اقتصاد سعودی در سرازیری سقوط قرار دارد
به گزارش سرویس بین الملل
خبرگزاری صدا و سیما ؛ روزنامه قطری ، اقتصاد عربستان سعودی را به علت سیاست های غلط حکومت این کشور در مسیر سقوط توصیف کرد.
روزنامه الوطن در شماره امروز خود در اینترنت نوشت: سیاست های جدید دولت عربستان سعودی، شمار فزاینده ای از شهروندان و کارگران خارجی را در این کشور با مشکلات اقتصادی بی سابقه مواجه ساخته است. این مسئله حاکی از روند امور به سمت شرایط دشوار است به گونه ای که فشارهای سخت مالی بسیاری از اقشار جامعه عربستان را در بر خواهد گرفت.
پایگاه اینترنتی میدل ایست آی انگلیس در گزارشی در همین چارچوب نوشته است: هرکس به شهرهای بزرگ سعودی نظیر جدّه که مرکز اقتصادی عربستان سعودی محسوب می شود نگاه کند متوجه خواهد شد که این شهر دیگر مرکزی اقتصادی نخواهد بود و احساس خواهد کرد که جدّه به شهر اشباح تبدیل شده است. زیرا اوضا دیگر به مانند گذشته نخواهد بود.
این پایگاه اینترنتی افزوده است: ضعف اقتصادی منحصر به شهر جدّه عربستان نیست بلکه همه شهرهای سعودی شاهد این وضعیت هستند. شرکت ها در همه شهرهای این کشور از اجرای تعهداتشان ناتوان هستند و حتی قادر به پرداخت دستمزد کارکنان و اجاره ها و قبض هایشان نیستند.
براساس گزارش بانک سعودی- فرانسوی در ماه ژوئیه 2017 حدود 11.7 میلیون کارگر خارجی در عربستان سعودی کار می کنند که 7.4 میلیون تن از آنها کارگر فعال به شمار می آیند و مابقی یعنی 4.3 میلیون نفر همراهان یا کارگران غیر دائمی یا دانشجو و غیره به شمار می آیند.
دولت سعدی مالیات و عوارض جدیدی از کارگران خارجی اخذ می کند که این مسئله موجب مواجه شدن کارگران خارجی با مشکلات و نگرانی های تازه ای و خروج آنها از این کشور شده است. براساس گزارش بانک مذکور دولت عربستان سعودی از ابتدای مال گذشته دریافت این مالیات و عوارض را در زمان تمدید مجوز اقامت این افراد، آغاز کرده است.
این افراد هر ماه باید مبلغی معادل 22.73 یورو بپردازند. این مبلغ در سال 2020 به 90.95 یورو افزایش خواهد یافت. دولت سعودی انتظار دارد از رهگذر 17.05 میلیارد یورو درآمد کسب کند.
براساس تازه ترین گزارش سازمان کل آمار عربستان سعودی میزان بیکاری در این کشور در سه ماهه نخست سال جاری میلادی به 12.7 درصد افزایش یافته است. ریاض اعلام کرده است که در بودچه 890 میلیارد ریالی سال 2017 (237.3 میلیارد دلار) با کسری 198 میلیارد ریالی (52.8 میلیارد دلار) مواجه است. این مسئله با برنامه های اقتصادی این کشور و کاهش بیکاری تا 7 درصد در سال 2030 و 9 درصد تا 2020 منافات دارد.
براساس گزارش میدل ایست آی؛ مقامات سیاسی عربستان سعودی نتوانسته اند اوضاع را به دقت بررسی کنند و چشم انداز دقیقی را برای طرح های خود ارائه کنند. افزایش مالیاتها می تواند منجر به افزایش درآمدهای مستقیم شود اما عرصه مهمی را نابود خواهد کرد و آن کارآفرینی در این کشور است. شرکت های کوچک و متوسط یکی از موتورهای فعال اقتصادی در هر کشوری محسوب می شوند و دولتها معمولاً از آنها پشتیبانی می کنند.
این روزنامه افزود: وضع مالیات های جدید موجب شده است بازار کار در عربستان سعودی کوچک شود و هزینه های کار افزایش یابد. این مسئله به معنای افزایش هزینه های خدمات شرکتها است.
براساس گزارش میدل ایست آی؛ انتظار می رود فشارهای فزاینده و سنگین بر شرکت های کوچک و متوسط منجر به توقف کار آنها شود. این درحالیست که شهروندان سعودی با کاهش قدرت خرید مواجه هستند و قدرت خرید آنها به پائین ترین سطح طی چند دهه گذشته رسیده و این مسئله همچنان درحال حادتر شدن است.
بانک الأهلی التجاری در عربستان سعودی در گزارش سال 2016 خود اعلام کرده است در فوریه 2015 میزان برداشت های نقدی سالانه 13.3 درصد افزایش یافته است. اتکای بانک های سعودی در بودجه های عمومی شان و عرضه اعتبارات در بخش های عمومی و خصوصی، در وهله نخست بر سپرده ها است. کاهش سپرده بر این امور تاثیر منفی گذاشته است.
براساس گزارش میدل ایست آی، باید موضوع مهمی را درنظر گرفت و آن گزارش بانک الأهلی در سال 2016 بر پایه شاخص های سال 2015 یعنی دو سال پیش است. این مسئله نشان می دهد که اوضاع کنونی اخیراً ایجاد نشده است و با اجرای سیاست های جدید دولت این کشور تشدید خواهد شد. زیرا بیشترین افزایش نرخ مربوط به آب و برق و مالیات است که هنوز اجرائی نشده است. با افزایش این نرخ ها آثار آن نیز پدیدار خواهد گشت. انتظار می رود شرکت های کوچک و متوسط که حدوداً 90 درصد از موسسات کسب و کار را در عربستان سعودی تشکیل می دهند بیشترین زیان را متحمل شوند و به همین علت با شبح ورشکستگی مواجه هستند. در سفر اخیر دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا به عربستان سعودی دولت این کشور قراردادی ده ساله به ارزش 298.46 میلیارد یورو با وی امضا کرده است که افکار عمومی عربستان سعودی آن را توهینی سنگین به خود به شمار می آورند. دولت سعودی قول داده است در آینده قراردادهای دیگری نیز در همین چارچوب منعقد کند.
میدل ایست آنلاین ابراز عقیده کرده است که اقدامات دولت سعودی علیه قطر مهمترین عامل آشوب در عربستان است. هرگونه ابراز همدردی شهروندان سعودی با قطر در مناقشات دیپلماتیک اخیر آنها را در برابر مجازات زندان های طویل المدت تا 15 سال و پرداخت جریمه تا نیم میلیون [ریال] قرار خواهده داد.