به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما، مرکز فارس، نخل داران لارستان با تصور اینکه درختان نخل کشورهای عربی از کیفیت مناسبتری برخودار هستند اقدام به قاچاق پاجوش (اندامهای تکثیری) این درختان به کشور میکنند، غافل از اینکه همراه با ورود این پاجوشها، آفت قرنطینهای با نام "سوسک سرخرطومی حنایی" را به جان نخلستانهای خود میاندازند که در عرض دو سال مرگ خاموش درختان نخل را رقم میزند.
قاسمی، مدیر جهاد کشاورزی لارستان با اشاره به گسترش آفت سرخرطومی خرما و خسارات به نخلستانهای منطقه گفت: این آفت تهدیدی برای تولیدات ۱۵ هزار تنی خرمای شهرستان لارستان است.
وی افزود: یکی از راهها برای جلوگیری گسترش آفات قرنطینهای به ویژه آفت سرخ، جلوگیری از ورود و انتقال پاجوشهای نخل از مناطق آلوده است.
قاسمی ادامه داد: بدلیل احتمال خطر انتقال این آفات به نخلستانهای کشور، طرح رد یابی بوسیله تله گذاری فرمونی در نخلستانهای لارستان در حال اجراست.
مدیر جهاد کشاورزی لارستان با بیان اینکه این عملیات از ابتدای امسال آغاز شده و در حال انجام است گفت: تاکنون ۱۱ هزار اصله درخت ردیابی، ۲۰۰ اصله درخت تیمار و ۵۰ اصله درخت امحا شده است .
قاسمی گفت: باغداران در صورت مشاهده علائمی نظیر تغییر رنگ در برگها، تراوش مایع قهوهای رنگ در تنه درخت، وجود سوراخ (تونل لاروی) در تنه، جویده شدن بافت به همراه پوسیدگی و تخمیر و مشاهده شفیره یا حشره کامل روی درختان نخل، مراتب را به مراکز جهاد کشاورزی شهرستان لارستان اطلاع دهند.
مدیرکل دفتر قرنطینه سازمان حفظ نباتات کشور گفت: این آفت نخستینبار در کشور هندوستان، شناساییی و پس از آن بهصورت پراکنده در کشورهای آسیایی و افریقایی دیده شد، اما در ۱۰ سال اخیر جمعیت این آفت جهش زیادی داشته است؛ بهطوریکه به کشورهای اروپایی حاشیه دریایی مدیترانه نیز هجوم برده و این کشورها را هم آلوده کرده است.
اکبر آهنگران افزود: در ایران نیز نخستین گزارش از حضور محدود آفت سرخرطومی حنایی در سال ۱۳۷۰ و در استان سیستان و بلوچستان به سازمان حفظ نباتات ارسال شد و تحقیقات سازمان نشان داد که این آفت قرنطینهای از طریق قاچاق نهال نخل از کشور عمان به ایران وارد شده است.
«آفت سرخرطومی خرما» حشرهای به رنگ قرمز متمایل به حنایی رنگ با ۳۰ تا ۳۵ میلیمتر طول، دارای خرطومی بلند و خمیده است و از جوانه مرکزی غلافهای تازه تغذیه میکند و در نهایت باعث خشک شدن تاج درخت و افتادن درختان آلوده میشود.
سوسکهای سرخرطومی حنایی در دوران بلوغ نسبتاً بزرگند و رنگ قرمز آجری دارند؛ لارو این سوسک میتواند بدون تظاهر بیرونی سوراخهایی به طول یک متر در تنه درخت نخل ایجاد کند و در نتیجه باعث تضعیف و مرگ نخل شود.
معمولاً خسارت این حشره بهسادگی قابل مشاهده نیست و درختان آلوده در ظاهر کاملاً سالم و سبز هستند و نخلداران زمانی متوجه حضور این آفت میشوند که درخت بدون هیچ دلیل خاصی میافتد.
حشرات بالغ این آفت قدرت پرواز بالایی دارند و بعد از نابود کردن یک نخلستان میتوانند تا چندین کیلومتر به سمت درختان سالم نخلستان دیگر پرواز و چرخه جدیدی ایجاد کنند.
برای شناسایی این آفت باید تکتک درختان نخلستانهای مشکوک به آلودگی توسط "کارشناسان ردیاب" بررسی شود که با در نظرگرفتن سطح زیر کشت نخیلات در کشور این کنترل و مهار هزینه سرسامآوری را به همراه دارد.
در لارستان ۳ هزار هکتار نخلستان با ۴۰۰ هزار اصله درخت نخل وجود دارد و این شهرستان از قطبهای تولید خرما در استان فارس است .