ترامپ قادر به خروج از برجام نیست
رئیس جمهور امریکا با وجود مقدمه چینی برای متهم کردن ایران به نقض توافق هسته ای، قادر به خروج از این توافق نیست و بعید است تمایلی هم برای خروج از این توافق داشته باشد.
دونالد ترامپ شامگاه شنبه بعد از دیدار با اعضای تیم امنیت ملی امریکا در جمع خبرنگاران در جواب سوالی درباره پایبندی ایران به توافق هستهای گفت: «ما نقظهنظرات بسیار قاطعی داریم، ولی میگویم که آنها مطمئناً به روح توافق پایبند نیستند. درباره پایبندی به روح توافق، میگویم که ایران مطلقاً پایبند نیست.»
ممکن است این گمانه مطرح شود که ترامپ که پیش از انتخابات ریاست جمهوری درشعارهایش از پاره کردن برجام سخن می گفت اکنون در حال مقدمه چینی برای متهم کردن ایران به نقض برجام است تا به این بهانه از توافق هسته ای خارج شود اما باید گفت آنچه در مورد پایبندی یا پایبندنبودن تهران به برجام مورد توجه جامعه جهانی وقابل اتکا باشد گزارش هایی است که از سوی آژانس بین المللی انرژی اتمی در این باره منتشر می شود و تاکنون آژانس به عنوان مسوول این پرونده در همه گزارش هایی که پس از دستیابی پنج بعلاوه یک با ایران به توافق هسته ای، از برنامه هسته ای ایران داشته، پایبندی تهران به این توافق را تائید کرده است.
از سویی در حال حاضر دولت امریکا با پرونده های سنگینی روبروست که تنش در شبه جزیره کره یکی از این پرونده هاست و گزارش هایی روزشنبه منتشر شد که دولت ترامپ در پشت پرده با مقام های کره شمالی مذاکرات مخفیانه ای داشته است وقطعا نحوه عملکرد ترامپ با برنامه هسته ای ایران می تواند الگویی برای حل تنش یا افزایش تنش با کره شمالی باشد. اگر ترامپ بخواهد از برجام خارج شود قطعا این برای پیونگ یانگ درسی خواهد بود که به وعده های امریکا بی اعتماد شود و در برابر این کشور به هیچوجه کوتاه نیاید و به ناچار راههای مسالمت آمیز برای کاهش تنش به بن بست منتهی خواهد شد. اما پایبندی ترامپ به برجام می تواند به الگویی برای حل بحران در شبه جزیره کره تبدیل شود. از سویی سوال اینجاست که اگر ترامپ بخواهد از برجام خارج شود چه دستاوردی خواهد داشت؟ پاسخ به این سوال تقریبا هیچ است و باید گفت نه تنها دستاوردی به دست نخواهد آورد بلکه با وجود تائید پایبندی ایران به برجام از سوی آژانس بین المللی انرژی اتمی ،این امریکاست که با پیامدهای این بدعهدی از جمله انزوا و دور شدن متحدان اروپایی از این کشور روبرو خواهد شد.
سوال دیگری که مطرح است اینکه پس چرا ترامپ این ادعاها را علیه ایران مطرح می کند؟ در پاسخ باید گفت نخست اینکه ترامپ معمولا زیاد حرف می زند و دوست دارد دیده شود و خوب در برابر چنین سوال هایی چنین پاسخی از سوی او چندان هم دور از انتظار نیست. دوم اینکه او بارها از توافق بد صحبت و سعی کرده دوباره با ایران مذاکره کند تا امتیازهای دیگری از ایران بگیرد و بنابر این لفاظی هایش می تواند در راستای فشار بر تهران برای همین مسئله باشد سوم اینکه ممکن است طرح سوالاتی در باره پایبندی ایران به برجام از او با هدف منحرف کردن ترامپ از دیگر بحران هاباشد و در آخر اینکه توافق هسته ای ما بین ایران و شورای امنیت بعلاوه آلمان به دست آمده و نه در یک مذاکره دوجانبه میان تهران و واشنگتن، بنابر این امریکا به تنهایی قادر نخواهد بود فشارهای خود را بر ایران دیکته نماید.
--------------------------------------------
رضا محمدمراد