به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما، مرکز فارس، تعدادی از رانندگان تریلرحامل گندم روبروی سیلوی شهرستان سروستان تجمع کردند، رانندگان گفتند ۱۲ ساعت است بارهای شان تخلیه نشده است و سرگردان پشت در این سیلو ایستاده اند.
کمالی مدیر سیلوی خوشه طلایی سروستان علت تحویل نگرفتن گندمها را معیوب بودن آنها دانست وگفت:گندم هادارای خاک است ونمی توانیم آنهارا تحویل بگیریم.
خبرنگار صدا و سیما درتماس با رستاد رئیس شرکت غله فارس از وی خواست برای بررسی وضعیت گندمهای مخلوط به خاک در سیلو حاضر
حضور خبرنگارصدا و سیما برایشان خوشایند نبود و حاضر نشدند گندمهای آغشته به خاک را مقابل دوربین در آزمایشگاه سیلو آزمایش و درصدخاک آن را اعلام کنند
شود، اما گفت: اگرسیلوی خصوصی خوشه طلایی حاضر به تخلیه گندمها نیست آنها را به سیلوی دولتی اکبراباد شیراز انتقال دهند، اما رانندگان گفتند بارنامه آنها تا این سیلو اعتبار دارد، نمیتوانند تغییر مسیر دهند.
بالاخره قرار شد رییس شرکت غله فارس سه کارشناس از این شرکت و تعاون روستایی فارس به سیلوی یاد شده بفرستد تا مقدار خاک گندمها را تعیین کنند و وقتی به سیلو آمدند حضور خبرنگارصدا و سیما برایشان خوشایند نبود و حاضر نشدند گندمهای آغشته به خاک را مقابل دوربین در آزمایشگاه سیلو آزمایش و درصدخاک آن را اعلام کنند با این وجود پشت در بسته گندمها آزمایش و وجود خاک به میزان غیر معمول در آنها ثابت شد و هشت تریلر هر کدام با ۳۰ تن گندم حاوی خاک برگشت داده شدند.
کارشناسان شرکت غله حاضر به مصاحبه با خبرنگار خبرگزای صدا و سیمای مرکزفارس نشدند، اما انگشت اتهام به سوی کشاورزان دراز شد به این تعبیر که هنگام درو گندم از رانندگان کمباینها میخواهند تیغه کمباین را برای استفاده بیشتر از ساقه گندم و کاه و کلش بیشتر پایینتر بگیرند و از این طریق خاک وارد گندم میشود.
خبرنگار صدا وسیما برای اثبات این موضوع به یکی از مزارع گندم رفت و مشاهده کرد چندین دستگاه کمباین درحال برداشت گندم حدود بیست سانتی مترساقه گندم را بالاتر از سطح زمین درو میکنند یکی از رانندگان کمباین گفت: اگر تیغه را هنگام درو کمتر از بیست سانتی متر پایین بیاوریم چنانچه سنگ یا کلوخی وارد دستگاه شود بیش از هفت میلیون تومان ضرر و هزینه تعمیر روی دستمان میگذارد به همین دلیل هیچ کمباین داری حاضرنیست زیربیست سانتی متر از سطح زمین ساقه گندم را درو کند.
کشاورزان هم گفتند:گندم پاک و بدون خاک را به مراکز خرید تحویل میدهند و اگر چیزی به گندمها اضافه میشود از مراکز خرید است.
خبرنگار صدا وسیما به عنوان خریدار گندم با دوربین مخفی به اولین مرکز خرید نقدی گندم در یکی از شهرستانهای فارس رفت جاییکه کارگران چندین تن خاک از زمین خاکی این مرکز جمع آوری و وارد گندمها کرده بودند گوشهی دیگری از این مرکز خرید سرویس بهداشتی وجود داشت که در نداشت و با وضعیتی اسفبار گندمها حتی وارد این سرویس بهداشتی هم شده بودند.
خبرنگار صدا و سیما به مسئولان آنجا گفت که این گندمها برای خرید ما مناسب نیست ،آنها گفتند بسیاری از مراکز خرید همین وضعیت را دارند و تنها آنها نیستند که تخلف و خاکها را با گندم مخلوط میکنند.
اما عمق فاجعه به این مرکز خرید ختم نمیشد .
خبرنگار آن طرفتر به مرکز خرید دیگری رفت آنجا هم وضعیت مناسبتر از مرکز قبلی نبود، اما یکی از کارکنان این مرکز خرید نشانی مکانی را به او داد که نیمههای شب ماسه بادی را وارد گندم میکردند. بیش از یک هفته و با کمین زدن در شب توانست لحظه مخلوط کردن ماسه بادی با گندم با استفاده از لودر را با گوشی تلفن همراه ثبت و ضبط کرد.
برخی از مراکز خرید با افزودن ماسه بادی و خاک به گندمها وزن آنها را افزایش میدهند .
این در حالی است که امسال دولت گندم را به صورت خرید تضمینی به قیمت هر کیلوگرم هزار و سیصد و چهل تومان از کشاورزان خریداری میکند.
در شهرستانهای فارس با فاصله بیش از چهل کیلومتر از سیلوها ، مراکز خرید موظف به جمع آوری و انتقال گندمها به سیلو و کارخانجات آرد هستند چرا که این سیلو و کارخانجات آرد نمیتوانند گندمهای کمتر از ده تن را مستقیم از کشاورزان خریداری کنند.
حالا برخی از مراکز خرید با افزودن ماسه بادی و خاک به گندمها وزن آنها را افزایش میدهند ، این در حالی است که امسال دولت گندم را به صورت خرید تضمینی به قیمت هر کیلوگرم هزار و سیصد و چهل تومان از کشاورزان خریداری میکند و با اضافه کردن خاک و ماسه بادی به این گندمها هر کیلوگرم آن هزار و سیصد و چهل تومان از جیب بیت المال به سودجویان پرداخت میشود با این وجود قاسمی رییس جهاد کشاورزی فارس گفت: اگر گزارشی در این رابطه به ما برسد به شدت برخورد می کنیم و ناظران ما نظارت کامل روی مراکز خرید دارند.
این در حالی است که یکی از مدیران تعاون روستایی یکی از شهرستانهای فارس در پاسخ به سوال خبرنگار خبرگزاری صدا وسیمای فارس مبنی بر اینکه آیا همواره از مراکز خرید و وضعیت گندمهای خریداری شده بازدید میکنید جواب منفی داد.
سالانه حدود ۹۰۰ هزار تن گندم از کشاورزان خریداری و وارد سیلوهای فارس میشود و برخی ازسیلوداران از تخلیه گندمهای حاوی خاک خودداری میکنند، اما برخی دیگر گندمهای حاوی خاک را تحویل و تخلیه میکنند چرا که به گفته آنها اگر این گونه گندمها را تحویل نگیرند و تخلیه نکنند شرکت غله و خدمات بازرگانی فارس گندمهای پاک را هم به آنُها نمیدهد و توان پرداخت اقساط سیلوهای خود به بانکها را نخواهند داشت لذا هر گونه گندم را تحویل میگیرند.