انتشار نتایج مطالعات تنوع زیستی به همت محققان مرکز ملی ذخایر ژنتیکی و زیستی ایران
به همت محققان مرکز ملی ذخایر ژنتیکی و زیستی ایران نتایج مطالعات تنوع زیستی در بالاترین سطوح علمی منتشر شد.
به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما به نقل از روابط عمومی مرکز ملی ذخایر ژنتیکی و زیستی ایران؛ دکتر سید ابوالحسن شاهزاده فاضلی، رئیس مرکز در خصوص این موفقیت گفت: مرکز ملی ذخایر ژنتیکی و زیستی، یکی از معدود مراکز بسیار جوان و ملی کشور است که پس از یک دهه فعالیت مستمر توانسته است در راستای رسالتهای تعریف شده گامهای بسیار مؤثری در جهت شناسایی، نگهداری، ارائه خدمات و نمونههای زیستی کشور بردارد.
وی افزود: بانک میکرو ارگانیسمها؛ یکی از بانکهای زیستی چهارگانه این مرکز، در سالهای اخیر با افزایش قابل توجه مشارکتهای بین المللی توانسته است موفقیتهای چشمگیری در سطح جهانی داشته باشد که شاید یکی از آنها تنوع بیولوژیک بسیار بالای نمونههای قابل ارائه در این بانک زیستی است که انواع باکتری، آرکی، سیانوباکتری، قارچ رشتهای، مخمر، ریز جلبک، و دیاتومهها در کلکسیون نگهداری شده و قابل ارائه است و بانکهای زیستی انگشت شماری در جهان وجود دارد که چنین تنوع زیستی بسیار پهناوری را پوشش داده باشند.
فاضلی گفت: همراه با رویکرد عملکردی بالا، فعالیت علمی محققان جوان بانک میکرو ارگانیسمها سبب معرفی تازههای تاکسونومیک نیز میشود که دستاوردهای پژوهشی بسیار حائز اهمیتی هستند. معرفی این تازهها نه تنها از نقطه نظر شناخت و معرفی منابع زیستی کشور، برای استفاده محققان و دانشجویان سراسر ایران، اهمیت دارد بلکه نشان دهنده پویایی و حرکت رو به جلو مرکز ملی ذخایر ژنتیکی و زیستی نیز است، در این راستا، مشارکتهای علمی اخیر محققان این مرکز در مطالعات بین المللی منتج به انتشار مقالاتی با ضریبهای علمی بسیار بالا و در مرجعترین مجلات علمی بین المللی شده است.
برای مثال در زمینه تنوع زیستی و تاکسونومی قارچ ها، قسمتی از نتایج تحقیقات انجام شده در این مرکز در یکی از معتبرترین مجلات علمی قارچ شناسی (Fungal Diversity) که از بالاترین ضرایب علمی (Impact factor ۲۰۱۶ = ۱۳. ۴۶۵) نیز برخوردار است منتشر شده است. در این نوع مطالعه دانشمندان سرشناس متعددی از ۵۹ دانشگاه و مرکز پژوهشی از دهها کشور جهان مشارکت داشته و به همین جهت این نوع مقالات از ضریب رجوع بسیار بالایی نیز برخوردار هستند.
رئیس مرکز ملی ذخایر ژنتیکی و زیستی ایران افزود: در تحقیقات فوق الذکر که شامل معرفی گونههای جدیدی از قارچها از دریاچههای شور کشور است تا به حال گونههای قارچی Neocamarosporium chichastianum (نئوکاماروسپوریوم چیچستیانوم)، Emericellopsis persica (ایمریسلوپسیس پرسیکا) و Purpureocillium sodanum (پورپورئوسیلیوم سودانوم) به عنوان تازههای تاکسونومیک در این مرکز شناسایی شده اند و مطالعات انجام شده در این مرکز نشان میدهد که تنوع زیستی دریاچههای شور کشور میتواند برای حل برخی مشکلات استراتژیک کشاورزی نیز کاربردی باشد.
فاضلی در پایان گفت: پیشرفتهای صورت گرفته در این مرکز هم به جهت بومی سازی دانش و همچنین به جهت جلوگیری از خروج ارز و نیز ایجاد بستری برای دسترسی تمامی محققان و دانشجویان کشور به نمونههای بیولوژیک بسیار حائز اهمیت است.