همسویی اروپا با آمریکا در تحریم ایران
برخی از قانونگذاران اروپایی برای برقراری رابطه با ایران خواستار پیششرط شدند.
برخی از قانونگذاران اروپایی برای برقراری رابطه با ایران خواستار پیششرط شدند.
ظاهرا بهانه این درخواست گزارش اخیر عفو بین الملل با عنوان «گرفتار در موج سرکوب-مدافعان حقوق بشر در ایران در معرض حمله قرار دارند» میباشد. در گزارش اخیر عفو بین الملل ادعاهایی درباره نقض حقوق بشر در ایران مطرح شده است.
عفو بین الملل در گزارش خود به این
بهانه از اتحادیه اروپا خواست با شدیدترین لحن ممکن علیه روند تحت پیگرد قرار گرفتن مدافعان حقوق بشر صحبت کند و ظاهرا در واکنش به این در خواست، دویست و شصت و پنج تن از اعضای پارلمان اروپا با امضای بیانیه ای مشترک از اتحادیه اروپا و دولت های اروپایی خواستند روابط خود را با ایران به بهبود شرایط حقوق بشری مشروط کنند.
هر چند ظاهرا بهانه این درخواست گزارش اخیر عفو بین الملل میباشد ولی به نظر میرسد این درخواست در ادامه اقدامات تحریمی آمریکا بر ضد ایران در هفتهها و ماههای اخیر برای حفظ فشار بر تهران مطرح شده است.
حتی جرارد دپرز عضو پارلمان اروپا از بلژیک و رئیس گروه دوستان ایران آزاد در پارلمان اروپا گفت: «در چنین شرایطی، ما عمیقا در این باره نگران هستیم که که به گفته سخنگوی فدریکا موگرینی مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، او در مراسم تحلیف حسن روحانی برای دور دوم ریاست جمهوری به تهران سفر خواهد کرد.»
به گفته بتریز بسرا عضو پارلمان اروپا از اسپانیا هم، سفر موگرینی به ایران فرصتی برای او به منظور استفاده از مسئولیت های توافق شده در سطح جهانی برای تقویت روند بهبودهای حقوق بشری غیر قابل مذاکره است.
بسرا با اشاره به توافق نامه هسته ای سال دو هزار و پانزده، که سبب ارائه اهرمی برای اتحادیه اروپا به منظور پیگیری موضوع حقوق بشری شد، گفت: «ما همچنان در بهترین فرصت ممکن برای درخواست دیگر دستاورهای قابل توجه از ایران هستیم. برای مثال، بهبودها در موارد خاص حقوق بشر که ما تاکنون شاهد آن نبودیم.» سوالی که مطرح می شود این است که آیا موگرینی چنین کاری انجام خواهد داد یا این که حقوق بشر در ایران همچنان با پسرفت مواجه خواهد بود؟
تحرکات ضد ایرانی در اتحادیه اروپا در حالی است که بنا بر بیانیه امروز پایگاه اینترنتی کاخ سفید، دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا به منظور بررسی چگونگی افزایش همکاریها در راستای تقابل با بحران کنونی در سوریه، عراق و "مقابله با نفوذ - به اصطلاح- بدخواهانه ایران" تلفنی با امانوئل مکرون رئیس جمهور فرانسه گفتگو کرد.
به نظر میرسد اقدامات ضد ایرانی در اتحادیه اروپا نتیجه این گفتگو و این دست گفتگوها است. برخی همسوییهای در اروپا با ترامپ در زمینه توافق هستهای در حالی است که انتقادات جدی به رویکرد کنونی دولت آمریکا در قبال ایران وجود دارد.
جفری دی ساکس، استاد دانشگاه کلمبیای آمریکا، در مقاله منتشر شده در روزنامه لزکو فرانسه درباره عواقب سیاست های کورکورانه آمریکا علیه ایران ... هشدار داد و گفت: "از چند هفته قبل به این طرف، دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا، و مشاورانش ... مانند عربستان بر این باورند که ایران واقعا مرکز ثقل تروریسم در خاورمیانه ( غرب آسیا) است. همزمان کنگره آمریکا نیز مجموعه ای تازه از تحریم ها علیه ایران را آماده می سازد. این در حالی است که نه تنها این گفته سعودی ها که ایران را حامی تروریسم جهانی خوانده اند صحیح نیست و آمریکایی ها نباید این خط مشی را دنبال کنند، بلکه رفتار خصمانه و کلنجار رفتن با ایران خطرناک هم هست؛ زیرا این نوع رفتار ممکن است به جنگی جدید در خاورمیانه منجر گردد. به نظر می رسد که ایجاد چنین جنگی هدف برخی کله های داغ در آمریکاست که اصلا به این موضوع واضح توجه ندارند که تهران در نبرد با داعش در کنار واشنگتن قرار دارد و علاوه بر این ایران در مقایسه با بسیاری از دشمنانش یک دموکراسی است که سال هاست به این روش اداره می شود."
ساکس که مدیر موسسه زمین در دانشگاه کلمبیا نیز هست، در ادامه این مقاله نوشت: "طنز ماجرا در این است که گفتمان آمریکا و سعودی علیه ایران بلافاصله بعد از انتخابات نوزده مه گذشته در ایران که به پیروزی میانه روها و ابقای حسن روحانی منتهی شد، هم ساز و تشدید شده است."
در هر حال پرسشی که در پایان مطرح میشود این است که «آیا درخواست برخی از قانونگذاران اروپایی برای تعیین پیش شرط جهت برقراری رابطه با ایران، مقدمهای برای همسویی اروپا با آمریکا در بازتعریف تحریم کشورمان است؟»
---------------------
عبدالرضا خلیلی