنم، اما امیدوارم عقلانیت و درایت در مجموعه منطقه کمک کند که وضع پیچیده در این نقطه حساس جهان پیچیدهتر نشود.
وی گفت: جمهوری اسلامی ایران با توجه به ارتباطات خوب با کردها، دولت مرکزی و شخصیتهای عراقی در حد توان سعی میکند بتواند از بروز برخی بحرانها که میتواند تا حد زیادی مخرب و خطرناک باشد جلوگیری کند.
ادعای برخی رسانهها درباره همکاری هستهای ایران و کره شمالی واقعیت ندارد
سخنگوی وزارت امور خارجه ادعای برخی رسانهها درباره همکاریهای هستهای ایران و کره شمالی را نسنجیده و دور از واقعیت دانست.
بهرام قاسمی در نشست خبری گفت: ما در این خصوص هیچ ارتباطی با کره شمالی نداشتیم و مواضع ما درباره مباحث هستهای و تسلیحات کشتار جمعی روشن است.
وی همچنین درباره تکرار ادعای موهوم عربستان علیه کشورمان مبنی بر نفوذ در کشورهای منطقه اظهار داشت: پروژه ایران هراسی جدید نیست بلکه پردهای نخ نما شده و از رده خارج است که آمریکا و برخی کشورهای منطقه با اعمال آن سعی میکنند شرایط را برای کشورمان سخت کنند و منافع خود را پیگیری میکنند.
قاسمی افزود: حضور ایران در منطقه طبیعی و بسیار روشن است که فرهنگ و تمدن در اسارت جغرافیا قرار نمیگیرد. آنچه در منطقه وجود دارد جنبه فرهنگی و تمدنی است و ادعاهایی که علیه ایران درباره نگرانی از نفوذ آن در منطقه مطرح میشود همان سیاستهای غلطی است که در صدد جدایی کشورمان از منطقه است و قدرتها در پی این هستند که از این طریق ثروتهای منطقه را به سمت خود هدایت کنند.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی همچنین درباره ادعای شکایت فدراسیون فوتبال سوریه از کشورمان به علت اجبار بانوان سوری حاضر در استادیوم به حفظ حجاب به رغم کمکهای ایران به این کشور تصریح کرد: خیلی موافق نیستم که میان موضوعی ورزشی با سیاستهای کشورمان در سوریه ارتباط برقرار شود آنچه در این خصوص مطرح شده است تا حدی اشتباه بیان کرده اند.
وی افزود: از چنین شکایتی علیه کشورمان در خصوص حجاب، بی اطلاعم و آنچه فدراسیون فوتبال سوریه مطرح میکند برای کسب امتیازات ورزشی دیگر در آینده است و آنچه بنده اطلاع دارم در مقایسه با آنچه مطرح میشود با واقعیت منطبق نیست.
قاسمی همچنین درباره واکنش کشورمان به خروج احتمالی آمریکا از برجام گفت: منتظر خواهیم ماند و رصد خواهیم کرد و مانند گذشته هیات عالی نظارت بر برجام درباره هرگونه شرایط تصمیم گیری و اقدام مقتضی خواهد کرد.
وی همچنین درباره شکل گیری بازار سیاه برای ارائه روادید در تهران گفت: این موضوع در دستور کار وزارت امور خارجه هست و خواهد بود، زیرا معضلی است که در حاشیه دریافت روادید از برخی کشورها وجود دارد.
قاسمی افزود: در پی مذاکره با برخی کشورها در این خصوص، همکاری مناسب داشتند و مسائل در این خصوص تا حد زیادی حل و فصل شده، اما لازم به یادآوری است وزارت خارجه برای اینکه سفارت خانهها خدمات کنسولی خود را به بخشی از شرکتهای ثبت شده در داخل ایران واگذار کنند تا خدمات بهتر و بیشتری به شهروندان ما بدهند مشکلی ندارد و حتی میتواند این اقدام را تشویق کند.
وی اضافه کرد: آنچه برای شهروندان مشکل آفرین است و گلایه آنان را در پی داشته است، شبکههای مافیایی ایجاد شده در اطراف سفارتخانهها است، زیرا متاسفانه در حواشی دفاتر برخی سفارتخانهها دوباره فعالیت میکنند.
قاسمی تاکید کرد: این موضوع را در جلساتی با نهادهای ذیربط پی گیری کردیم و پی گیری خواهد شد و در صورت نیاز از طریق مرجع قضایی اقدام خواهیم کرد و با تمام توان تلاش میکنیم که این معضل را حل و فصل کنیم و اجازه ندهیم عدهای برای سودجویی این گونه برخوردهای ناروا و غیر منصفانه داشته باشند.
سخنگوی وزارت امور خارجه همچنین درباره تغییرات در این وزارتخانه، این تغییرات را بنیانی دانست که در طیف و گستره وسیعی انجام میشود و در مقایسه با دهههای گذشته بی سابقه است.
وی گفت: کار بزرگی طراحی و با توجه به ضرورتهای کشور و نیازهای سیاست خارجی بخشی از آن در سازمان امور استخدامی مصوب و امضا شده است و پس از این مرحله دو ماه فرصت داشتیم که آن را اجرا کنیم که بخشی از آن مربوط به ساختار (چارت) وزارت خارجه است که اکنون در حال پی گیری و اجرای آن هستیم و امیدواریم تا مهر به سامان برسد.
قاسمی افزود: بخش دیگر مربوط به شرح وظایف این وزارتخانه است که هفته پیش تکمیل شد و احتمالا باید به سازمان امور استخدامی کشور رفته باشد و باید منتظر نتیجه بررسی آن باشیم.
وی بخش مهم تغییرات وزارت خارجه را مربوط به معاونت دیپلماسی اقتصادی دانست که براساس اقتصاد مقاومتی، ضرورتهای معیشتی و نیاز به تعریف سیاستهای اقتصادی خارجی طراحی شده است.
قاسمی ابراز امیدواری کرد: با برقراری این معاونت، وزارت خارجه بتواند گامهای بیشتری برای هماهنگی، آشنایی و راهیابی بنگاههای اقتصادی خصوصی و دولتی به خارج از کشور بردارد.
وی اضافه کرد: با این تغییرات معاونتهای منطقهای وزارت خارجه بطور کامل حذف خواهد شد و صرفا معاونت دیپلماسی اقتصادی و معاونت سیاسی ایجاد میشود و ادارات کل نیز از توان بیشتری برخوردار میشوند و به وزیر امور خارجه و دیگر معاونتها پاسخگو خواهند بود و در خدمت دیگر معاونتها قرار میگیرند.
قاسمی همچنین درباره تسهیلات وزارت خارجه برای زائران اربعین حسینی گفت: ستاد اربعین از مدتها پیش در وزارت کشور با حضور نمایندگان دیگر نهادهای ذیربط بویژه بخش کنسولی وزارت خارجه و نمایندگیهای سیاسی ما در عراق تشکیل شده است و برنامه ریزیها و هدفگذاریهای لازم برای برگزاری هرچه بهتر مراسم اربعین حسینی پیگیری میشود.
وی با اشاره به ادامه برگزاری جلسات این ستاد ابراز امیدواری کرد: با استفاده از تجارب سالهای قبل، امسال تسهیلات بیشتر و خدمات بهتری به زوار ایرانی این مراسم باشکوه ارائه شود.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی همچنین درباره برگزاری اجلاس آستانه ۶ گفـت: در این نشست مباحث مطرح در جلسه آستانه ۵ باید پیگیری شود و موضوعات حتی الامکان در مسیر نهایی شدن قرار داده شود.
قاسمی افزود: قبل از اجلاس آستانه ۶، نشست کارشناسی با حضور نمایندگان ایران، روسیه و ترکیه برگزار میشود که امیدواریم مباحث باقی مانده از اجلاس پیش مطرح و بررسی شود، در اجلاس آستانه ۶ حدود مرزها و نیروهای ناظر بر نقاط کاهش تنش میتواند مشخص و طرحهای مطرح هرچه زودتر اجرایی شود.
وی همچنین درباره پلمپ شدن مدرسه ایرانی در شارجه گفت: من این موضوع را در حال حاضر سیاسی نمیبینم بلکه موضوعی نسبتا قدیمیتر و مربوط به یکی دو سال اخیر است. برخی موضوعات میان این مدارس ایرانی با مقامات شارجه بطور طبیعی وجود داشته که مباحث فنی شامل مسائل مربوط به ساختمان، مدیریت، کتابهای درسی و چگونگی مدیریت این مدارس است.
قاسمی ابراز امیدواری کرد: با توجه به مذاکراتی که در روزهای گذشته وجود داشته است، هیات اعزامی وزارت آموزش و پرورش کشورمان بتواند در چند ماه آینده تعاملات لازم را داشته باشد و مدرسه ایرانی در شارجه که تعطیل شده است دوباره برقرار شود.
قاسمی همچنین درخصوص مواضع ضد و نقیض مقامات عربستان سعودی درباره کشورمان گفت: در دنیای سیاست سخنان متضاد و متفاوت بسیار شنیده میشود و صداهای مختلفی به گوش میرسد، اما الزاما نباید همیشه به همه آنها توجه کرد و آن را جدی گرفت.
وی تصریح کرد: براین اساس سخنان اخیر وزیرخارجه عربستان یا ناشی از خودشیفتگی مجدد اوست یا میخواسته درباره موضوع دیگری صحبت کند که نام ایران را اشتباهی به زبان آورده است.
قاسمی همچنین در پاسخ به پرسش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما مبنی بر اینکه آیا اعلام رئیس سازمان انرژی اتمی به پایبندی ایران به برجام حتی با خروج امریکا از این توافق موضع رسمی نظام تلقی میشود یا این مقام مسئول، اظهارداشت: آنچه موضع وزارت خارجه بود توضیح دادم اگر ابهامی در بخش فنی باقی مانده است به این سازمان مراجعه و پاسخ لازم را دریافت کنید.
وی در پاسخ به بخش دیگری از پرسش خبرنگار ما مبنی بر اینکه این اظهارات رئیس سازمان انرژی اتمی جنبه فنی نداشته است بلکه جنبه سیاسی دارد، تاکید کرد: هر طرفی که به تعهداتش پایبند نباشد و به اجرای درست و موفقیت آمیز تعهداتش در برجام کمک نکند باید تاوان و خسارت آن را بپردازد، این منحصر به امریکا نیست و با توجه به اینکه برجام تفاهم چندجانبه است و پشتوانه سازمان ملل متحد را دارد همه طرفها باید وظایفشان را با دقت و جدیت انجام دهند مگر اینکه بخواهند راه دیگری را انتخاب کنند که برای آنان هزینه آور خواهد بود.
قاسمی همچنین درخصوص همکاریهای ایران و ترکیه گفت: تعاملاتی که میان دو کشور همسایه وجود دارد در ماههای گذشته روندی صعودی یافته است همچنانکه شاهد سفر سرلشکر باقری به ترکیه بودیم و سفرهای دیگری را نیز در آینده خواهیم داشت همچنین دیدارهای کارشناسی میان کارشناسان دو کشور در پیش است و وضع منطقه و رویدادهای جهانی فضای جدیدی را در میان مناسبات دو کشور مهیا کرده است تا بتوانیم با استفاده از ظرفیتهای دو کشور هم افزایی کنیم و اقداماتی بهینه برای برقراری صلح، ثبات و امنیت در منطقه انجام دهیم.
سخنگوی وزارت امورخارجه افزود: در ماههای آینده نیز باید منتظر اقدامات مشترک دیگری باشیم و رایزنیهای دو کشور با قوت بیشتری ادامه خواهد یافت که امیدواریم در اجلاس آستانه ۶ و پس از آن نیز دو کشور با رایزنیها و تعاملات دوجانبه به موفقیتهای بیشتری در حوزه همکاریهای منطقهای به خصوص باتوجه به شرایط ویژه منطقه دست یابند.
وی همچنین درباره گزارش اخیر فاکس نیوز مبنی بر نقش عربستان سعودی در وقایع ۱۱ سپتامبر در امریکا گفت: بحث ۱۱ سپتامبر روشن است و نیاز به توضیح ندارد، اتفاق مهمی که به ویژه در امریکا افتاد دادگاه هایی تشکیل شد و کشور مشخصی را به دخالت در این واقعه متهم کرد، اما احساس میکنم به علل تجارت رایج و جدیدی که شکل گرفته است این واقعیت تا حدی کم رنگ شد.
قاسمی ابرازامیدواری کرد: هر آنچه از جانب دادگاههای امریکا در این خصوص به اثبات رسیده بود درباره احقاق حق جانباختگان واقعه ۱۱ سپتامبر و بازماندگانشان محقق شود و جهان در آینده شاهد چنین خشونت هایی نباشد.
وی همچنین درباره راهبرد جدید امریکا در افغانستان و تلاش برای ایجاد پایگاههای نظامی دائمی در این کشور و همچنین احتمال بررسی این موضوع در مذاکرات امروز وزرای خارجه ایران و پاکستان گفت: در این دیدار مسائل موردعلاقه دو کشور به ویژه درخصوص مسائل منطقهای رایزنی و تبادل نظر میشود همچنانکه این مسائل از گذشته تاکنون در کانالهای دیپلماتیک مطرح میشد و اکنون در سطح عالی تری به خصوص در دیدار وزرای خارجه دو کشور در تهران بررسی میشود.
وی تاکید کرد: مسائل افغانستان به هیچ عنوان راه حل نظامی ندارد و برای ایجاد ثبات، آرامش، امنیت و توسعه در افغانستان همه همسایگان باید تلاش کنند. طبعا حضور کشورهای فرامنطقهای و دخالت نظامی در این کشور نشان داده است که وضع افغانستان را بحرانیتر و با مشکلات پیچیدهتر مواجه کرده است پس کسانی که به آینده این کشور و مردم مظلوم این کشور علاقهمند هستند باید دخالتهای بی جا را کنار بگذارند و اجازه دهند ملت افغانستان با گفتگو و تعامل بیشتر سرنوشتش را تعیین کند.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی همچنین درباره اقدامات کشورمان برای دفاع از مسلمانان مظلوم میانمار گفت: گرچه در میانمار سفارتخانه نداریم ما با این کشور رابطه سیاسی داریم، سفارخانه ما در تایلند، سفارت ما نزد دولت میانمار است و با شدت گرفتن بحران از طریق این سفارتخانه تلاش وسیعی را برای تماس با دولت میانمار به منظور ارسال کمکهای بشردوستانه و دریافت مجوزهای لازم به منظور اعزام هیئتی به این کشور آغاز کردیم که متاسفانه مجوز لازم را صادر نکردند و تا این لحظه مجوزی نداریم.
قاسمی افزود: البته این منحصر به کشور ما نیست و درباره دیگر کشورها نیز از همین سیاست پیروی شده است، اما چیزی که اهمیت دارد هماهنگی برای ارسال کمکهای بشردوستانه به بنگلادش به منظور ارائه به آوارگانی است که از میانمار به خاک این کشور مهاجرت کرده و از این فاجعه بشری گریخته اند.
وی اضافه کرد: درحال پیکیری موضوع هستیم تا بتوانیم محموله کمکهای انساندوستانه را هرچه سریعتر به آنان برسانیم.
قاسمی همچنین درباره زمان اعزام یا سفر متقابل هیئت سیاسی ایران و عربستان سعودی به دو کشور گفت: هنوز تاریخی در این خصوص مشخص نشده، اما موضوع همچنان پابرجاست و دو دولت روادید لازم را برای این سفر دریافت کرده اند.
وی افزود: تصورم این است که پس از مراسم حج این تبادل هیئت انجام میشود که صرفا برای بازدید از اماکن دیپلماتیک دو کشور است و احتمالا در هفتههای آینده این اقدام متقابل انجام میشود.
تفاسیر خودساخته از برجام، ممنوع
سخنگوی وزارت امورخارجه تاکید کرد: هیچ کس نمیتواند براساس تفاسیر خودساخته، برداشتهای شخصی خود را از برجام مطرح کند.
قاسمی در نشست خبری درباره اظهارات اخیر نماینده امریکا در سازمان ملل متحد مبنی بر اینکه آژانس بین المللی انرژی اتمی تمایزی میان بازدید از سایتهای نظامی و غیرنظامی ایران قائل نشده است، گفت: برجام چارچوبها و سازوکارهای لازم را درخصوص بازرسی ها، نظارت و همه موضوعات مشخص کرده است.
وی بار دیگر تاکید کرد: آژانس بین المللی انرژی اتمی نیز باتوجه به جایگاهش اجازه نخواهد داد که دیگران برایش تعیین تکلیف و امیال و تفاسیر خودساخته را بر این نهاد تحمیل کنند. نماینده امریکا در سازمان ملل به علل شخصی اهداف و آرمان هایی برای آینده در ذهنش دارد و به همین علت اقداماتی میکند که شاید زحمات بیشتری برایش ایجاد کند و ثمره کمتری به دست خواهد آورد.
قاسمی همچنین درباره اظهارات اخیر یکی از مقامات رژیم صهیونیستی مبنی بر لزوم کمک امریکا به این رژیم جعلی برای حمله نظامی به ایران گفت: سیاستهای رژیم صهیونیستی در منطقه روشن است آنان از طریق پروژه ایران هراسی و با اینگونه اظهارات و سیاست ها، تنفس و زندگی میکنند و همواره در پی دشمن فرضی و برجسته کردن خطر ایران هستند تا بتوانند از خزانه دیگران بیش از پیش بهرهمند شوند و کمک هایی دریافت کنند، اما نباید این اظهارات را جدی گرفت و به آن توجه کرد.
وی همچنین درباره تاریخ دقیق دیدار مقامات ایران، روسیه و آذربایجان افزود: هنوز اطلاعاتی در این خصوص در اختیار نداریم، اما معمولا اعلام زمان دقیق سفرهای سیاسی که قرار است در چند ماه آینده انجام شود زود است.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی همچنین درباره زمان سفر وزیر امور خارجه به نیویورک و برنامههای حضور در نشست مجمع عمومی سازمان ملل متحد گفت: این سفر در راس هیئتی بلندپایه به زودی انجام میشود و طبق سنت همه ساله در حال برنامه ریزی برای دیدار با مقامات دیگر کشورهای حاضر در این نشست سالانه هستیم. در حاشیه این نشست امکان رایزنی و تبادل نظر میان مقامات حاضر وجود دارد.
قاسمی همچنین درباره سیاستهای متغیر ترامپ به ویژه درخصوص برجام افزود: امریکا با بدعهدیها و سیاست هایش در چارچوب عملیات روانی سعی کرده است ایران را از مزایای برجام محروم کند، اما موفقیت ۱۰۰ درصدی نداشته است که شاهد این واقعیت، تعاملات اخیر کشورمان با کشورهای دیگر در حوزه آسیای شرقی و اروپاست.
وی گفت: آنچه مشخص است این نوسانات در سیاستهای امریکا منحصر به ایران و برجام نیست و در حوزهها و مناطق دیگر اعم از اروپا و امریکا نیز ملون و متغیر است و جهان را تا حدی با دشواری هایی مواجه کرده است.
خبرهای تکمیلی متعاقبا ارسال خواهد شد