صهیونیسم، وهابیت و منافع راهبردی امریکا اضلاع مثلث تروریسم افراطی
دولت های اروپایی بدون شناسایی ریشه های واقعی تروریسم و پیدا کردن راهکارهای موثر نمی توانند از وقایعی چون حمله تروریستی در بارسلون جلوگیری کنند.
جمعه گذشته راننده یک خودروی ون با زیر گرفتن عابران در یکی از خیابانهای شلوغ شهر بارسلون اسپانیا 14 نفر را کشت و دستکم 120 نفر را هم زخمی کرد. پس از این حمله هم گزارش های دیگری منتشر شد که پلیس چند حمله دیگر را در برخی مناطق اسپانیا خنثی کرده است. حمله تروریستی در بارسلون یکی از دهها موارد حملات تروریستی، که این روزها کشورهای اروپایی را با تهدید روبرو کرده است.
در حادثه تروریستی نیس فرانسه، عامل حمله از یک کامیون برای زیر گرفتن عابران استفاده کرد. در حومه پاریس یک خودرو گروهی از نظامیان را در اوایل ماه اوت زیر گرفت در حملات مرگبار پاریس در سال 2015
130 نفر کشته و 368 نفر زخمی شدند. در حملات تروریستی بروکسل در مارس 2016 هم 34 نفر کشته و 136 نفر زخمی شدند و حملات ژوئن سال جاری در لندن نیز به کشته شدن 7 نفر و زخمی شدن 48 نفر منجر شد و داعش مسوولیت این حملات را پذیرفت.
به نوشته روزنامه فرانسوی لوفیگارو، از سال 2011 تا 2016 دست کم پنج هزار شهروند اروپایی برای کمک به گروههای مسلح تروریست به کشورهای خاورمیانه رفته اند و پس از شکست داعش در عراق، بین یک هزار تا سه هزار افراط گرای اروپایی که در صفوف داعش می جنگیدند به اروپا بازگشته اند و این دقیقا همان مسئله ای است که به شدت مایه نگرانی مقامات اروپا شده است.
حالا استمرار حملات تروریستی در اروپا این ضرورت را آشکار کرده است که مقام های اروپایی نخست ریشه های واقعی تروریسم و افراط گرایی را شناسایی و سپس برای نابودی این پدیده راهکارهای موثر اتخاذ نمایند.
در حال حاضر برخی صاحب نظران رشد افراط گرایی را ناشی از مشکلات اقتصادی و اجتماعی و برخی دیگر ناشی از ایدئولوژی انحرافی وهابیت که آموزه اصلی آن تکفیر دیگران است می دانند.
اگر گاهشمار حملات تروریستی در جهان را پس از حادثه 11 سپتامبر بر شماریم به موارد متعددی از حملات در خاورمیانه، اروپا، آسیا و افریقا بر می خوریم که مسوولیت آن مانند حملات تروریستی مادرید در سال 2004 یا از سوی القاعده یا حملات پاریس در سال 2015 از سوی دیگر گروههای تروریستی مانند داعش به عهده گرفته شده است که در حملات خود از نمادها یا شعارهای اسلامی استفاده کرده اند و همه این گروهها در پیروی از آئین وهابیت وتکفیر دیگران اشتراک داشته اند و همین موضوع سبب شده است تا این فرضیه که نبرد با تروریست ها نبردی ایدئولوژیک است تقویت شود و بنابر این تا با ریشه های مشترک این حملات مقابله نشود پیروزی بر تروریسم بعید به نظر می رسد چرا که پس از شکست یک گروه ، گروه دیگری پدید خواهد آمد چنانچه پس از تضعیف القاعده، داعش به و جود آمد حالا اگر داعش هم شکست بخورد گروه دیگری با همین تفکرات پدید خواهد آمد. سوال اینجاست که این ایدئولوژی افراط گرا چیست و منبع تغذیه مالی و گسترش آن چه نهاد وقدرتی است؟ کنترل این گروهها در کجاست؟
در پاسخ به این سوال ها به سادگی با بررسی گاهشمار حملات تروریستی در جهان و عاملان این حملات می توان پی برد که منشاء فکری پیدایش این گروههای تروریستی مبتنی بر اندیشه های افراطی و نسخه غلطی است که آئین جعلی وهابیت از اسلام ارائه می کند و عربستان سعودی در ترویج این آئین از طریق ایجاد مراکز و مدارس دینی دست دارد.
روزنامه نیویورک تایمز چندی پیش در گزارشی درباره ترویج وهابیت توسط عربستان سعودی بابیان اینکه آل سعود مشروعیت خود را از این ایدئولوژی نفرت انگیز می گیرد افزود این کشور با در آمد های حاصله از فروش نفت تنها در کشورهایی که بیشتر جمعیت آن را غیر مسلمانان تشکیل می دادند، هزار و سیصد و پنجاه و نه مسجد، دویست و ده مرکز اسلامی، دویست و دو کالج و دو هزار مدرسه احداث کرده است که آموزه های وهابیت را ترویج می کنند.
اما این بخشی از واقعیت است بخش دیگری از ریشه های تروریسم به منافع راهبردی امریکا و رژیم صهیونیستی یا برخی کشورهای غربی چون انگلیس برمی گردد که با مدارا کردن یا استفاده ابزاری از این آئین هدف های اقتصادی، سیاسی و یا سلطه طلبی و برتری ژئوپلتیک خود را دنبال می کنند و همین موضوع سبب شده است تا علی رغم نتایج تحقیقات موسساتی چون موسسه جکسون در انگلیس که فاش کرده است عربستان در ترویج افراط گرایی از طریق آیین وهابیت در این کشور نقش اصلی داشته است به خاطر منافع اقتصادی ناشی از فروش تسلیحات شرکت های انگلیسی، لندن بر این نقش سرپوش بگذارد. یا اینکه رژیم صهیونیستی برای فشار بر مقاومت ضد اشغالگری، به عربستان و متحدانش با توصیف دروغین کشورهای میانه رو نزدیک شود و در مقابل جریان های مقاومت ضد اشغالگری را به عنوان گروههای تروریستی معرفی نماید یا با حمایت از گروههای تروریستی، حاشیه امنی برای خود در برابر محور مقاومت پدید آورد. البته امریکا هم در کنار هدف های اقتصادی و سیاسی، سلطه طلبی وبرتری جوئی های ژئوپلیتک خود را دنبال می نماید چنانچه پیدایش القاعده در افغانستان برای بیرون راندن ارتش سرخ شوروی از این کشور نتیجه همکاری سیا با عربستان بود و هیلاری کلینتون وزیر امور خارجه وقت امریکا هم به این مسئله اذعان کرده است.
دونالد ترامپ هم که از لزوم متوقف کردن ایدئولوژی افراطی سخن گفته و در صدر برنامه هایش قرار داده بود
به جای مبارزه با این اندیشه در اولین سفر خود ماه مه به ریاض رفت و در آنجا قراردادهای اقتصادی و تسلیحاتی به ارزش 500 میلیارد دلار امضا کرد و در باره تاسیس مرکزی برای مقابله با حمایت مالی از تروریسم با کسانی به توافق رسید که نقش اصلی را در ترویج وحمایت مالی از آن دارند.
نکته اینجاست که کمک های مالی قابل توجه رژیم سعودی به مراکز تخصصی و تحقیقاتی در دانشگاه های آمریکا، از جمله نخبه ترین مؤسسات هم سبب بازدارندگی در مقابل انتقادات و عدم انجام تحقیقات در زمینه تأثیرات تبلیغات وهابیت در گرایش به افراطی گری می شود. جا دارد اشاره شود خبرگزاری فرانسه به نقل از یک منبع بلژیکی روز یکشنبه اعلام کرد یک امام جماعت مظنون به عضویت در گروه تروریستی عامل حملات روز پنجشنبه در کاتالونیا، از ژانویه تا مارس 2016 در بخش مشولان در حومه بروکسل، پایتخت بلژیک اقامت داشته است. اشاره به این نکته ضروری است که پس از انفجارهای 22 مارس 2016 در بروکسل که به کشته شدن دستکم 31 نفر منجر شد تحقیق از عاملان این انفجارها مشخص کرد که آنان با مدارس و مساجدی که عربستان برای تعلیم اندیشه های تکفیری وهابیت در منطقه مولنبیک در حومه بروکسل ساخته است و تامین مالی آنها را برعهده دارد در ارتباط بوده اند اما به نظر می رسد از آن زمان هیچ اقدامی در این باره صورت نگرفته بوده که عامل حملات بارسلون که با آنجا ارتباط داشته نقشه اش را اجرا کرده است.
اینجاست که یادآوری مقاله ای از نشریه پولیتیکو در مورد مبارزه با تروریسم ضروری به نظر می رسد که چندی پیش نوشته بود ایدههای وهابیگری و سلفیگری که عربستان سعودی مشوق و مروج آن است، دشمن واقعی ما هستند، این نشریه در اشاره به مماشات مقام های امریکایی با عربستان افزوده بود از سال 2001 میلادی که وقایع یازدهم سپتامبر رخ داد، سیاستِ ما برای مقابله با تروریسم آنقدر ناکارآمد بود که گویی سیاستگذارانِ ما یک فیل بزرگ را در یک اتاق کوچک، نمیدیدند و به جای رسیدگی به علل اصلیِ پدیده تروریسم تلاش داشتند معلول های آن را از بین ببرند.
---------------------------------
رضا محمدمراد