به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما به نقل از خانه ملت، سید علی عماد صبح امروز در نشست خبری ضمن گرامیداشت هفته دولت و یاد شهیدان رجایی و باهنر گفت: کتابخانه ها ذاتا نهادهایی برای جمع آوری، نگهداری و اشاعه اطلاعات دانش هستند. امروزه جهان بیش از هر زمان دیگری به دانش بنیادی و دانش بنیانی نزدیک شده و براین اساس وظایف کتابخانه ها نیز سنگین تر شده است.
رئیس کتابخانه، موزه و مرکز اسناد مجلس شورای اسلامی با اشاره به اینکه روند بنیاد زندگی بشر ارتقاء یافته، افزود: براین اساس کتابخانه ها در عرصه های کلان انسان شناسی، حکمرانی، تئوری توسعه، برنامه ریزی های کوتاه و بلندمدت، سبک زندگی، معنویت گرایی و ... نقش مهمی برعهده دارند.
وی با اشاره به اینکه فرآیند تولید دانش منوط به چرخه سه گانه تولید، نشر و اشاعه آن است، تصریح کرد: براین اساس کتابخانه ها نوعا نقش اساسی در نشر و اشاعه علم برعهده دارند و به عبارتی گنجینه دانش بشری و ملی برای یک کشور و البته زمینه ساز ارتباط مصرف کننده و تولیدکننده دانش محسوب می شود.
عماد با اشاره به اینکه کتابخانه ها دو وظیفه گردآوری و جمع آوری اسناد و منابع علمی و نشر و اشاعه مطالب علمی را برعهده دارند، ادامه داد: در این بین برخی کتابخانه ها از ویژگی تحقیقاتی بودن نیز برخوردار هستند که چنین کتابخانه هایی به امور تحقیق، تحلیل و تولید دانش کمک می کند.
وی با اشاره به اینکه کتابخانه مجلس شورای اسلامی از سه بخش کتابخانه، موزه و مرکز اسناد تشکیل شده و براساس قانون کتابخانه تحقیقاتی است، گفت: براین اساس با توجه به اساسنامه کتابخانه مجلس ارائه خدمات به مراکز قانونگذاری مانند قوه مقننه و بخش های مرتبط با قانونگذاری نظیر شورای نگهبان، مجمع تشخیص مصلحت نظام، شورای عالی انقلاب فرهنگی و ... از جمله وظایف این مجموعه است.
رئیس کتابخانه، موزه و مرکز اسناد مجلس شورای اسلامی با اشاره به اینکه خدمات ارائه شده در اموری مانند قانونگذاری، ایران شناسی، اسلام شناسی با رویکرد تاریخ و تمدن ایران اسلامی صورت می گیرد، تصریح کرد: براین اساس کتابخانه مجلس با بهره گیری از منابع و سرمایه های اجتماعی نظیر عبدالحسین حائری و ... خدمات قابل توجهی را در عرصه علمی انجام داده است.
وی تصریح کرد: اموری مانند سند پژوهی، متن پژوهی، نسخه شناسی، تحلیل متون و ... در کتابخانه مجلس انجام می شود، براین اساس 438 اثر علمی در قالب فهرست های موضوعی و تخصصی گردآوری شده و امور تحقیق و تصحیح متون آن ها انجام شده است.
عماد با تاکید بر اینکه برای انجام ماموریت ها در دوره های متعدد باید بازنگری هایی در عرصه ساختار و برنامه ریزی براساس قانون و تحولات جامعه صورت بگیرد، گفت: براین اساس کتابخانه مجلس در سال 1396 بازنگری و مطالعه جامع در عرصه های مختلف را در دستورکار خود قرار داده است. مجموعا در عرصه ساختار بازنگری هایی در حوزه تعریف ماموریت ها، تبیین سیاست های کلان فرابخشی و بخشی، برنامه ریزی های بلندمدت و میان مدت انجام شده و پیش نویس آن تهیه شده است.
رئیس کتابخانه، موزه و مرکز اسناد مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: امیدواریم چرخه تبیین و استقرار ساختار جدید که راهبرد و اهداف کتابخانه را در قالب برنامه مدونی است به تصویب هیات امنای کتابخانه برسد.
عماد با اشاره به تعاملات علمی کتابخانه مجلس شورای اسلامی در عرصه داخلی و بین المللی گفت: خوشبختانه همکاری خوبی با نهادهای علمی داخلی صورت گرفته و این روند باید توسعه یابد؛ براین اساس پیش نویس همکاری براساس ماموریت های کتابخانه با نهادهای علمی تدوین شده است.
وی با اشاره به اینکه کتابخانه مجلس در عرصه بین المللی حضور موثری داشته و در مجموعه های کتابخانه ای، اسنادی و موزه ای عضویت دارد، ادامه داد: امیدواریم بتوانیم از این ظرفیت به مثابه تحقق دیپلماسی علمی برای دفاع از هویت ایرانی اسلامی، سیاست های نظام جمهوری اسلامی استفاده کنیم، باید یادآور شد حضور کتابخانه مجلس در ایفای پارلمانی و جهانی در لهستان سبب دستاوردهای خوبی در حوزه بین المللی شد که براین اساس در حاشیه این رویداد تفاهم نامه ای با مجموعه ایران شناسی و شرق شناسی کشور لهستان و رومانی ایجاد شد.
رئیس کتابخانه، موزه و مرکز اسناد مجلس شورای اسلامی با اشاره به اینکه حدود 650 هزار جلد نسخه چاپی در کتابخانه وجود دارد، اظهار کرد: حدود 28 هزار مجلد و مجموعه خطی شامل 60 هزار عنوان فهرست تخصصی نیز در کتابخانه مجلس وجود دارد، این امر سبب شده کتابخانه مجلس در عرصه نسخ خطی بین 4 کتابخانه برتر کشور قرار بگیرد.
عماد با اشاره به اینکه مجموع نسخ خطی کتابخانه مجلس گاهی اوقات از مجموع نسخ خطی 2 الی 3 کشور اروپایی متوسط نیز بیشتر است، تصریح کرد: براین اساس منحصر به فرد بودن این نسخ سبب شده میانگین ارزشمندی آثار قابل توجه باشد؛ خوشبختانه حدود 95 درصد این آثار به صورت دیجیتال تهیه شده و در راحت ترین شکل ممکن در اختیار پژوهشگران قرار دارد.
وی تاکید کرد: کارت عضویت معینی برای کتابخانه مجلس شورای اسلامی در نظر گرفته نشده و شهروندان می توانند با داشتن کارت ملی خود از خدمات کتابخانه مجلس بهره مند شوند.
رئیس کتابخانه، موزه و مرکز اسناد مجلس شورای اسلامی با اشاره به اینکه حدود 15 میلیون فریم سند تاریخی، علمی و فرهنگی در مجموعه متبوعش وجود دارد، ادامه داد: تلاش شده این عرصه نیز دیجیتال سازی شود که هم اکنون حدود 20 الی 25 درصد آن که 4 میلیون برگ سند دیجیتال می شود را تهیه کرده ایم.
عماد با اشاره به اینکه کتابخانه مجلس همزمان با تشکیل مجلس آغاز به کار کرده و در نیمه دوم سال جاری باید صد و یازدهمین سال تاسیس کتابخانه را گرامی بداریم، اظهار کرد: خوشبختانه با تلاش های صورت گرفته بسیاری از اسناد مردم در خانه ها یا کتابخانه های نهادها به این کتابخانه سپرده شده است و امیدواریم بتوانیم با اتخاذ فرآیندی مجموعه علمی را خیلی راحت تر در اختیار جامعه علمی قرار دهیم.
رئیس کتابخانه، موزه و مرکز اسناد مجلس شورای اسلامی با اشاره به اینکه موزه مجلس نیز شامل اسناد غیرمکتوب تاریخی مرتبط با پارلمان است و از اسناد، هدایا، نقاشی ها و ... در این مجموعه نگهداری می شود، اظهار کرد: موزه مجلس بخشی از کمیته ایران ایکوم است و همکاری های خوبی با ایکوم جهانی دارد.
وی با اشاره به اینکه با تلاش های صورت گرفته طی ماه های اخیر 8 جلد عنوان اثر جدید توسط کتابخانه مجلس منتشر شده است، گفت: در تلاش هستیم در سال جاری 30 اثر علمی جدید نیز توسط کتابخانه منتشر شود؛ البته در برنامه ریزی های سال 96 آغاز به کار حدود 30 پروژه پژوهشی جدید را در دستورکار قرار دادیم و تلاش خواهیم کرد حداقل 50 درصد 68 پروژه پژوهشی در حال اجرا را ساماندهی و تعیین تکلیف کنیم.
رئیس کتابخانه، موزه و مرکز اسناد مجلس شورای اسلامی با اشاره به اینکه همایش هفتم پارلمانی در آذرماه و همزمان با هفته مجلس برگزار خواهد شد، گفت: شورای سیاستگذاری و علمی این مهم نیز در حال تشکیل است؛ در این بین طرحی نیز برای برگزاری همایش های استانی مجلس و قانونگذاری نیز تهیه شده که امیدواریم پس از تصویب هیات امنا در هر استان اجرایی شود.