نظارتها برای تولید مصالح ساختمانی استاندارد در استان اردبیل تشدید شده است.
مسکن به عنوان پناهگاه انسان و املاک تجاری به عنوان محلی برای کسب و کار، ارزشمند ترین دارایی مالی مردم محسوب می شوند زیرا بخش عمده ای از نقدینگی در بخش ساخت و ساز صرف می شود.
فراهم کردن این میزان سرمایه برای اغلب مردم به سالها کار و تلاش نیاز دارد. از این رو مردم هم از بابت حفظ سلامتی و هم از جهت حفظ دارایی های مادی خود حق دارند در ساختمان های ایمن و بادوام زندگی کنند. اما تولید چنین سازه هایی به رعایت دقیق فنون مهندسی و به کارگیری مصالح استاندارد در مراحل مختلف ساخت بستگی دارد. موضوعی که متاسفانه آنطور که باید رعایت نمی شود.
منفعت طلبی مانع توجه به استانداردها
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، محمد نعمتی، پیمانکار و معمار تجربی ساختمان با اذعان به اینکه کسب سود حداکثری اصلی ترین هدف اغلب بساز بفروش ها است گفت: واقعیت این است که بدون نظارت دقیق ، به ندرت می توان به رعایت داوطلبانه اصول ساخت و ساز امیدوار بود.
وی ادامه داد: حتی زمانی که مصالح ارزان می شود نیز اغلب بساز بفروشها برای سود بیشتر، تمایلی به استفاده از مصالح استاندارد ندارند ضمن اینکه در بازار مصالح فروشی هم نمی توان به کیفیت مصالح عرضه شده کاملا اعتماد کرد. به عنوان مثال مثلا ماسه ی تولید شده کاملا شسته نیست یا حتی آجرهایی که به اسم آجر استاندارد فروخته می شوند استحکام لازم را ندارند.
این پیمانکار با بیان اینکه ناظران و مهندسان بصورت تمام وقت سرساختمانها نیستند افزود: این در حالی است که مهندس ناظر حتما باید در جوشکاری اسکلت ساختمان حضور دائمی داشته باشد یا بر بتن ریزی های دستی که غیراصولی انجام می گیرد نظارت صد درصد داشته باشند که متاسفانه جدی گرفته نمی شود.
تشدید نظارت ها بر مصالح سازی
مدیرکل استاندارد استان اردبیل گفت: با توجه به حساسیت بحث ساختمان ، نظارتها برای تولید مصالح ساختمانی استاندارد در این استان تشدید شده است.
هاشم علایی با
یادآوری اینکه وظیفه اداره کل استاندارد حمایت از بخش خصوصی و استفاده از توان کارشناسی
برای استانداردسازی
وی با بیان اینکه در حال حاضر لیست کارخانه هایی که در استان مصالح ساختمانی استاندارد تولید می کنند تهیه و به اداره کل راه و شهرسازی استان اعلام شده است افزود: در حال حاضر این لیست حاوی اسم ، آدرس و شماره تماس کارخانه های یاد شده در سایت اداره کل راه و شهرسازی استان منتشر شده است و برای کلیه مردم و به ویژه فعالان بخش ساخت و ساز قابل دسترس است.
علایی افزود: بر اساس ماده 8 آیین نامه نظارت بر استانداردهای اجباری مصالح ساختمانی مصوب هیات وزیران ، سازمان نظام مهندسی باید کنترل های لازم را برای تضمین استفاده از فرآورده های ساختمانی استاندارد به عمل آورد و برای حصول اطمینان از علامت استاندارد فرآورده های ساختمانی و اعتبار پروانه های مربوط لازم است از سازمان ملی استاندارد ایران استعلام کند.
وی استفاده از فرآورده های مصالح ساختمانی استاندارد تولید داخل استان را امری مهم در ارتقای کیفیت این محصولات دانست و گفت: طبق ماده 155 قانون پنجم توسعه کلیه دستگاه های اجرائی مکلفند در اجرای پروژههای فنی و عمرانی خود ضوابط، مقررات و معیارهای فنی و استانداردهای ملی را رعایت کنند و از مردم نیز انتظار می رود از فرآورده های مصالح ساختمانی استاندارد تولید داخل استان در پروژه های عمرانی و ساخت و سازهای خود استفاده کنند.
وی عنوان کرد: انتظار می رود مهندسین ناظر در زمان نظارت بر پروژههای ساختمانی تحت نظارت خود اجازه استفاده از مصالح ساختمانی غیر استاندارد را ندهند و در صورت مشاهده حتماً به اداره کل استاندارد اردبیل کنند از هم استانی ها خواست در صورت مشاهده هر گونه کالاهای غیر استاندارد و به ویژه مصالح ساختمانی غیر استاندارد موضوع را از طریق شماره تلفن1517 به اداره کل استاندارد اطلاع دهند.
لزوم افزایش کیفیت ساخت و ساز
مدیرکل مدیریت بحران استانداری اردبیل هم با تاکید بر اینکه همه دستگاه های ذیربط اعم از راه و شهر سازی، نظام مهندسی و شهرداری ها باید نظارت برساخت و ساز را با محوریت رعایت هرچه بیشتر اصول فنی و استفاده از مصالح استاندارد تشدید کنند افزود: رعایت مقررات ملی ساختمان در ساخت و سازها میزان خسارات و تلفات ناشی از مخاطرات طبیعی را به حداقل می رساند.
مسعود امامی یگانه با اذعان به اینکه اکثریت سازههای اردبیل پاسخگوی شرایط بحرانی نیستند افزود : نظارت بر ساخت و سازها ، کاری سخت و دشوار است چرا که برخی با کم کاری و قصور در ساخت و ساز ، دنبال سود های کلان هستند و شاید به همین دلیل ها ، عمر مفید ساختمان ها که در سایر کشورها به 100 تا 150سال می رسد در اردبیل به 20 تا30 سال کاهش یافته است.
وی همکاری تنگاتنگ بین سازمان نظام مهندسی و شهرداریها در تقویت نظارت بر ساخت و سازها را از افزایش کیفیت ساختمان های در حال احداث موثر دانست و گفت: به نظر می رسد که باید سازمان نظام مهندسی به موضوعات فرهنگسازی در جامعه برای رعایت داوطلبانه ضوابط ساخت و ساز توسط مردم نیز ورود پیدا کند.
تعیین ضوابط جدید در ساخت و سازها
دبیر شورای هماهنگی مدیریت بحران استان از اجباری شدن رعایت مقررات جدید در بخش ساخت و ساز خبر داد و تصریح کرد: از مرداد ماه امسال اجرای اتصال دیوار های غیر سازه ای به سازه ای برای افزایش مقاومت ساختمان ها در برابر زلزله در تمامی ساختمان های جدید الاحداث اجباری می شود.
امامی یگانه افزود: همچنین با توجه به ضرورت کاهش مصرف انرژی در ساختمان ها و جلوگیری از هدر رفت انرژی بویژه در شرایط اقلیمی سردسیر مانند استان اردبیل از سال گذشته عایق کاری ساختمان ها در استان اجباری شد و لازم است همه دست اندرکاران صنعت ساختمان در دستگاه های نظارتی برای عملیاتی شدن هرچه بیشتر آن اهتمام کنند.
مدیر کل مدیریت بحران استانداری از برنامه ریزی برای برگزاری دوره های آموزشی برای کارفرمایان ساختمان بمنظور آشنایی بیشتر با رعایت دقیق ضوابط ساخت و ساز خبر داد و گفت: ارتقای ایمنی ساختمان ها مدیریت شرایط بحرانی را تسهیل می کند و انتخاب خانه ایمن باید اولویت اول شهروندان در تامین مسکن باشد.
-----------------------------
گزارش: یاشار پورمجید