بهرام قاسمی در نشست خبری در پاسخ به پرسش خبرنگار
خبرگزاری صدا و سیما درخصوص اقدام متقابل کشورمان در مواجهه با نقض برجام از جانب آمریکا تصریح کرد: ما در دو سال گذشته با بدعهدی ها و کارشکنی های دولت آمریکا درخصوص برجام مواجه بوده ایم.
وی افزود: به همین علت در کمیسیون مشترک برجام این موضوع را با تمام توان پیگیری کردیم و کشورهای اروپایی هم با مواضعی که داشتند در این مسیر تذکرات لازم و هشدارها به آمریکایی ها داده شد.
قاسمی گفت: برجام نمی تواند از جانب آمریکا نادیده گرفته شود زیرا توافقی چند جانبه و بین المللی است و ساز و کارهایی برای مشکلات در آن وجود دارد که هیئت عالی نظارت بر برجام یکی از این ساز و کارهاست.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی افزود: وظیفه وزارت خارجه تدوین گزارش هایی از روند تحولات برجام و اقدامات دیگر اعضای 1+5 است و بر همین اساس کارشکنی ها و بدعهدی ها به هیئت عالی نظارت بر برجام ارائه و آنجا تصمیم گیری نهایی می شود.
وی گفت: جلسات این هیئت در مواقع لزوم و براساس ضرورت ها برگزار و مسائل به دقت بررسی می شود و آنان از طرق مختلف بویژه از طریق وزارت امور خارجه برجام را رصد می کنند و در صورت نیاز و مصلحت، خبر تصمیمات منتشر خواهد شد.
قاسمی افزود: جلسات این هیئت ادواری و مستمر با توجه به اهمیت برجام برگزار می شود و این هیئت موضوع را پیگیری می کند.
وی همچنین ابراز امیدواری کرد که درایت و خردمندی لازم در هیئت حاکمیت آمریکا به حدی باشد که در موضوع برجام به صورت یک جانبه دردسرهای جدیدی برای خودشان ایجاد نکنند.
قاسمی تاکید کرد: برجام مسیرش را طی می کند اما از هیچ رفتار آمریکا و دیگران نگران نیستیم و برای همه فرضیه هایی که پیش بیاید برنامه هایی داریم و سیاست های خود را متناسب با اقدامات طرف مقابل تنظیم می کنیم.
سخنگوی وزارت امور خارجه گفت: توانایی های کشورمان بومی است که در سالیان طولانی ایجاد شده و از قدرت لازم برخورداریم و می توانیم خود را با سناریوهایی که می تواند اتفاق بیفتد تنظیم کنیم و راهمان را ادامه دهیم.
تحریم سپاه پاسداران از جانب امریکا اشتباهی راهبردی است
سخنگوی وزارت امور خارجه هشدار داد: طرح تحریم سپاه و برنامه موشکی کشورمان از جانب امریکایی ها اشتباهی راهبردی است که اگر دقت نکنند ممکن است مرتکب آن شوند و به هرحال به نفعشان نخواهد بود.
بهرام قاسمی در نشست خبری در ارزیابی اش از رای گیری فردای کنگره برای قانون تحریم های جدید علیه ایران گفت: رفتار و اقدامات امریکایی ها قابل پیش بینی است و خیلی عجیب نیست؛ نگاه خصمانه آنان در قبال ایران همچنان وجود دارد و از هر گونه خصومت و لجاجت درباره کشورمان فروگذاری نکرده و نخواهند کرد .
وی تصریح کرد : این رفتارها نشان داده است که دولت امریکا نه فقط قابل اعتماد نیست بلکه با تناقضات بسیار مواجه است .
قاسمی گفت : دولت امریکا با پدیده برجام مواجه است که ساز و کاری مستحکم دارد و به رغم رفتاری افراطی که در بخش هایی از حاکمیت این کشور وجود دارد نتوانسته است با وجود بدعهدی ها، کارشکنی ها و مواضعی که در دوران رقابت های انتخاباتی داشته است در این خصوص اقدام می کند و به کار ادامه می دهد .
وی افزود : به این علت ناچار است برای تضعیف برجام اقدامات دیگری را رقم بزند و در نهایت ایران را حتی الامکان از مزایای توافق هسته ای در اروپا و دیگر مناطق جهان محروم و آن را با فضای سازی روانی در سنا و کنگره تخریب کند .
سخنگوی دستگاه دیپلماسی اضافه کرد : امریکا در صدد آن است که به ایران اجازه ندهد از وضع جدید بهره برداری کند و شرکت های اروپایی و غیراروپایی را تحت فشار و بر سر دوراهی نگه می دارد تا با ایران همکاری جدی نکنند .
قاسمی اقدامات امریکا را اقداماتی ناسنجیده دانست که برای آنان ثمری جز پشیمانی نخواهد داشت.
وی تاکید کرد : جمهوری اسلامی ایران نشان داده کشوری مقتدر و متکی به ظرفیت های داخلی است که می تواند بدون اتکا به دیگران راهش را در پیشبرد اهدافش ادامه دهد .
قاسمی گفت : این اقتدار کشورمان مایه نگرانی امریکایی هاست و آنان نگرانند که این اقتدار در آینده بیشتر هم بشود به همین علت هر اقدام دیگری انجام می دهند .
سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به پرسش دیگری درباره مصاحبه آقای ظریف در امریکا مبنی بر اینکه اگر این کشور حسن نیت نشان دهد می توان در حوزه های دیگر گفتگو کرد اظهار داشت : این موضوع جدیدی نیست از دوره مذاکرات برجام این بحث وجود داشت و مسئولان ما مطرح کردند که برجام برای ما در مذاکره با دولتی که به آن بی اعتماد هستیم محکی است تا در آینده ببینیم آیا امکان گفتگو در خصوص مسائل دیگر وجود دارد؟
وی تصریح کرد : اما امریکایی ها نشان دادند که قابل اعتماد نیستند و با کارشکنی و بدعهدی در حوزه برجام شاید سبب شدند که دیوار بی اعتمادی میان دو طرف افزون تر شود .
قاسمی گفت : به هرحال دولت امریکا باید تصمیم بگیرد که آیا می خواهد با روش های خصمانه و قلدری های خود با کشورهای منطقه و ایران برخورد کند یا در نهایت می خواهد راه تعامل و مسیر سازنده را برگزیند که البته به بخش دوم امید زیادی نیست .
وی افزود : در نهایت ما مواضع سازنده خود را در قبال کشورهای جهان اعلام کرده ایم که مواضع اصولی ماست اما امریکا، امریکایی نیست که بتوان به آن اعتماد و اتکا کرد .
قاسمی اضافه کرد : در روزهای اخیر رفتارهای امریکایی ها می تواند شاهد مثال خوبی برای رفتارهای خصمانه این کشور باشد .
تهدید امریکا برای آزادی تبعه این کشور تأثیری بر تصمیمات ما ندارد
سخنگوی وزارت امور خارجه تهدید مقامات امریکایی مبنی بر لزوم آزادی یک چینی امریکایی تبار از زندان های ایران را در تصمیمات جمهوری اسلامی ایران و قوه قضائیه در این باره بی تأثیر دانست.
بهرام قاسمی درباره تهدید امریکایی ها مبنی بر اینکه اگر ایران این فرد را آزاد نکند با واکنش جدی مواجه خواهد شد، گفت: صحبت از فردی امریکایی می شود که به جرایم مشخص متهم و تحت پیگرد بوده و بازداشت شده است.
وی افزود: اینکه امریکا تهدید کند، تهدید زبان درستی نیست و قطعاً نمی توانند و نباید چنین سخنی بگویند زیرا زبان تهدید، دوره اش گذشته و برخی اظهارات از این مقوله، مصداق مداخله در امور داخلی ماست.
قاسمی گفت: ایران رویکرد مردم سالارانه خود را دارد که قوای سه گانه مستقلند و نظام قضایی ما از دولت منفک است و با افتخار و استدلال کامل از طریق ضابطانش اقدامات لازم را برای حفظ قانون و امنیت کشور انجام می دهد.
وی تأکید کرد: قوه قضائیه این سیاست را با قاطعیت پیگیری می کند و این سخنان امریکایی ها هیچ تأثیری بر تصمیمات این قوه نخواهد داشت و آنان باید زبان و کلام خود را تغییر دهند و از گویش دیگری در گفتگو با ملت و دولت ایران استفاده کنند.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی گفت: اگر موضع امریکایی ها را تهدید بدانیم، قابل قبول نیست و اقدامی مردود و مذموم است و البته همواره پاسخ این اظهارات را داده ایم.
قاسمی همچنین درباره اقدامات امریکا علیه برجام و اقدام به لغو آن از جانب ترامپ گفت: برجام تفاهمی چندجانبه است و ما در تماس هایی که با کشورهای اروپایی داریم و نیز از مواضع آنان مطلعیم، می دانیم که اروپایی ها به برجام علاقه مندند و خواستار پیش بردن توافق هسته ای با استحکام هستند.
وی افزود: اروپایی ها با رفتارهای عهد شکنانه و خلاف امریکایی ها چندان موافق نیستند.
قاسمی گفت: خود امریکایی ها نیز اخیراً برجام را تأیید کردند و هنوز به آن پایبندند که این عهدشکنی ها و کم کاری ها با نقض برجام و خروج از آن تفاوت دارد.
سخنگوی وزارت امورخارجه افزود: مواضع اروپایی ها و دیگر اعضای 1+5 مانند روسیه و چین شفاف است و آن را علنی اعلام کرده اند.
عربستان هنوز روادید گروه کنسولی مرتبط با حج را صادر نکرده است
سخنگوی وزارت امور خارجه گفت: برغم توافق سازمان حج و زیارت با مقامات عربستان هنوز روادید گروه 10 نفره کنسولی کشورمان به منظور پیگیری امور مرتبط با مناسک حج صادر نشده است.
بهرام قاسمی در نشست خبری افزود: روادید این گروه تا این لحظه صادر نشده و حتی شاید چند هفته تأخیر در این باره وجود دارد و حال آنکه گروه کنسولی ما باید از ابتدای ماه شوال و پیش از ورود حجاج ایرانی به عربستان باید در این کشور مستقر می شدند.
وی گفت: هنوز نمی توانم گمانه زنی خاصی درباره زمان صدور روادید برای این گروه داشته باشم اما شاهد تأخیر هستیم که این مسئله تا حدی بر ابهامات ما می افزاید و ابهامات دیگری نیز در حوزه وظایف این گروه وجود دارد که باید روشن شود.
قاسمی تاکید کرد: به هر حال صرف دریافت روادید و ورود گروه 10 نفره کنسولی کشورمان به خاک عربستان مسئله ما نیست و آن را حل و فصل نمی کند باید روشن شود که این گروه چگونه می تواند وظایفش را با چه ساز و کارهایی انجام دهد که این هنوز روشن نیست و باید هر چه سریعتر روشن شود.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی افزود: اینکه این گروه روادید بگیرد اما نتواند امکان ارتباط با نهادهای سعودی مانند وزارت خارجه داشته باشد به نحوی که بتواند اقدامات فوری انجام دهد و صرفاً در یک اتاق یا ساختمان مستقر شود طبعاً نمی تواند رسالت و مأموریتی که برایشان تعریف شده انجام دهند.
وی بار دیگر تغییر در صدور روادید برای گروه کنسولی کشورمان و ساز و کارهای لازم برای فعالیت این گروه به نحوی که بتوانند وظایف محول را به درستی انجام دهند مبهم دانست.
قاسمی همچنین درباره ابراز نگرانی رئیس کمیسیون امنیت ملی مجلس از برگزاری مناسک حج امسال گفت: تأخیر و ابهام در خصوص صدور روادید برای گروه کنسولی وزارت خارجه وجود دارد اما زودهنگام است درباره اصل اعزام حجاج ایرانی بابت این مسئله اظهارنظر کنم.
وی تاکید کرد: دولت عربستان در مرحله اول باید با صدور روادید برای این گروه کنسولی ابهامات را رفع کند و دیگر اینکه ظرفیت هایی که باید طبق شرح وظایف این گروه وجود داشته باشد فراهم کند.
قاسمی افزود: صحبت درباره اینکه به علت این موضوع اعزام حجاج ایرانی انجام بشود یا نشود اکنون خیلی زود است ما این روند را ادامه خواهیم داد و منتظر می مانیم و در صورت نیاز در آینده دستگاه های ذیربط و مجموعه نظام باید در این باره تصمیمات لازم را بگیرند همچنان که تصمیمات قبلی هم در این چارچوب بود.
رفتارهای آمریکا را در موضوع برجام با حساسیت بسیار رصد می کنیم
سخنگوی وزارت امور خارجه تاکید کرد: رفتارهای آمریکا در موضوع برجام در حال رصد است و این موضوع با حساسیت بسیار در دستور کار ما هست و خواهد بود.
بهرام قاسمی در نشست خبری درباره تشکیل تیم ویژه ای در کاخ سفید برای بررسی برجام و اینکه آیا واشنگتن قصد خروج از برجام را دارد، گفت: تیمی در کاخ سفید برای بررسی برجام تشکیل شده و این در ادامه مباحث قبلی و صداهایی است که از درون واشنگتن شنیده می شود و جدید نیست.
وی افزود: از زمان انتخابات اخیر ریاست جمهوری آمریکا تاکنون صداها و تحلیل های مختلفی درباره برجام شنیده می شود اما درباره اینکه آیا این گروه در آینده می تواند به کارش ادامه دهد، چه تحلیل هایی را ارائه خواهد کرد و چه رابطه ای با مجموعه سیاست خارجی آمریکا دارد پرسش ها و ابهامات بسیاری است که باید منتظر پاسخ های آن بود.
قاسمی اضافه کرد: سخنان زیادی در این باره شنیده و به برخی اظهارات در این باره عادت کرده ایم اما چیزی که اهمیت دارد گفتار نیست کردارها مهم است و رفتارها را بررسی و تصمیم گیری خواهیم کرد.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی همچنین درباره اقدام اخیر کویت در کاهش روابط با کشورمان گفت: کارکنان سفارت ما از کویت اخراج نشدند بلکه تعداد کارکنان را کاهش دادیم.
وی افزود: سفیر ما در کویت نه عنصر نامطلوب شناخته شده و نه اخراج بلکه پنج شنبه به سفیرمان اطلاع دادند که بهتر است شماری از نیروهای سفارتخانه ما کاهش یابد و بر این اساس تا یک ماه و نیم آینده به اختیار خود شماری از آنان به تهران باز گردانده شوند.
قاسمی تصریح کرد: ما همواره روابط مثبتی با کویت داشته ایم اقدامشان زیبا نبود و قابل سرزنش است. همچنان می توانیم تماس ها و گفتگوها را داشته باشیم سفیر ما در کویت حضور خواهد داشت و سفارتخانه ما در این کشور در سطح سفیر فعال است با این حال چنین انتظاری از دولت کویت نداشتیم.
وی گفت: البته گاهی باید برخی شرایط و مشکلاتی را که برای بعضی کشورها ایجاد می شود درک کرد.
سخنگوی وزارت خارجه در عین حال تاکید کرد: ما حق اقدام متقابل را برای خود در زمان مناسب اگر لازم باشد محفوظ می دانیم.
قاسمی درباره اینکه آیا ما نیز شمار کارکنان سفارت کویت در تهران را کاهش می دهیم، گفت: تعداد دیپلمات های کویت در تهران بیش از دیپلمات های ما در این کشور نیست و تعداد محدودی از دیپلمات های کویتی در تهران حضور دارند که به کارشان ادامه خواهند داد.
وی همچنین درباره دیدارهای اخیر مقامات ایران و عراق و مباحث مطرح در مذاکرات و این پرسش که آیا عراقی ها به تبعیت از خواست آمریکایی ها برای کاهش نقش مستشاری ایران خواستار این موضوع شده اند؟ گفت: روابط دو همسایه دیرینه و با قدمت بسیار است و دو کشور در حوزه روابط دوجانبه از ظرفیت های گسترده ای برخوردارند.
قاسمی افزود: بر این اساس همواره تماس مقامات دو کشور در سطوح و در عرصه های مختلف وجود داشته و خواهد داشت اکنون وزیر دفاع عراق در تهران حضور دارد و معاون وزیر خارجه نیز به بغداد سفر کرد و موضوع غیر طبیعی وجود ندارد این سفرها همواره در دستور کار است و زمینه های بسیاری برای همکاری وجود دارد.
وی گفت: در دیدار مقامات دو کشور درخصوص مسائل منطقه بویژه مبارزه با تروریسم و همکاری به منظور ایجاد ثبات و امنیت در منطقه تبادل نظر و رایزنی می شود اما اینکه دقیقاً درباره چه موضوعاتی مذاکره می شود اینجا قابل بیان نیست.
قاسمی تاکید کرد: روابط ما و عراق به دیگر کشورها ربطی ندارد و دیگران حق اظهارنظر درباره سطح روابطمان با دیگر کشورها بویژه کشورهای همسایه را ندارند.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی همچنین درباره اظهارنظر سرلشکر باقری در موضوع استقلال کردستان و اینکه آیا این اظهارات نشان دهنده ورود نظامی امنیتی ایران به این مسئله است؟ گفت: موضوع استقلال این اقلیم آرزو و خوابی است که تا تعبیر شود خیلی باید طول بکشد، بحث همه پرسی در مهر مطرح است.
وی تاکید کرد: ما خواهان تمامیت ارضی و حاکمیت دولت مرکزی در عراق هستیم و هرگونه بحث درباره این مسئله را نه فقط به زیان این کشور که به ضرر صلح و ثبات منطقه ای می دانیم و عاملی که بهانه ای برای ورود عناصر ثالث در منطقه است که در پی ایجاد هرج و مرج در این کشور هستند.
قاسمی افزود: بر این اساس به نفع قومیت ها و پیروان مذاهب مختلف در عراق نیست که حاکمیت ملی این کشور را تضعیف کنند. در شرایط کنونی همه باید برای حفظ حاکمیت ملی کشورشان تلاش کنند که این به سود آنان و منطقه است.
سخنگوی وزارت امور خارجه همچنین درباره برنامه کشورمان برای شکایت رسمی از آمریکا بابت نقض برجام تاکید کرد: ما این موضوع را دقیقاً و با جدیت تمام رصد و پیگیری می کنیم. رفتار دیگر اعضای 1+5 و عکس العمل های آنان نیز برای ما بسیار جدی است.
وی افزود: در نشست اخیر کمیسیون مشترک برجام در وین نیز به طور مفصل و دقیق موارد کم کاری، عهد شکنی و بدعهدی که از جانب آمریکا صورت گرفته است و می گیرد مطرح کردیم و مواضع دیگر اعضا را شنیدیم.
قاسمی اضافه کرد: دیگر اعضا نیز بر پایبندی کشورمان به برجام اذعان کردند و گفتند که در ادامه مسیر به این توافق پایبند خواهند ماند.
وی ادامه داد: حتی خود آمریکایی ها برغم کارشکنی هایشان در بیان پایبندی خود را به برجام اعلام کردند اما اینکه در آینده چه تصمیمی بگیرند موضوع دیگری است.
قاسمی نقض برجام را موضوعی خاص و پیچیده دانست که شورای عالی نظارت بر برجام پس از دریافت گزارش لازم از وزارت امور خارجه درباره چگونگی برخورد با آن تصمیم گیری خواهد کرد.
وی گفت: فعلاً از ساز و کار کمیسیون مشترک برجام استفاده و مطالب خود را صریح مطرح کردیم و این موضوع را پیگیری خواهیم کرد.
قاسمی ابراز امیدواری کرد: همه طرف ها همانند کشورمان به برجام پایبند باشند که به نفعشان است.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی همچنین درباره دستور کار فردای کنگره آمریکا برای رأی گیری درباره طرح تحریم های جدید کشورمان گفت: پس از اقدام کنگره مواضع خود را در این باره اعلام خواهیم کرد اما ما با هرگونه تحریم مخالفیم و آن را ابزاری ناعادلانه و ناکارآمد می دانیم.
وی افزود: در گذشته نیز شاهد بودیم که برغم تحریم های آمریکا علیه کشورمان در بسیاری حوزه ها، با ابتکار نیروهای انسانی هوشمند خودمان توانستیم از ظرفیت های بیشتری استفاده کنیم.
قاسمی اقدام آمریکایی ها در تشدید تحریم ها را اقدامی خصمانه، محکوم، مذموم و مردود دانست که نتیجه ای جز افزایش تنش ندارد و بیانگر خصومت در قبال ملتی است که انتخاباتی باشکوه را پشت سر گذاشته است.
وی تصریح کرد: این نشان می دهد در آمریکا برغم شعارهایی که درباره دموکراسی و انتخاب مردم سر می دهند چگونه رفتاری وجود دارد و در برابر کشورهایی در همین منطقه که یگانه امکاناتشان دلارهای نفتی است چگونه برخورد می کنند! این تناقضی آشکار و از عجایب روزگار ماست.
سخنگوی وزارت خارجه همچنین درباره سیاست سیاه نمایی درخصوص ایران از جانب هر دو جناح آمریکا و پیگیری این سیاست از جانب برخی همسایگان مانند ترکیه گفت: نگاه و اهداف آمریکا به کشورمان خصمانه است و از 60 سال گذشته یعنی دوره ملی شدن صنعت نفت و دخالت این کشور در امور داخلی کشورمان تاکنون همواره مخالف منافع ما حرکت کردند و هر اقدام نابهنجار و خصمانه ای که می توانستند انجام داده اند.
قاسمی افزود: اما موضوع روابط ما با ترکیه، تاجیکستان و دیگر کشورهای منطقه موضوعی جداگانه است که تحلیل های خاص خودش را دارد.
برگزاری مراسم تحلیف رئیس جمهور با حضور هیئت های متعدد خارجی
سخنگوی وزارت امور خارجه گفت: هیئت های متعدد خارجی به ویژه از کشورهای همسایه در مراسم تحلیف رئیس جمهور حضور می یابند.
بهرام قاسمی در نشست خبری افزود: اگرچه محور اصلی برگزاری این مراسم، مجلس شورای اسلامی است، اما ستاد اصلی برگزاری مراسم در وزارت خارجه با حضور نمایندگانی از مجلس و دفتر رئیس جمهور این موضوع را از مدت ها پیش پیگیری می کنند.
وی گفت: سطح خوبی از هیئت های خارجی از کشورهای مختلف به ویژه از کشورهای همسایه در این مراسم حضور خواهند یافت.
قاسمی افزود: کمیته های مختلفی برای برنامه ریزی و هماهنگی در این باره ایجاد شده است که به کارشان ادامه می دهند و البته در مراحل نهایی کار هستند، امیدواریم این مراسم باشکوه برگزار شود.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی همچنین درباره سفر هیئت چینی به کشورمان گفت: این سفر به خواست طرف چینی انجام و به طور مشخص درباره موضوع سوریه با مقامات کشورمان مذاکره شد.
وی افزود: این نخستین تماس با طرف چینی در حوزه سوریه و بحران این کشور بود که چینی ها پیشقدم شدند و در گفتگو در سطوح مختلف، مسائل مهم مطرح و رایزنی های خوبی درباره بحران آینده سوریه انجام شد و ما از حضور چین که بتواند در این حوزه فعال تر عمل کند استقبال می کنیم.
در ادامه این نشست خبری این پرسش مطرح شد که شما یک ماه پیش رابطه کویت و عمان با کشورمان را نمونه دانستید و حال آنکه با اقدام کویت در کاهش روابط با ایران مواجه شدیم، چه اقدام و برنامه ای داریم که عمان نیز چنین واکنشی نشان ندهد.
قاسمی در پاسخ به این پرسش گفت: شما تحلیل خود را ارائه کردید که می تواند درست باشد یا نباشد، اما ما سعی می کنیم تا حد امکان و در چارچوب منافع و مصالح ملی با همسایگانمان رابطه داشته باشیم و با نگاه سازنده، رایزنی ها را ادامه دهیم.
وی هشدار داد: عناصر ثالث و کشورهای فرامنطقه ای همواره تلاش کرده اند ثبات منطقه را بر هم بزنند و کشورهای همسایه را با ناامنی مواجه کنند که این تلاش ها ادامه دارد و هوشیاری منطقه را می طلبد. ما بر اساس منافع ملی به تلاش هایمان ادامه می دهیم و سعی می کنیم با ایفای نقش سازنده، این دسیسه های خبیثانه را خنثی کنیم.
سخنگوی وزارت امورخارجه همچنین درباره اتهامات اخیر وزیر انرژی و آب افغانستان علیه کشورمان مبنی بر ناتوانی در مدیریت منابع آب گفت: موضوع آب و رودخانه های مرزی با افغانستان موضوع جدیدی نیست و سابقه ای بسیار طولانی دارد با این حال در یک سال و نیم اخیر با توجه به بعضی سدسازی ها در این کشور، مباحث جدیدی مطرح و درباره آن مذاکره شد.
قاسمی افزود: در سفر اخیر آقای ظریف به افغانستان و دیداری که با رئیس جمهور این کشور انجام شد، دو طرف درباره مسائل دوجانبه به ویژه موضوع آب به طور مفصل گفتگو کردند و در این سفر تشکیل پنج کمیته به تصویب رسید که یکی از این کمیته ها ، کمیته آب است.
وی گفت: دور نخست مذاکرات دو طرف در این کمیته حدود یک ماه پیش در تهران برگزار شد و نمایندگان دو طرف با همتایانشان گفتگو کردند. دور بعدی مذاکرات نیز حدود یک ماه آینده در کابل برگزار می شود و موضوع آب از موضوعات اساسی است که باید پیگیری شود.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی همچنین ایجاد بخش دیپلماسی آب در وزارت خارجه را از دیگر اقدامات این وزارتخانه دانست که نشان دهنده اهمیت و پیگیری این موضوع با همکاری دستگاه های تخصصی است.
قاسمی تأکید کرد: ما موضوع آب را از موضوعات مهم در وزارت خارجه تعریف کرده ایم و پیگیری جدی آن را به منظور احقاق حقوقمان در دستور کار داریم.
وی همچنین درباره اقدام اخیر صهیونیست ها در سرکوب مسلمانان در مسجدالاقصی گفت: موضع ما در قبال جنایات رژیم صهیونیستی، تضییع حقوق فلسطینیان، اشغالگری صهیونیست ها و زیر پا گذاشتن تمام موازین انسانی و حقوق بشری از جانب این رژیم روشن است.
قاسمی افزود: در روزهای اخیر به علت اهمیت رویدادهای سرزمین های اشغالی دو بیانیه منتشر کردیم و هر آنچه بتوان در رایزنی و تماس با دیگر کشورها برای کمک به فلسطینیان انجام دهیم در دستور کار ما قرار دارد اما متأسفانه به علت ویژگی های برخی کشورهای اسلامی و وضعی که در گوشه و کنار جهان اسلام وجود دارد، صهیونیست ها جری تر شده اند و با سرعت بیشتری به جنایاتشان ادامه می دهند.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی تأکید کرد: کشورهای اسلامی باید جدی و با اراده بیشتر وارد صحنه شوند و به جای پرداختن به مسائل دیگر که جز خفت و فلاکت برای جهان اسلام ندارد، رسالتشان را در مبارزه با رژیم صهیونیستی ادا کنند.
وی همچنین درباره فرجام گشایش دفتر اتحادیه اروپا در تهران گفت: در حوزه دیپلماسی، برخی کارها بسیار ساده و برخی بسیار سخت است. تخریب کردن همواره آسان اما بنا کردن دشوار است. ایجاد دفتر این اتحادیه در تهران در دستور کار ما قرار دارد و در حال بررسی است.
قاسمی افزود: زمانی که این بررسی ها تکمیل و نهایی شود، در این باره اطلاع رسانی خواهیم کرد.
خبر تکمیل خواهد شد